Schadevrije jaren bouw je op door elk verzekeringsjaar geen schade te claimen op je autoverzekering. Deze jaren worden geregistreerd op naam van de persoon die de verzekering afsluit en zorgen voor een korting op je verzekeringspremie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting. Maar wat als je met een leaseauto rijdt? Bij leaseauto’s staat de verzekering meestal op naam van de leasemaatschappij, waardoor je officieel geen schadevrije jaren opbouwt. Dus hoe zit het met de schadevrije jaren met een leaseverklaring? Dat wordt hieronder allemaal uitgelegd.
Hoe werkt het met schadevrije jaren in een leaseverklaring?
Als je een leaseauto rijdt en geen schade hebt geclaimd, kun je bij je leasemaatschappij een leaseverklaring opvragen. Deze verklaring toont aan hoeveel jaar je in de leaseauto hebt gereden zonder schade te claimen. Veel verzekeraars accepteren deze verklaring als bewijs van schadevrij rijden. Met ingang van 1 januari 2022 is het beleid rondom schadevrije jaren voor leaseauto’s eenduidiger geworden. Dankzij een leaseverklaring kunnen schadevrije jaren nu worden opgenomen in Roy Data, een centraal register dat verzekeraars gebruiken. Bij private lease staat de verzekering ook op naam van de leasemaatschappij. Je bouwt hierdoor officieel geen schadevrije jaren op. Aan het einde van de leaseperiode kun je echter wel een leaseverklaring aanvragen, waarmee je bij je volgende verzekering mogelijk korting kunt krijgen.
Wat staat er in een leaseverklaring?
In de verklaring die je van je leasemaatschappij ontvangt, staat dus hoeveel jaar je in een leaseauto hebt gereden, zonder schade te claimen. Op basis van de leaseverklaring bepaalt de verzekeraar het aantal schadevrije jaren en dus de hoogte van je premie. Een leaseverklaring bevat de volgende gegevens:
- Naam en adresgegevens van de bestuurder
- Leaseperiode: begin- en einddatum van het contract
- Gegevens van de leaseauto: zoals het kenteken
- Verzekeringsgegevens: polisnummer en naam van de verzekeringsmaatschappij
- Aantal schadeclaims: alle geregistreerde schades, groot en klein
- Totaal aantal schades met de leaseauto
Let op: bij leaseauto’s worden vaak ook kleine schades, zoals krassen of kleine deuken, geregistreerd. Dit kan nadelig zijn voor het aantal schadevrije jaren dat je uiteindelijk krijgt toegekend.
Waarom is een leaseverklaring belangrijk bij schadevrije jaren?
Als je na een leaseperiode een eigen auto wilt verzekeren, gebruik je de leaseverklaring om aan te tonen dat je schadevrij hebt gereden. Zonder deze verklaring begin je met nul schadevrije jaren, wat kan leiden tot een hogere verzekeringspremie.
Hoe vraag ik een leaseverklaring aan?
Na afloop van je leasecontract kun je een leaseverklaring aanvragen bij de leasemaatschappij. Zorg ervoor dat je dit tijdig doet, want een leaseverklaring is doorgaans maar één jaar geldig. Volg deze stappen:
- Neem contact op met je leasemaatschappij en vraag expliciet om een leaseverklaring.
- Controleer de verklaring op volledigheid en juistheid. Zorg dat je naam, de leaseperiode, en eventuele schades correct zijn vermeld.
- Bewaar de originele verklaring goed, want deze wordt meestal maar één keer uitgegeven.
Tips om je schadevrije jaren te optimaliseren
- Beperk schadeclaims: Probeer kleine schades zelf te betalen. Dit voorkomt dat ze worden geregistreerd en je schadevrije jaren verminderen.
- Vraag tijdig een verklaring aan: Wacht niet te lang na het einde van je leasecontract. Veel verzekeraars accepteren een leaseverklaring alleen als deze recent is.
- Controleer het beleid van je verzekeraar: Niet alle verzekeraars rekenen leasejaren automatisch om naar schadevrije jaren. Lees dus goed bij elke verzekeraar of de schadevrije jaren mee worden genomen in de leaseverklaring.
Autoverzekering afsluiten
Een leaseverklaring is een waardevol document waarmee je schadevrij rijden kunt aantonen na een leaseperiode. Hoewel je officieel geen schadevrije jaren opbouwt tijdens de leaseperiode, helpt deze verklaring om alsnog korting te krijgen op je verzekeringspremie. Zorg ervoor dat je leaseverklaring volledig en correct is, en houd rekening met de beperkte geldigheid. Door zorgvuldig om te gaan met schadeclaims kun je meer voordeel halen uit je leaseverklaring. Wil je na je leaseperiode een autoverzekering afsluiten? Via Verzekering.nl kun je eenvoudig verschillende autoverzekeringen vergelijken en direct de verzekering vinden die het beste bij jou past. Klik hier boven aan de pagina om vandaag nog te starten met besparen!