Hoe toon ik schadevrije jaren met een werkgeversverklaring?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Schadevrije jaren zijn een belangrijke factor bij het bepalen van de premie voor je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting die je kunt ontvangen op je premie. Wanneer je in een auto via je werkgever hebt gereden, kunnen de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd niet automatisch geregistreerd staan in het Roy-data systeem, dat door verzekeraars wordt gebruikt om schadevrije jaren te verifiëren. In dat geval kun je gebruikmaken van een werkgeversverklaring om deze schadevrije jaren aan te tonen.

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een officieel document dat door je werkgever wordt verstrekt. Dit document bevestigt dat je gedurende een bepaalde periode met een auto van de zaak hebt gereden en dat je in die periode schadevrije jaren hebt opgebouwd. De verklaring bevat doorgaans informatie zoals:

  • Jouw naam en persoonsgegevens;
  • De periode waarin je de auto van de zaak hebt gebruikt;
  • Het kenteken van de auto;
  • Een overzicht van eventuele schadeclaims die tijdens die periode zijn ingediend;
  • Een handtekening en stempel van de werkgever.

Hoe vraag je een werkgeversverklaring aan?

Je kunt een werkgeversverklaring opvragen bij de afdeling personeelszaken of de wagenparkbeheerder van je werkgever. Geef duidelijk aan dat je een verklaring nodig hebt voor je schadevrije jaren en specificeer welke informatie erin moet staan. Het kan handig zijn om een voorbeeld van een werkgeversverklaring te tonen, zodat je werkgever weet wat er precies opgenomen moet worden. Zorg ervoor dat de verklaring volledig en correct is ingevuld en voorzien is van een handtekening.

Indienen bij de verzekeraar

Zodra je de werkgeversverklaring hebt ontvangen, kun je deze indienen bij je nieuwe verzekeraar. De meeste verzekeraars accepteren een werkgeversverklaring als bewijs voor schadevrije jaren, mits het document aan hun eisen voldoet. Controleer bij je verzekeraar wat hun specifieke richtlijnen zijn. Dit kan meestal online of via de klantenservice van de verzekeraar.

Waar moet je op letten?

  • Volledigheid van de verklaring: Zorg ervoor dat alle relevante informatie, zoals de periode en eventuele schadeclaims, duidelijk in de verklaring vermeld staat.
  • Tijdigheid: Dien de verklaring zo snel mogelijk in bij je verzekeraar om te voorkomen dat je een hogere premie betaalt omdat je schadevrije jaren nog niet zijn verwerkt.
  • Geldigheid: Sommige verzekeraars accepteren alleen werkgeversverklaringen als deze recent zijn, bijvoorbeeld niet ouder dan zes maanden. Controleer deze eis vooraf.
  • Overname van schadevrije jaren: Niet alle verzekeraars accepteren schadevrije jaren die via een werkgeversverklaring worden aangetoond. Controleer dit voorafgaand aan het afsluiten van de verzekering.

Wat als je werkgever niet mee wil werken?

Het kan voorkomen dat een werkgever niet bereid is om een verklaring af te geven. In dat geval kun je proberen om andere bewijzen te verzamelen, zoals een lease overzicht of verzekeringspapieren die aantonen dat je schadevrij hebt gereden. Neem contact op met de verzekeraar om te bespreken welke alternatieve documenten zij accepteren.

Scroll naar boven