Zakelijk

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Auto verkopen vrijwaringsbewijs

Een vrijwaringsbewijs is een document dat bewijst dat het kenteken van een verkochte auto niet meer op naam van de verkoper van de auto staat. Zolang de tenaamstelling van het kenteken niet is overgeschreven op de nieuwe eigenaar, blijf je als verkoper van jouw auto aansprakelijk voor de motorrijtuigenbelasting, verzekering, apk-keuring en eventuele bekeuringen. Het vrijwaringsbewijs is gericht op de auto met een specifiek kenteken en geldt dus niet voor meerdere voertuigen.

Benodigdheden bij het overschrijven van de auto

Als u de auto gaat overschrijven en het kenteken dus op een andere naam komt te staan, moet je altijd een geldig legitimatiebewijs, tenaamstellingsbewijs en een overschrijvingsbewijs bij je hebben.

Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit?

Het vrijwaringsbewijs is geen document. Het is een bon die je meekrijgt als bewijs dat de auto niet meer op de naam van de verkoper staat. Het vrijwaringsbewijs is te vergelijken met een kassabon. Het is tegenwoordig ook mogelijk op het vrijwaringsbewijs digitaal te ontvangen als de verkoper geregistreerd staat bij het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dit gebeurt dus als je bijvoorbeeld je auto bij een autodealer koopt.

Hoe lang een vrijwaringsbewijs bewaren?

Er is geen wettelijke plicht om een vrijwaringsbewijs te bewaren. Het is echter wel handig om deze in bezit te houden zodat je bij een eventuele administratieve fout nog een bewijs in bezit hebt.

Verkopen van de auto aan een autobedrijf

Indien je je auto verkoopt aan een garage, let er dan op of deze erkend is door de RDW. Als dat namelijk het geval is, ontvang je meteen het vrijwaringsbewijs van de garage.

Verkopen van de auto aan een particulier

Als je je auto verkoopt aan een particulier, kun je de tenaamstelling laten overschrijven op een postkantoor. De koper van jouw auto moet de overschrijving zelf regelen en na overschrijving moet de koper je als verkoper het vrijwaringsbewijs geven.

Niet te lang wachten met opsturen vrijwaringsbewijs

Let er goed op dat je jouw vrijwaringsbewijs zo snel mogelijk naar je autoverzekeraar stuurt. Wanneer je dit bewijs binnen twee weken na de verkoop of sloop van jouw auto naar de verzekeraar stuurt, zal je verzekeraar namelijk de autoverzekering met terugwerkende kracht stopzetten. Wanneer je er echter te lang mee wacht, zal de verzekeraar de polis pas beëindigen op het moment dat ze het bewijs hebben ontvangen. Hierdoor loop je het risico dat je nog premie betaalt voor een auto die je eigenlijk niet meer bezit.

Scroll naar boven