Overstappen autoverzekering

Kies de voordeligste verzekering voor jou.

Overstappen van autoverzekering

Het is belangrijk om een passende autoverzekering af te sluiten als je een auto bezit. Zelfs als je al een autoverzekering hebt, kan het lonen om over te stappen naar een andere aanbieder. Veel mensen denken dat het overstappen van autoverzekering ingewikkeld is, waardoor ze vaak jarenlang te veel betalen bij dezelfde verzekeraar. Lees op deze pagina de stappen die je moet zetten om zorgeloos over te stappen.

Het overstappen van de ene verzekering naar de andere verzekering, kan in sommige gevallen erg gunstig uitpakken. Door de veranderde premies, pakketten en andere voorwaarden, gebeurt het regelmatig dat je bij een andere verzekeraar goedkoper uit bent of een uitgebreider pakket voor hetzelfde bedrag kunt afsluiten. Door jaarlijks je verzekeringen te controleren en te vergelijken, voorkom je dat je te veel betaalt en zorg je ervoor dat je altijd goed verzekerd bent. Met behulp van de vergelijker bovenaan de pagina, kun je binnen 5 minuten de beste deal en dekking voor jouw situatie vinden.

Het beste onafhankelijke advies voor jou

Een groot aanbod van autoverzekeraars

Aanpassing aan jouw individuele behoeften

Vind de beste premie voor jouw situatie

Sluit binnen 5 minuten een nieuwe autoverzekering af

Onze top 5 autoverzekeraars

Waarop zijn de premies van de autoverzekering gebaseerd?

De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

  • Geboortedatum 01-01-1970
  • Postcode 9971 AA
  • Toyota Yaris uit 2009
  • WA dekking
  • Tot 7.500 kilometer per jaar
  • 20 schadevrije jaren

Datum berekening: 13-10-2023

Stappenplan overstappen autoverzekering

Het veranderen van autoverzekeringen kan een slimme zet zijn om kosten te besparen en betere dekking te krijgen. Het proces is over het algemeen eenvoudig en kan binnen enkele stappen worden voltooid. Hieronder worden de stappen doorgenomen, waaronder het evalueren van uw huidige dekking, vergelijken van verzekeraars, het bepalen van uw behoeften, en gemakkelijk over te stappen naar een nieuwe verzekering. 

Stap 1: 
Controleer de opzegtermijn 

Voordat je begint met overstappen, is het belangrijk om de opzegtermijn van je huidige autoverzekering te controleren. Deze informatie staat vermeld op je huidige polis.

Meestal kun je na een jaar maandelijks opzeggen met een opzegtermijn van één maand, maar soms kun je zelfs dagelijks opzeggen.

Stap 2: Autoverzekeringen vergelijken

Vul jouw gegevens in, zoals het kenteken, het aantal schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Vergelijk vervolgens verschillende autoverzekeringen op basis van de door jou gewenste dekking. Hierbij kun je gebruikmaken van onze vergelijker bovenaan de pagina. Kies de beste optie die past bij jouw behoeften.

Stap 3: 
Autoverzekering afsluiten

Heb je de beste autoverzekering gevonden die aansluit bij jouw wensen? Controleer dan zorgvuldig of de ingangsdatum van deze nieuwe verzekering overeenkomt met de opzegtermijn van je huidige verzekering. Vul vervolgens de acceptatievragen naar waarheid in en sluit de nieuwe autoverzekering af. Na de aanvraag ontvang je een bevestiging per e-mail.

Stap 4:
Wacht je
acceptatie af

Na het afsluiten van de nieuwe verzekering, wacht je op de acceptatie. In de bevestigingsmail staat of je direct bent geaccepteerd of niet. Zorg ervoor dat je nieuwe verzekering is geaccepteerd voordat je je oude verzekering opzegt. Dit voorkomt dat je onverzekerd over de weg rijdt. Soms biedt de nieuwe verzekeraar een tijdelijke dekking aan totdat de aanvraag definitief is verwerkt.

Stap 5: 
Zeg je huidige autoverzekering op

Zodra je nieuwe autoverzekering is bevestigd, kun je je huidige verzekering opzeggen. De einddatum van je oude verzekering moet gelijk zijn aan de ingangsdatum van je nieuwe verzekering. Zo voorkom je een periode zonder verzekering. Gefeliciteerd, je bent succesvol overgestapt naar een nieuwe autoverzekering die beter bij je past!

Dekkingen autoverzekering

Er bestaan drie verschillende niveaus van dekking voor autoverzekeringen: de WA-verzekering, de WA beperkt casco verzekering en de all risk verzekering. Welke van deze opties je kiest hangt af van diverse factoren zoals prijs, de mate van dekking en de beoordeling van de verzekering. Als je niet zeker weet wat elk van deze dekkingen precies inhoudt, kunnen we dit graag voor je verduidelijken.

WA-verzekering

Als je een auto bezit, ben je verplicht om minstens een WA-verzekering af te sluiten, waarbij WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt de kosten van schade die je veroorzaakt aan anderen. Het is de meest basisdekking en over het algemeen de goedkoopste optie. Het is ideaal voor auto-eigenaren met een beperkt budget of die zelden schade veroorzaken.

WA beperkt casco

WA beperkt casco verzekering

De WA beperkt casco verzekering biedt een uitgebalanceerde dekking. Het dekt schade aan anderen en beschermt ook tegen enkele veelvoorkomende risico’s zoals diefstal, brand en ruitschade. Afhankelijk van de leeftijd en waarde van je auto kan dit een verstandige keuze zijn, vooral als je een oudere auto hebt die nog steeds waardevol genoeg is om te beschermen.

All risk verzekering

De all risk verzekering, ook bekend als de WA volledig casco verzekering, is de meest uitgebreide variant. Naast het dekken van schade aan anderen, dekt deze verzekering ook schade die aan je eigen auto is toegebracht door je eigen schuld. Het is echter belangrijk om de polisvoorwaarden goed te lezen, omdat elke verzekeraar uitzonderingen hanteert. 

Wanneer is het een goed moment om over te stappen van autoverzekering?

Er zijn een aantal goede momenten om eens kritisch naar je huidige autoverzekering te kijken. Door verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken, vind je misschien wel een goedkopere autoverzekering. Lees hieronder enkele voorbeelden van goede momenten om over te stappen van autoverzekering.

Nieuwe auto gekocht

Wanneer je een nieuwe auto koopt, is het raadzaam om je autoverzekering te heroverwegen. Aangezien je situatie aanzienlijk is veranderd door de aanschaf van een nieuwe auto, is de kans groot dat je huidige verzekering niet meer volledig passend is. Met de hogere aanschafwaarde van je nieuwe auto is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende gedekt bent om onaangename verrassingen te voorkomen.

Vinden van een goedkopere verzekering

Als je een goedkopere autoverzekering vindt die aan je behoeften voldoet, is het de moeite waard om over te stappen. Houd er wel rekening mee dat bij de meeste verzekeringen het eerste jaar vaak niet kan worden opgezegd. Controleer daarom altijd de polisvoorwaarden om te weten welke opzegtermijnen van toepassing zijn. Na deze periode kun je zonder problemen overstappen naar een betere of voordelige verzekering.

Verkoop van je oude auto

Wanneer je je oude auto verkoopt, is het belangrijk om niet te vergeten je autoverzekering op te zeggen. Stuur een vrijwaringsbewijs naar je verzekeraar zodra de auto op naam van de nieuwe eigenaar is overgeschreven. Dit voorkomt onnodige kosten en administratieve rompslomp.

Op basis van welke factoren wordt de hoogte van je autoverzekering premie gebaseerd?

De hoogte van de premie van jouw autoverzekering is gebaseerd op verschillende factoren. We hebben voor jou uitgezocht welke factoren hierbij een rol spelen.

De soort dekking van je autoverzekering
De hoogte van je autoverzekering premie wordt sterk beïnvloed door de keuze van de dekking. Een WA-verzekering, die alleen schade aan anderen dekt, resulteert doorgaans in lagere premies. Aan de andere kant, een allrisk verzekering, die ook schade aan jezelf denkt, komt met hogere premies vanwege de uitgebreidere dekking. 

Voorwaarden van je autoverzekering
De voorwaarden van je autoverzekering spelen een cruciale rol bij het bepalen van de premie. Gunstige voorwaarden, zoals betere uitkeringen of services bij schade of pech, kunnen resulteren in hogere premies. Verzekeraars passen hun voorwaarden aan om hun eigen unieke product aan te bieden, wat de premie kan beïnvloeden.

Je persoonlijke gegevens en je auto
Verschillende persoonlijke gegevens en voertuigkenmerken, zoals je leeftijd, postcode, aantal schadevrije jaren, het type voertuig en het geschatte aantal kilometers per jaar, hebben invloed op de hoogte van je premie. Deze factoren worden door verzekeraars gebruikt om het risico te bepalen en de premie vast te stellen.

Waarom overstappen van autoverzekering?

Overstappen van autoverzekering kan een verstandige beslissing zijn om verschillende redenen. Hieronder worden diverse situaties beschreven waarin het overwegen van een overstap naar een andere autoverzekering voordelig kan zijn.

Reden 1: Besparen
Het is mogelijk dat je denkt dat je momenteel een voordelige autoverzekering hebt, maar er zijn mogelijk goedkopere opties beschikbaar. Door gebruik te maken van een vergelijkingstool kun je zien welke verzekering het meest geschikt is voor jouw behoeften en zo geld besparen. Het verschil in premies voor dezelfde auto en dekking kan oplopen tot wel €850. Door te vergelijken en over te stappen, kun je dus aanzienlijk besparen op je vaste lasten.

Reden 2: Veranderingen in je persoonlijke situatie
Veranderingen in je leven of gezinssamenstelling kan leiden tot nieuwe behoeften wat betreft de dekking van je autoverzekering. Denk hier bijvoorbeeld aan als je verhuist bent vanaf een stad in Friesland naar een stad in Zuid Holland, kunnen de verkeerssituaties, parkeermogelijkheden en risico’s op diefstal of schade verschillen. Deze veranderingen kunnen leiden tot de wens om je autoverzekering aan te passen om zo beter te kunnen voldoen aan de nieuwe omstandigheden.

Reden 3: Betere dekking
Niet alle autoverzekeringen bieden dezelfde dekking, en het kan afhangen van jouw auto wat de meest geschikte dekking is. Door autoverzekeringen te vergelijken op basis van jouw gegevens, kun je een goedkope en passende autoverzekering afsluiten.

Reden 4: Na een schadeclaim
Na een schadeclaim is het waarschijnlijk dat je autoverzekering duurder is geworden. Het kan daarom slim zijn om te kijken of overstappen naar een andere autoverzekering voordeliger is. Houd er echter rekening mee dat niet alle verzekeraars jou zullen accepteren na een schadeclaim, omdat ze het risico te groot vinden. Desondanks kan overstappen na een schadeclaim toch voordelig zijn, omdat schadeclaims invloed hebben op je schadevrije jaren en daardoor de premie verhogen.

Reden 5: Ontevredenheid
Als je ontevreden bent over je huidige autoverzekeraar, bijvoorbeeld vanwege een vervelende ervaring of ontevredenheid over de schadeafhandeling, kan overstappen naar een andere verzekeraar een goede optie zijn.

Reden 6: Na een premieverhoging
Als je huidige autoverzekering premieverhoging heeft doorgevoerd bij het vernieuwen van je contract, kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of overstappen naar een andere verzekeraar voordeliger is.

5 tips voor als je van autoverzekering gaat overstappen

Overstappen naar een nieuwe autoverzekering kan een slimme zet zijn om geld te besparen en betere dekking te krijgen. Maar voordat je de sprong waagt, zijn er een paar belangrijke stappen om te overwegen. Met deze handige tips en bewustwording van de factoren die je premie beïnvloeden, kun je mogelijk geld besparen en een betere deal krijgen bij het overstappen naar een nieuwe autoverzekering.

Tip 1: Bepaal je behoeften

Neem de tijd om te bedenken welke dekking je nodig hebt. Denk aan mogelijke veranderingen in je leven en bepaal of een uitgebreide dekking noodzakelijk is of dat een basisdekking voldoende is voor jouw situatie.

Tip 2: Vergelijk verschillende verzekeraars

Het loont om verschillende verzekeraars te vergelijken. Zo kun je de beste deal vinden die aansluit op jouw behoeften. Door gebruik te maken van onze vergelijker bovenaan de pagina kan je binnen enkele minuten de verzekering voor jou vinden.  

Tip 3: Bespaar waar nodig op je premie

Sommige verzekeraars bieden kortingen aan voor schade vrije jaren, veiligheidsvoorzieningen in je auto en het combineren van meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij.

Tip 4: Overweeg een hoger eigen risico

Als je financieel in staat bent om een hoger eigen risico te dragen, kan dit resulteren in lagere premies.

Tip 5: Betaal jaarlijks

Overweeg om je premie jaarlijks te betalen in plaats van maandelijks. Sommige verzekeraars bieden namelijk korting op jaarlijkse betalingen.

Door deze bespaartips te gebruiken en je bewust te zijn van de factoren die van invloed zijn op je premie, kun je mogelijk geld besparen bij het overstappen naar een nieuwe autoverzekering.

Hoe vergelijken we bij Verzekering.nl

Bij Verzekering.nl hanteren we een grondige aanpak om ervoor te zorgen dat je de beste deal krijgt bij het overstappen naar een nieuwe autoverzekering. We bieden een zorgvuldig samengestelde selectie van autoverzekeraars aan, waardoor je altijd een actueel aanbod krijgt. Belangrijk om te benadrukken is dat we alleen samenwerken met verzekeraars waar we volledig vertrouwen in hebben. Op deze manier kunnen wij altijd de beste autoverzekeringen aanbieden waar wij volledig achter staan.

Zo verdienen wij ons geld

Als je ervoor kiest om via onze website een autoverzekering af te sluiten, ontvangen we een eenmalige vergoeding van de verzekeraar. Het goede nieuws is dat we geen extra kosten aan jou doorberekenen voor het gebruik van onze service. Bovendien blijven je premies hetzelfde, of je nu via ons of rechtstreeks bij de verzekeraar afsluit. Wil je meer details hierover? Klik hier voor volledige informatie.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

Het afsluiten van een goede verzekering is van essentieel belang, of het nu gaat om auto-, zorg-, reis-, inboedel- of een andere verzekering. Bij Verzekering.nl handhaven we altijd dezelfde hoge normen. We vergelijken verzekeringen objectief en onpartijdig, waardoor geen enkele partij bevoordeeld wordt. Bovendien streven we ernaar om een zo breed mogelijk scala aan verzekeringsopties te bieden. We gaan alleen een samenwerking aan met partners die een uitgebreid aanbod aan verzekeringen aanbieden, variërend van budget opties tot meer uitgebreide dekkingen. Op deze manier kan onze vergelijkingstool de ideale verzekering voor jou vinden.

Om de kwaliteit te waarborgen, voeren we regelmatig kwaliteitscontroles uit. Onze specialisten zorgen ervoor dat de verzekeringen die we aanbieden voldoen aan strenge normen en criteria. Op deze manier kunnen we garanderen dat je altijd kunt vertrouwen op de kwaliteit van de verzekeringen die je via ons afsluit.

De voordelen van de vergelijker van Verzekering.nl

Ontdek de voordelen van het gebruik van de vergelijker op Verzekering.nl voor het vinden van de juiste autoverzekering. Met onze uitgebreide informatie en eenvoudige stappen bespaar je tijd en krijg je een overzicht van verschillende verzekeraars en hun dekkingen. Op Verzekering.nl streven we ernaar om jou te helpen bij het vinden van de best passende autoverzekering. Met ons doel om jou goed verzekerd te laten zijn tegen een gunstige prijs, bieden we een onafhankelijke vergelijker aan die je in slechts 4 stappen en minder dan 5 minuten tijd een volledig overzicht geeft van diverse verzekeraars.

 Het gebruik van onze vergelijker is eenvoudig, overzichtelijk, tijdbesparend en betrouwbaar. Als je zelf verzekeringen zou moeten opzoeken, kost dat veel tijd en moeite. Bij ons vind je alles op één plek, waardoor je snel en gemakkelijk de beste premie voor jouw situatie kunt vinden. Klik op de knop ‘vergelijk autoverzekeringen’ en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het vinden van de ideale autoverzekering.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven