Welke beveiligingsklasse heeft mijn auto?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Welke beveiligingsklasse heeft mijn auto?

De mate waarin je auto is beveiligd, wordt ook wel de beveiligingsklasse genoemd. Deze wordt beoordeeld aan de hand van 5 verschillende klassen. Iedere auto die is gebouwd na 1998, zijn standaard beveiligd volgens een SCM-beveiligingsklasse.

De verschillende beveiligingsklassen zijn onderverdeeld in 5 officiële veiligheidscategorieën. Alleen als de beveiliging in de auto door een bedrijf is ingebouwd dat is gecertificeerd door Stichting Veiligheid Auto’s (SCM) kan het als een officieel product worden beschouwd en ingedeeld worden in een klasse:

  • Beveiligingsklasse 1: startonderbrekers
  • Beveiligingsklasse 2: startonderbrekers, inbraakdetectie en SCM alarm
  • Beveiligingsklasse 3: startonderbrekers, inbraakdetectie en SCM alarm met noodstroom, sabotage- en hellingdetectie
  • Beveiligingsklasse 4: klasse 1, 2 of 3 met voertuigvolgsysteem
  • Beveiligingsklasse 5: klasse 3 met voertuigvolgsysteem geactiveerd door alarm

Beveiligingsklasse 1: startonderbrekers

Een auto die is beveiligd volgens beveiligingsklasse 1 heeft minimaal één beveiliging, namelijk een startonderbreker. Als je de autosleutel niet gebruikt bij het starten van de auto, is er een elektrisch systeem dat de startmotor uitzet. In sommige gevallen wordt ook de brandstoftoevoer van de auto geblokkeerd.

Beveiligingsklasse 2: alarm en startonderbreker

Beveiligingsklasse 2 is een combinatie van klasse 1 en 2: startonderbrekers met inbraakdetectie en alarmen zijn de minimale vereisten om getypeerd te worden als klasse 2.

Beveiligingsklasse 3: sabotagesignaal

Bij beveiligingsklasse 3 is het alarm verbonden met een ingebouwde noodstroomvoorziening. Dit betekent dat als een dief de normale stroomvoorziening verbreekt (sabotagesignaal), het alarm blijft klinken. Als de hellingdetectie wordt afgaat, betekent het dat iemand de auto optilt, bijvoorbeeld om de velgen of wielen te stelen.

Beveiligingsklasse 4 en 5: voertuigvolgsysteem

Met beveiligingsniveau 4 en 5, is in de auto een voertuigvolgsysteem geïntegreerd. Als het volgsysteem wordt geactiveerd via een bewegingssensor of na een diefstalmelding, is de auto beschermd onder klasse 4. Voor veiligheidsniveau 5 wordt het voertuigvolgsysteem geactiveerd onmiddellijk nadat het alarm is geactiveerd.

Waarom is een hogere beveiligingsklasse belangrijk voor de verzekeraar?

Sommige verzekeringsmaatschappijen geven je meer korting op een autoverzekering (WA beperkt casco of WA volledig casco). Voor auto’s die aantrekkelijker zijn om gestolen te worden (zoals cabrio’s of exclusieve sportwagens) is het meestal zelfs een vereiste om het beveiligingsniveau te verhogen. Elke verzekeraar heeft hiervoor zijn eigen regels.

Alleen een WA-verzekering?

Als je alleen een aansprakelijkheidsverzekering (WA) hebt, is het beveiligingsniveau van je auto niet van toepassing op je autoverzekering. Met een WA-verzekering wordt een gestolen auto namelijk nooit vergoed.

Op Verzekering.nl vergelijk je gemakkelijk met onze vergelijker onze verschillende autoverzekeraars om zo te vinden welke het beste bij jou past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven