Hoe zit het met de verzekering bij het uitlenen van een auto?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Hoe zit het met de verzekering bij het uitlenen van een auto?

Auto uitlenen verzekering

Degene aan wie jij je auto hebt uitgeleend is ook gewoon verzekerd volgens de dekking van je verzekering. Deze persoon moet vanzelfsprekend wel beschikken over een rijbewijs en toestemming van jou hebben gekregen om in jouw auto te rijden.

Auto uitgeleend schade: type verzekering is belangrijk

Het ligt er natuurlijk wel aan wat er verzekerd is aan de hand van jouw type autoverzekering. Bij een WA-verzekering zal de schade aan jouw eigen auto bijvoorbeeld niet worden vergoed, maar alleen de schade die je met jouw auto hebt toegebracht aan anderen. Mocht je nou een beperkte of volledige cascoverzekering hebben dan kan eventuele schade aan je eigen auto wel worden vergoed.

Maak duidelijke afspraken van tevoren

Het is belangrijk om voordat je je auto uitleent wel duidelijke afspraken te maken, je kan dit doen op onderling vertrouwen of het laten vastleggen. Mocht degene waaraan je je auto uitleent schade maken, dan is het fijn om vooraf te hebben afgesproken wie het eigen risico betaalt en wat te doen bij een eventuele terugval in schadevrije jaren. Voor de verzekeraar maakt het namelijk niet uit als de schade is veroorzaakt door een andere bestuurder. Het maken van afspraken van tevoren voorkomt veel eventuele problemen achteraf.

Uitlenen voor een langere tijd

Stel dat je je auto voor een langere tijd aan iemand wilt uitlenen, dan zal je dit moeten laten weten aan je verzekeraar. De reden hiervoor is dat verzekeraars de premie berekenen op basis van je eigen leeftijd en het aantal schadevrije jaren die je hebt. En als iemand anders dan dus voor een langere tijd in jouw auto zal gaan rijden, zal de verzekeraar de premie willen gaan baseren op gegevens van die persoon. Als je dit niet zou doorgeven dan kan het zo zijn dat de verzekeraar niet de volledige schade hoeft uit te keren.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven