Zakelijk

Wanneer vervallen schadevrije jaren?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Schadevrije jaren vervallen

Aan de hand van het aantal jaren dat je geen schade hebt geclaimd, krijg je korting op je autoverzekeringen. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie. Als je een tijd geen auto hebt en daarmee geen verzekering op je naam hebt staan, kan het zijn dat de schadevrije jaren vervallen. Schadevrije jaren vervallen één tot vijf jaar nadat er geen autoverzekering meer op je naam staat. Het verschilt per verzekeraar hoe ver er terug wordt gekeken, maar bij de meeste verzekeraars wordt een periode van drie jaar gehanteerd.

Schadevrije jaren in Roy-data

Wanneer je je autoverzekering beëindigt, komen je opgebouwde schadevrije jaren vrij. Ze zijn dan nog wel terug te vinden in Roy-data. Dit is een centrale database waarin alle verzekeraars opgebouwde schadevrije jaren kunnen vastleggen en terug vinden. Als je je autoverzekering opzegt zijn de schadevrije jaren niet meer gekoppeld zijn aan een autoverzekering en daardoor beperkt geldig. In het verleden waren de opgebouwde jaren maar één jaar geldig. Dit bleek een te korte termijn, daarom hebben de meeste verzekeraars een termijn vastgesteld van drie jaar. Als de schadevrije jaren binnen de termijn niet wordt gekoppeld aan een nieuwe autoverzekering, komen ze te vervallen.

Autoverzekering opschorten

Je kan er ook voor kiezen om je autoverzekering tijdelijk stop te zetten, dat heet opschorten. Je onderbreekt de autoverzekering zonder die te beëindigen. Bij deze manier zijn de schadevrije jaren ook drie jaar geldig. Dit kan een goede oplossing zijn als je niet weet hoelang je zonder auto zit.

Schadevrije jaren verliezen

Tijdens een lopende autoverzekering kunnen de schadevrije jaren niet vervallen. Je kan wel je schadevrije jaren verliezen. Door het claimen van schade op je autoverzekering verlies je schadevrije jaren. Het claimen van één schade kan je vijf schadevrije jaren kosten. Minder schadevrije jaren kan betekenen dat je premie het daarop volgende jaar aanzienlijk stijgt. Niet bij alle schadeclaims kan je opgebouwde jaren verliezen. Schades die je hebt verzekerd in de WA beperkt casco gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Denk hierbij aan ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de auto. Bij schade door aanrijding of door vandalisme gaat de claim wel ten koste van de schadevrije jaren.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven