Zakelijk

Wat is een no-claim beschermer?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Wat is een no-claim beschermer?

Een no-claim beschermer is een aanvullende optie bij je autoverzekering die ervoor zorgt dat je no-claimkorting behouden blijft, zelfs na het claimen van een schade. Dit betekent dat je één schade per jaar kunt claimen zonder dat dit invloed heeft op de korting die je hebt opgebouwd. Hier volgt een overzicht van wat een no-claim beschermer inhoudt en de belangrijkste zaken die je moet weten.

Hoe werkt een no-claim beschermer?

Een no-claim beschermer werkt als een soort buffer voor je no-claimkorting. Normaal gesproken verlies je een deel van je opgebouwde korting wanneer je een schade claimt. Met een no-claim beschermer blijft je korting intact, hoewel je schadevrije jaren wel beïnvloed kunnen worden. Dit kan betekenen dat, ondanks dat je korting behouden blijft, je premie bij een overstap naar een andere verzekeraar hoger kan uitvallen vanwege het lagere aantal schadevrije jaren.

Voordelen van een no-claim beschermer

  • Behoud van korting: Je blijft dezelfde no-claimkorting ontvangen, zelfs na het claimen van een schade.
  • Gemoedsrust: Je hoeft je minder zorgen te maken over de financiële gevolgen van een schadeclaim.
  • Eén claim per jaar: Je kunt meestal één keer per jaar een schade claimen zonder verlies van korting.

Nadelen om te overwegen

Hoewel een no-claim beschermer aantrekkelijk klinkt, zijn er enkele nadelen om in gedachten te houden:

  • Beperkte dekking: De beschermer geldt meestal slechts voor één schade per jaar. Bij meerdere schades verlies je alsnog je korting.
  • Hogere premie bij overstap: Aangezien je schadevrije jaren worden verminderd, kan een overstap naar een andere verzekeraar resulteren in een hogere premie.
  • Extra kosten: Een no-claim beschermer is een aanvullende dekking waarvoor je een extra premie betaalt.

Is een no-claim beschermer de juiste keuze voor jou?

Of een no-claim beschermer de juiste keuze is, hangt af van je persoonlijke situatie en rijgedrag. Als je weinig schade rijdt, kan het voordeliger zijn om zonder beschermer te rijden en de premiekorting zelf te behouden. Rijd je echter regelmatig schade of wil je gewoon zekerheid, dan kan een no-claim beschermer een goede investering zijn.

Conclusie

Een no-claim beschermer kan een nuttige aanvulling zijn op je autoverzekering, vooral als je waarde hecht aan het behouden van je no-claimkorting na een schade. Het is echter belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en te overwegen hoe vaak je schade rijdt en of de extra kosten de moeite waard zijn. Bij twijfel kun je altijd advies inwinnen om te bepalen wat het beste bij jouw situatie past. Dit artikel geeft een helder overzicht van wat een no-claim beschermer is en helpt je bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven