Wat als je autoverzekering geroyeerd is?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Royeren betekent letterlijk beëindigen of stopzetten. Een verzekering kan door jezelf of door je verzekeraar worden geroyeerd.

Wanneer mag mijn autoverzekering geroyeerd worden?

In bepaalde situaties heeft een verzekeringsmaatschappij het recht om een verzekering op te zeggen. Dit mogen ze doen wanneer er fraude is gepleegd, bij wanbetaling, maar ook bij teveel schademeldingen.

Royering wegens wanbetaling

Als je autoverzekering is geroyeerd kan je proberen via een andere verzekeraar je auto opnieuw te verzekeren. Bij een royering wegens wanbetaling is het meestal niet mogelijk om bij een nieuwe verzekeraar je premie per maand te betalen. Je zal dan worden verzocht om minimaal een half jaar vooruit te betalen. Bij royering op basis van achterstallige premie loop je het risico dat je geregistreerd wordt in de landelijke database. Deze blijft vervolgens acht jaar staan en heeft gevolgen voor een volgende acceptatie bij een nieuwe autoverzekering.

Je ontvangt eerst een herinnering als je de premie van je autoverzekering niet hebt betaald. Als je dan nog niet betaalt kan je verzekeraar na 30 dagen je dekking autoverzekering schorsen. Na 50 dagen niet betaald te hebben wordt je autoverzekering geroyeerd. Je bent dan dus niet meer verzekerd.

Het CIS

Het Centraal Informatie Systeem (CIS) is een systeem waarin gegevens van consumenten geregistreerd staan. Stichting CIS behartigt de belangen van verzekeraars. Verzekeringsmaatschappijen benaderen het CIS als ze bepaalde informatie over klanten nodig hebben. Met een CIS-registratie wegens één van de bovenstaande situaties kan je door een reguliere verzekeraar niet geaccepteerd worden.

Zelf je autoverzekering royeren

Wanneer je zelf je autoverzekering opzegt wordt dit ook royeren genoemd. Je kan zelf je autoverzekering royeren aan het eind van de contractperiode. Dit is vaak na één jaar met een opzegtermijn van één maand. Bij verkoop, diefstal of total loss van je auto kan je je verzekering ook royeren. Tot slot, als je verzekeraar tussentijds de premie of voorwaarden voor jouw situatie nadelig verandert. Na het royeren van je autoverzekering ontvang je van je verzekeraar een royementsverklaring. Hierin staat dat de verzekering voor het betreffende voertuig is geroyeerd. Vroeger kwamen hier ook de opgebouwde schadevrije jaren op te staan.

Wil je nog meer weten?

Heb je nog andere vragen over autoverzekeringen of wil je weten of jouw huidige autoverzekering misschien goedkoper kan? Op Verzekering.nl kan je simpel en snel autoverzekeringen vergelijken. Daarnaast geven we antwoord op de meest gestelde vragen over autoverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven