Autoverzekering andere bestuurder
Het afsluiten van een autoverzekering doe je altijd op naam van de kentekenhouder. Als de auto op jouw naam staat, moet de verzekering ook op jouw naam staan. De verzekeraar wil daarnaast ook weten als er iemand anders regelmatig in je auto rijdt. Er zijn hierop wel een paar uitzonderingen:
- Een inwonende partner mag altijd in jouw auto rijden. De verzekeraar gaat ervan uit dat partners in elkaars auto rijden. Als er schade wordt veroorzaakt is je partner meeverzekerd als hij of zij in jouw auto rijdt.
- Andere bestuurders die incidenteel in jouw auto rijden zijn ook meeverzekerd. Als je je auto een keer aan de buurman uitleent en hij maakt schade, dan is die schade ook meeverzekerd.
Deze uitzonderingen gelden alleen als de bestuurder een geldig rijbewijs heeft. De bestuurder mag daarnaast niet gedronken hebben of onder invloed zijn van drugs.
Geef gegevens van regelmatige bestuurders door
Het is van belang om de gegevens van alle regelmatige bestuurders door te geven aan de autoverzekeraar. Als je dit niet doet en iemand anders maakt schade aan je auto, dan kan de verzekeraar ervoor kiezen om de schade niet te vergoeden. In het allerergste geval kan je verzekeraar je ‘ uit de verzekering zetten’ , ook wel royeren genoemd. Het goed aangeven van de regelmatige bestuurders is ook belangrijk voor het berekenen van de premie en het inschatten van het risico op schade. Hiervoor wordt gekeken naar de leeftijd, eventuele ongevallen of rijontzeggingen. Als de gegevens niet kloppen, kan er een verkeerde inschatting van de hoogte van de premie worden gemaakt.
De regelmatige bestuurder hoeft niet altijd de eigenaar te zijn. Als je als vader een auto koopt voor je dochter. De dochter is degene die het vaakst in de auto rijdt en dus dan de regelmatige bestuurder. De vader is hierbij de eigenaar van de auto en de verzekeringnemer. Degene die de auto koopt moet deze namelijk ook verzekeren. Een auto kan je niet op een andere naam verzekeren.
Autoverzekering tweede bestuurder: Is de regelmatige bestuurder een kind?
Kinderen mogen vaak in de auto van de ouders rijden na het halen van een rijbewijs. Als dit af en toe is, is dat geen probleem. Wanneer je kind regelmatig in je auto rijdt, moet je dit doorgeven aan de verzekeraar. Het gevolg is dat je meer premie moet betalen. Als het kind jonger is dan 24 jaar zal de verzekeraar de verzekering op naam van het kind willen afsluiten. Het kan zijn dat het voordeliger is om een goedkope tweedehands auto te kopen en deze op de eigen naam van het kind te verzekeren. Je kind kan dan ook zelf schadevrije jaren opbouwen. Hier kan je zoon of dochter dan later weer van profiteren als hij of zij zelf een auto koopt.