Zakelijk

Wat houdt voorlopige dekking in?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Voorlopige dekking autoverzekering

Vanaf het moment dat een auto op jouw naam staat, ben je verplicht om deze WA te verzekeren. Dit betekent dat je verzekerd moet zijn voor de schade die je met jouw voertuig kunt veroorzaken aan anderen of andermans eigendommen. Daarnaast kun je dan nog voor een casco of aanvullende verzekering kiezen. Na het indienen van de aanvraag voor een autoverzekering zal de verzekeraar een voorlopige dekking afgeven. Als je weet wanneer de auto op jouw naam overschreven wordt, kun je een autoverzekering aanvragen. Je geeft tijdens de aanvraag aan wanneer de dekking in zou moeten gaan. Dit is de datum waarop de auto op jouw naam gezet wordt. De autoverzekeraar geeft dan een voorlopige dekking voor jouw auto. Dit bekent niet dat de auto daarmee ook definitief verzekerd is.

Je auto is tijdelijk gedekt

Een voorlopige dekking wil zeggen dat je bent verzekerd totdat de verzekering definitief door de verzekeraar geaccepteerd of geweigerd wordt. Je bent dan dus eigenlijk tijdelijk verzekerd en kan dan ook gewoon de weg op met je auto. De verzekeraar stuurt je een bevestiging van de voorlopige dekking. Ga zeker niet zonder deze bevestiging de weg op met je auto. In de meeste gevallen ontvang je na de afronding van de aanvraag een aanvraagformulier die je moet invullen, controleren en ondertekenen. Als de verzekeraar de autoverzekering accepteert zal de echte polis opgemaakt worden en is de verzekering definitief afgesloten. Een verzekeraar kan de aanvraag ook weigeren of alleen tot acceptatie overgaan onder bepaalde voorwaarden. Dit kan verschillende redenen hebben.

voorlopige dekking auto: weigering van je aanvraag

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je in de aanvraag onjuiste gegevens hebt opgegeven of je hebt zaken die van belang zijn voor de verzekering verzwegen. Ook kan je door een negatief schadeverleden worden afgewezen. Of wellicht wil je een bepaald type auto verzekeren waarvoor de verzekeraar extra beveiligingseisen stelt. Het kan ook zijn dat je eerder verzekeringen hebt afgesloten, maar deze zijn door bijvoorbeeld wanbetaling of misleiding geroyeerd door de betreffende verzekeraar. Is er schade ontstaan tijdens de periode van voorlopige dekking? Wanneer de verzekeraar jouw aanvraag accepteert is er niets aan de hand en ben je gewoon verzekerd. Maar als blijkt dat de verzekeraar jouw aanvraag weigert, dan zal de schade in de meeste gevallen ook niet worden vergoed.

Schade tijdens voorlopige dekking
Is er schade ontstaan tijdens de periode van voorlopige dekking? Wanneer de verzekeraar jouw aanvraag accepteert is er niets aan de hand en ben je gewoon verzekerd. Maar als blijkt dat de verzekeraar jouw aanvraag weigert, dan zal de schade in de meeste gevallen ook niet worden vergoed.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven