Zakelijk

Ik heb negatieve schadevrije jaren, wat nu?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Negatieve schadevrije jaren

Over elke verzekeringsjaar waarin je geen schade claimt, krijg je één schadevrij jaar. Deze opgebouwde jaren geven je recht op een bepaald percentage aan korting op de autoverzekering. Als je bijvoorbeeld 10 schadevrije jaren hebt opgebouwd heb je een behoorlijk hoge korting. Door één keer schade te claimen worden er vijf schadevrije jaren afgetrokken van het totaal. Als je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd, krijg je negatieve schadevrije jaren. Bij geclaimde schade verlies je dus veel schadevrije jaren. Sommige mensen kiezen er daarom voor om kleine schades niet te claimen en uit eigen zak te betalen. Het kost meer, maar daartegenover staat dat je wel je schadevrije jaren en je lagere premie behoudt.

Overstappen met negatieve schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn gekoppeld aan je autoverzekering. Bij het opzeggen van je autoverzekering, blijf je de schadevrije jaren houden. Ook het overstappen naar een andere verzekering zorgt er niet voor dat de schadevrije jaren worden kwijtgescholden. Schadevrije jaren worden namelijk in een centraal database genoteerd dat Roy-Data heet. Bij het overstappen worden gegevens opgevraagd bij Roy-Data waarbij de nieuwe verzekeraar de negatieve schadevrije jaren ziet. Van je negatieve schadevrije jaren kan je afkomen door opnieuw schadevrije jaren op te bouwen. Na vijf schadevrije jaren heb je het effect van één schade hersteld.

Negatieve schadevrije jaren vervallen na 3 jaar

Negatieve schadevrije jaren blijven over het algemeen drie jaar bestaan. Sommige verzekeraars laten ze vier of vijf jaar meetellen. Het is hierbij belangrijk dat de schadevrije jaren de volledige periode niet in gebruik zijn geweest. Positieve schadevrije jaren vervallen ook als ze niet gekoppeld zijn aan een autoverzekering. Deze vervallen ook na drie jaar.

Autoverzekering afsluiten met negatieve schadevrije jaren?

Niet bij alle verzekeraars kan je een autoverzekering afsluiten met negatieve schadevrije jaren. Op de website Geennee.nl kan je autoverzekeringen vergelijken waar wordt bepaald of je nog terecht kan bij een reguliere verzekeraar. Als dit niet lukt kan je je auto verzekeren bij De Vereende. Deze verzekeraar is gespecialiseerd in moeilijk te verzekeren risico’s. Hieronder vallen dus ook negatieve schadevrije jaren.

Bij Geennee.nl kan je ook terecht als je om andere redenen moeilijk een autoverzekering af kan sluiten. Bijvoorbeeld als je een strafblad hebt, of als je verzekering is beëindigd door een wanbetaling of als je een rijontzegging hebt gehad.

Zorg dat je goed verzekerd bent tegen schade om zo kleine schades niet te hoeven claimen. Op Verzekering.nl vergelijk je gemakkelijk online de autoverzekering die het beste bij je past zodat je goed beschermt bent tegen schades.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven