Zakelijk

Hoe werkt de bonus/malus-ladder

Veelgestelde vragen autoverzekering


Hoe werkt de bonus/malus-ladder?

De bonus/malus-ladder is een essentieel systeem binnen de autoverzekeringswereld dat bepaalt hoeveel premie je betaalt op basis van je rijgedrag. Dit systeem kan in eerste instantie ingewikkeld lijken, maar het is in feite een beloningssysteem voor schadevrij rijden. Hieronder lees je hoe de bonus/malus-ladder werkt en wat het voor jou betekent.

Wat is de bonus/malus-ladder?

De bonus/malus-ladder is een tabel met verschillende treden die elke verzekeraar gebruikt om je premie te berekenen. Elke trede op de ladder komt overeen met een bepaald kortingspercentage op je premie. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe meer korting je krijgt. De ladder bestaat meestal uit 15 tot 20 treden, afhankelijk van de verzekeraar.

Hoe werkt een bonus/malus-ladder precies?

Stijgen op de ladder

Voor elk jaar dat je geen schade claimt, stijg je één trede op de bonus/malus-ladder. Dit betekent dat je premie het volgende jaar lager zal zijn vanwege de hogere korting. Dit systeem beloont veilig rijgedrag en moedigt aan om voorzichtig te rijden.

Dalen op de ladder

Als je schade claimt, daal je een aantal treden op de ladder, meestal vijf. Dit resulteert in een hogere premie omdat je minder korting krijgt. Het aantal treden dat je zakt kan per verzekeraar verschillen, maar vijf treden is een veelvoorkomend aantal. Hierdoor kan zelfs een kleine schadeclaim een significante impact hebben op je premie.

Waarom is de bonus/malus-ladder belangrijk?

De bonus/malus-ladder heeft een directe invloed op je autoverzekeringskosten. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of je een schade wilt claimen of zelf wilt betalen, vooral bij kleine schades. Soms kan het voordeliger zijn om de schade zelf te vergoeden om te voorkomen dat je premie stijgt door het dalen op de ladder.

Verschillen tussen verzekeraars

Elke verzekeraar heeft zijn eigen versie van de bonus/malus-ladder, wat betekent dat de exacte werking en de bijbehorende kortingen kunnen variëren. Sommige verzekeraars bieden een maximale korting van 80%, terwijl anderen een lagere of hogere maximale korting kunnen hebben. Het is daarom verstandig om de polisvoorwaarden goed te lezen en verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Handige tips

  • Vergelijk verzekeraars: Kijk naar de verschillen in de bonus/malus-ladders bij verschillende verzekeraars voordat je een keuze maakt.
  • Claim verstandig: Overweeg bij kleine schades of het voordeliger is om deze zelf te betalen in plaats van te claimen.
  • Lees de polisvoorwaarden: Zorg ervoor dat je begrijpt hoe de bonus/malus-ladder van jouw verzekeraar werkt en welke impact schadeclaims kunnen hebben op je premie.

Met deze kennis ben je beter voorbereid om een weloverwogen beslissing te nemen over je autoverzekering en om te profiteren van de voordelen van schadevrij rijden.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven