De dagwaarde van een auto is de huidige waarde van de auto, ofwel wat de auto vlak voor de diefstal of schade waard was. Als je auto total loss is of wordt gestolen kan je met de dagwaarde berekenen hoeveel het kost om een vergelijkbare, vervangende auto te kopen. De dagwaarde wordt door verzekeraars gebruikt om de premie voor een autoverzekering te bepalen.
Het berekenen van de dagwaarde kan ook handig zijn als je een auto verkoopt. Door te kijken naar de dagwaarde weet je welke verkoopprijs je kan hanteren als je deze in de verkoop zet. Als je een andere auto koopt en je weet wat de dagwaarde is, kan je zien of niet onnodig te veel betaalt voor je auto. Verzekeraars maken gebruik van de dagwaarde om te bepalen hoeveel schadevergoeding je krijgt. Ook als je auto total loss is verklaard wordt de dagwaarde gebruikt om de eventuele vergoeding te betalen.
Hoe wordt de dagwaarde berekend?
Voor het berekenen van de dagwaarde wordt rekening gehouden met de leeftijd van de auto en de cataloguswaarde. De cataloguswaarde is de nieuwwaarde van je auto. De staat van de auto en eventuele toegevoegde accessoires tellen mee bij het berekenen van de dagwaarde.
De dagwaarde heeft invloed op je premie
Verzekeraars gebruiken de dagwaarde om je premie te berekenen. Hoe hoger de dagwaarde, hoe hoger de premie. De dagwaarde is ook het bedrag dat je uitgekeerd krijgt als je auto wordt gestolen of total loss wordt verklaard.
Let wel, de dagwaarde speelt alleen een rol bij schade of total loss met een WA beperkt casco autoverzekering of een allrisk autoverzekering.
Het verschil tussen dagwaarde en vervangingswaarde
Meestal koop je op basis van de dagwaarde niet een volledig gelijkwaardige auto. Autoverzekeraars gebruiken tegenwoordig een vervangingswaarde. Je krijgt dan een bedrag uitgekeerd waarmee je wel een gelijkwaardige auto kan kopen. Deze vervangingswaarde wordt vastgesteld op basis van de dagwaarde plus 10%. De dagwaarde ligt vaak lager. Dit komt omdat bij de vervangingswaarde een winstpercentage wordt inbegrepen voor de verkopende partij. Heb je een oldtimer? Dan wordt er niet uitgegaan van de dagwaarde, maar van de vervangingswaarde van de auto.
Een nieuwwaarderegeling
Ook is er verschil tussen de cataloguswaarde en de dagwaarde. De cataloguswaarde is de nieuwprijs van de auto inclusief btw, bpm en accessoires. Als je auto onder de nieuwwaarderegeling valt krijg je bij diefstal of total loss een vergoeding ter waarde van de cataloguswaarde. Deze regeling verschilt per verzekeraar en loopt over een periode van één, twee of drie jaar. Als je auto binnen deze periode wordt gestolen of total loss wordt gereden ontvang je de cataloguswaarde. Hiermee kan je vervolgens eenzelfde auto geheel nieuw kopen. Deze regeling geldt alleen voor nieuwe auto’s. Bij tweedehands auto’s krijg je te maken met de aanschafwaarderegeling.
Meer weten?
Wil je meer informatie over autoverzekeringen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen over autoverzekeringen. Daarnaast biedt Verzekering.nl een handige tool waarmee je snel en gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken kan.