Ja, er zijn bepaalde situaties waarin dit mogelijk is. Hoewel schadevrije jaren persoonsgebonden zijn, is het in sommige gevallen wel mogelijk om de opgebouwde schadevrije jaren op iemand anders naam te laten zetten. Er zijn drie situaties waarin je je schadevrije jaren kan overdragen aan je kind of je partner.
Schadevrije jaren overdragen bij een scheiding
Wanneer je gaat scheiden, is het mogelijk om de opgebouwde schadevrije jaren te verdelen. De ex-partner moet dan wel op de polis staan als regelmatige bestuurder. Op die manier kun je namelijk aantonen dat hij of zij heeft bijgedragen aan het opbouwen van de schadevrije jaren.
Schadevrije jaren overdragen na overlijden
Wanneer iemand overlijdt is het mogelijk om de schadevrije jaren over te dragen aan de nabestaanden. Ook dit kan alleen wanneer de nabestaande op de polis staat als regelmatige bestuurder.
Schadevrije jaren overdragen bij niet meer auto rijden
Ook wanneer een bestuurder niet meer auto rijdt, is het bij sommige verzekeraars mogelijk om de schadevrije jaren over te dragen aan een van de regelmatige bestuurders. Het kan zijn dat je dan wel bij dezelfde maatschappij verzekerd moet blijven.
Verzekeraars verschillen in hun beleid wat betreft het overdragen van schadevrije jaren. Wel is het bij allen zo dat partner of het kind regelmatige bestuurder moet zijn en op het zelfde adres moet wonen. Door het tekenen van een afstandsverklaring kunnen dan de schadevrije jaren worden overgedragen. Bij overlijden is dat natuurlijk niet nodig (mogelijk).
De meeste verzekeraars zijn niet happig op het overzetten van de schadevrije jaren naar een kind. Ook wordt er rekening gehouden met hoelang het kind zijn of haar rijbewijs heeft en geregistreerd staat als regelmatige bestuurder.