Zakelijk

Hoe zit het met de verzekering bij het uitlenen van een auto?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Hoe zit het met de verzekering bij het uitlenen van een auto?

Het uitlenen van een auto is iets wat veel voorkomt, maar wat betekent dit voor je autoverzekering? In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten en geven we duidelijke antwoorden op deze veelgestelde vraag.

Blijft de auto verzekerd als iemand anders erin rijdt?

Ja, je auto blijft verzekerd als iemand anders ermee rijdt. Dit geldt voor alle soorten autoverzekeringen: WA, Beperkt Casco (WA+), en All Risk. Het is echter belangrijk om te weten dat de exacte dekking afhangt van het type verzekering dat je hebt afgesloten. Bij een WA-verzekering wordt alleen schade aan anderen vergoed, terwijl Beperkt Casco en All Risk ook schade aan je eigen auto dekken.

Afspraken maken over kosten en schade

Het is verstandig om goede afspraken te maken over de kosten en verantwoordelijkheid bij eventuele schade. Bijvoorbeeld, bij schade veroorzaakt door de persoon die jouw auto leent, kan dit invloed hebben op jouw schadevrije jaren en no-claim korting. Bespreek vooraf wie de kosten van het eigen risico zal dragen en hoe jullie omgaan met eventuele premieverhogingen.

Speciale leenautoverzekeringen

Er zijn verzekeraars die specifieke leenautoverzekeringen aanbieden, zoals OHRA en Centraal Beheer. Deze verzekeringen bieden extra dekking bovenop je reguliere autoverzekering en zijn vooral handig als je je auto voor langere tijd uitleent. Zo kun je bij OHRA een leenautoverzekering afsluiten vanaf €6 per dag, die ook dekking biedt in het buitenland.

Gevolgen bij schade

Als er schade ontstaat terwijl iemand anders in jouw auto rijdt, wordt de schade aan anderen altijd vergoed door de verplichte WA-verzekering. Schade aan je eigen auto wordt alleen vergoed als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering hebt. Het is belangrijk om te weten dat de financiële gevolgen, zoals een hoger eigen risico of een terugval in schadevrije jaren, voor rekening van de eigenaar van de auto komen.

Regelmatige bestuurder versus incidenteel gebruik

Een belangrijk onderscheid dat verzekeraars maken, is tussen incidenteel gebruik en regelmatige bestuurder. Als iemand anders vaker in jouw auto rijdt dan jijzelf, moet je dit melden aan je verzekeraar. Dit kan invloed hebben op je premie, vooral als de nieuwe bestuurder jonger is dan 24 jaar.

Auto uitlenen in het buitenland

Wanneer je je auto uitleent voor gebruik in het buitenland, is het belangrijk om dit van tevoren met je verzekeraar te bespreken. Sommige verzekeraars vragen om de gegevens van de bestuurder om te beoordelen of de dekking ook in het buitenland geldig is.

Conclusie

Het uitlenen van je auto is meestal geen probleem, zolang je goede afspraken maakt en op de hoogte bent van de voorwaarden van je autoverzekering. Overweeg een speciale leenautoverzekering voor extra zekerheid en informeer bij je verzekeraar over de gevolgen voor je premie en dekking. Met deze kennis kun je met een gerust hart je auto uitlenen, wetende dat je goed verzekerd bent en dat je de risico’s hebt geminimaliseerd.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven