Zakelijk

Overstappen autoverzekering

Kies de voordeligste verzekering voor jou.

Overstappen van autoverzekering

Wat is een autoverzekering?

Een autoverzekering is een wettelijk verplichte verzekering die dekking biedt tegen schade of letsel veroorzaakt door een auto-ongeluk. Het dekt meestal de kosten van schade aan andere voertuigen, eigendommen of personen die betrokken zijn bij een ongeval waarvoor de verzekerde verantwoordelijk is. Daarnaast kunnen aanvullende dekkingen, zoals cascodekkingen, worden toegevoegd om ook schade aan het eigen voertuig door bijvoorbeeld diefstal, brand of vandalisme te dekken.

Waarom overstappen van autoverzekering?

Het is belangrijk om een passende autoverzekering af te sluiten als je een auto bezit. Zelfs als je al een autoverzekering hebt, kan het lonen om over te stappen naar een andere aanbieder. Veel mensen denken dat het overstappen van autoverzekering ingewikkeld is, waardoor ze vaak jarenlang te veel betalen bij dezelfde verzekeraar. 

Het overstappen van de ene verzekering naar de andere verzekering, kan in sommige gevallen erg gunstig uitpakken. Door de veranderde premies, pakketten en andere voorwaarden, gebeurt het regelmatig dat je bij een andere verzekeraar goedkoper uit bent of een uitgebreider pakket voor hetzelfde bedrag kunt afsluiten. Door jaarlijks je verzekeringen te controleren en te vergelijken, voorkom je dat je te veel betaalt en zorg je ervoor dat je altijd goed verzekerd bent.

Aanpassing aan jouw individuele behoeften

Vind de beste premie voor jouw situatie

Sluit binnen 5 minuten een nieuwe autoverzekering af

Onze top 5 autoverzekeraars

Waarop zijn de premies van de autoverzekering gebaseerd?

De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

  • Geboortedatum 01-01-1970
  • Postcode 9971 AA
  • Toyota Yaris uit 2009
  • WA dekking
  • Tot 7.500 kilometer per jaar
  • 20 schadevrije jaren

Datum berekening: 13-10-2023

Dekkingsoverzicht

Wat wordt er gedekt met een autoverzekering?

Er bestaan drie verschillende niveaus van dekking voor autoverzekeringen: de WA-verzekering, de WA beperkt casco verzekering en de all risk verzekering. Welke van deze opties je kiest hangt af van diverse factoren zoals prijs, de mate van dekking en de beoordeling van de verzekering. Als je niet zeker weet wat elk van deze dekkingen precies inhoudt, kunnen we dit graag voor je verduidelijken.

WA verzekering

WA-verzekering

Wanneer je in het bezit bent van een auto ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. WA betekent Wettelijke Aansprakelijkheid en dekt de kosten van schade die je bij anderen veroorzaakt.

Deze verzekering dekt alleen dit soort schade en is meestal het goedkoopst. De WA-autoverzekering is een ideale keuze voor auto-eigenaren met een beperkt budget of die weinig schade veroorzaken.

WA beperkt casco

WA beperkt casco verzekering

Een WA beperkt casco autoverzekering biedt een evenwichtige dekking. Deze premie dekt schade aan derden en beschermt je tegen enkele veelvoorkomende risico’s, waaronder diefstal, brand en ruitschade. Maar is deze variant altijd de juiste keuze?

Afhankelijk van de leeftijd en waarde van je auto kan het een slimme optie zijn. Heb je een oudere auto, maar is deze nog waardevol genoeg om te beschermen? Dan is deze premie de ideale middenweg.

All risk verzekering

De all risk verzekering is de meest uitgebreide en wordt ook wel de volledig casco verzekering genoemd. Deze autoverzekering dekt niet alleen de schade die je veroorzaakt bij anderen, maar ook schade die aan jezelf is toegebracht door je eigen schuld.

Elke verzekeraar hanteert echter wel uitzonderingen, dus lees de polisvoorwaarden goed door. Bepaal bij het vergelijken van autoverzekering welke soort verzekering relevant voor jou is.

Aanvullende dekkingen

Deze verzekering dekt de schade bij passagiers en de bestuurder na een ongeval. Hieronder valt schade aan de personen, kleding en eigendommen van de personen die in de auto aanwezig waren tijdens het ongeval.

Deze verzekering dekt de schade die wordt toegebracht aan de inzittenden van het voertuig, inclusief de bestuurder, als gevolg van een verkeersongeval. Bijvoorbeeld wanneer iemand overlijdt of blijvende invaliditeit oploopt.

Deze aanvullende module vergoedt juridische hulp die je nodig hebt bij het verhalen van schade op de tegenpartij. Heb je juridisch advies nodig na een ongeluk of nadat iemand is doorgereden? De rechtsbijstandverzekering biedt een uitkomst.

Deze aanvullende module dekt kosten voor hulp bij pech aan je auto. Veel autoverzekeraars maken onderscheid tussen hulp in Nederland en in het buitenland. Lees de voorwaarden goed door.

De no-claim module beschermt je tegen een stijging van je premie wanneer je schade claimt. Met deze dekking, kun je eenmaal per jaar een schade claimen zonder dat je premie omhoog gaat. Je schadevrije jaren vallen wel terug.

Vergelijken bij Verzekering.nl

Bij Verzekering.nl vergelijken we verzekeraars waar we mee samenwerken, zodat je de beste en actuele opties krijgt. We ontvangen een vergoeding van de verzekeraar, maar jij betaalt niet extra en je premie blijft hetzelfde. Ongeacht of je via ons of rechtstreeks bij de verzekeraar je verzekering afsluit.

Kwaliteit waarborgen wij zo

Bij Verzekering.nl vergelijken we onafhankelijk en objectief een breed aanbod aan verzekeringen. We werken alleen met partners die een compleet aanbod hebben. Onze specialisten voeren regelmatig kwaliteitschecks uit, zodat je altijd kunt vertrouwen op de kwaliteit van de verzekeringen die we aanbieden.

Voordelen van Verzekering.nl

Wat bepaalt de premie van een autoverzekering?

De hoogte van de premie van jouw autoverzekering is gebaseerd op verschillende factoren. We hebben voor jou uitgezocht welke factoren hierbij een rol spelen.

De soort dekking van je autoverzekering
De hoogte van je autoverzekering premie wordt sterk beïnvloed door de keuze van de dekking. Een WA-verzekering, die alleen schade aan anderen dekt, resulteert doorgaans in lagere premies. Aan de andere kant, een allrisk verzekering, die ook schade aan jezelf denkt, komt met hogere premies vanwege de uitgebreidere dekking. 

Voorwaarden van je autoverzekering
De voorwaarden van je autoverzekering spelen een cruciale rol bij het bepalen van de premie. Gunstige voorwaarden, zoals betere uitkeringen of services bij schade of pech, kunnen resulteren in hogere premies. Verzekeraars passen hun voorwaarden aan om hun eigen unieke product aan te bieden, wat de premie kan beïnvloeden.

Je persoonlijke gegevens en je auto
Verschillende persoonlijke gegevens en voertuigkenmerken, zoals je leeftijd, postcode, aantal schadevrije jaren, het type voertuig en het geschatte aantal kilometers per jaar, hebben invloed op de hoogte van je premie. Deze factoren worden door verzekeraars gebruikt om het risico te bepalen en de premie vast te stellen

Wanneer is het een goed moment om over te stappen van autoverzekering?

Er zijn een aantal goede momenten om eens kritisch naar je huidige autoverzekering te kijken. Door verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken, vind je misschien wel een goedkopere autoverzekering. Lees hieronder enkele voorbeelden van goede momenten om over te stappen van autoverzekering.

Nieuwe auto gekocht

Wanneer je een nieuwe auto koopt, is het raadzaam om je autoverzekering te heroverwegen. Aangezien je situatie aanzienlijk is veranderd door de aanschaf van een nieuwe auto, is de kans groot dat je huidige verzekering niet meer volledig passend is. Met de hogere aanschafwaarde van je nieuwe auto is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende gedekt bent om onaangename verrassingen te voorkomen.

Vinden van een goedkopere verzekering

Als je een goedkopere autoverzekering vindt die aan je behoeften voldoet, is het de moeite waard om over te stappen. Houd er wel rekening mee dat bij de meeste verzekeringen het eerste jaar vaak niet kan worden opgezegd. Controleer daarom altijd de polisvoorwaarden om te weten welke opzegtermijnen van toepassing zijn. Na deze periode kun je zonder problemen overstappen naar een betere of voordelige verzekering.

Verkoop van je oude auto

Wanneer je je oude auto verkoopt, is het belangrijk om niet te vergeten je autoverzekering op te zeggen. Stuur een vrijwaringsbewijs naar je verzekeraar zodra de auto op naam van de nieuwe eigenaar is overgeschreven. Dit voorkomt onnodige kosten en administratieve rompslomp.

In welke scenario's kan  je het beste overstappen van autoverzekering?

Overstappen naar een nieuwe autoverzekering kan een slimme zet zijn om geld te besparen en betere dekking te krijgen. Maar voordat je de sprong waagt, zijn er een paar belangrijke stappen om te overwegen. Hieronder worden diverse situaties beschreven waarin het overwegen van een overstap naar een andere autoverzekering voordelig kan zijn.

Het is mogelijk dat je denkt dat je momenteel een voordelige autoverzekering hebt, maar er zijn mogelijk goedkopere opties beschikbaar. Door gebruik te maken van een vergelijkingstool kun je zien welke verzekering het meest geschikt is voor jouw behoeften en zo geld besparen. Het verschil in premies voor dezelfde auto en dekking kan oplopen tot wel €850. Door te vergelijken en over te stappen, kun je dus aanzienlijk besparen op je vaste lasten.

Veranderingen in je leven of gezinssamenstelling kan leiden tot nieuwe behoeften wat betreft de dekking van je autoverzekering. Denk hier bijvoorbeeld aan als je verhuist bent vanaf een stad in Friesland naar een stad in Zuid Holland, kunnen de verkeerssituaties, parkeermogelijkheden en risico’s op diefstal of schade verschillen. Deze veranderingen kunnen leiden tot de wens om je autoverzekering aan te passen om zo beter te kunnen voldoen aan de nieuwe omstandigheden.

Niet alle autoverzekeringen bieden dezelfde dekking, en het kan afhangen van jouw auto wat de meest geschikte dekking is. Door autoverzekeringen te vergelijken op basis van jouw gegevens, kun je een goedkope en passende autoverzekering afsluiten.

Na een schadeclaim is het waarschijnlijk dat je autoverzekering duurder is geworden. Het kan daarom slim zijn om te kijken of overstappen naar een andere autoverzekering voordeliger is. Houd er echter rekening mee dat niet alle verzekeraars jou zullen accepteren na een schadeclaim, omdat ze het risico te groot vinden. Desondanks kan overstappen na een schadeclaim toch voordelig zijn, omdat schadeclaims invloed hebben op je schadevrije jaren en daardoor de premie verhogen.

Als je ontevreden bent over je huidige autoverzekeraar, bijvoorbeeld vanwege een vervelende ervaring of ontevredenheid over de schadeafhandeling, kan overstappen naar een andere verzekeraar een goede optie zijn.

Als je huidige autoverzekering premieverhoging heeft doorgevoerd bij het vernieuwen van je contract, kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of overstappen naar een andere verzekeraar voordeliger is.

Stappenplan overstappen autoverzekering

Het veranderen van autoverzekeringen kan een slimme zet zijn om kosten te besparen en betere dekking te krijgen. Het proces is over het algemeen eenvoudig en kan binnen enkele stappen worden voltooid. Hieronder worden de stappen doorgenomen, waaronder het evalueren van uw huidige dekking, vergelijken van verzekeraars, het bepalen van uw behoeften, en gemakkelijk over te stappen naar een nieuwe verzekering. 

Stap 1: 
Controleer de opzegtermijn 

Voordat je begint met overstappen, is het belangrijk om de opzegtermijn van je huidige autoverzekering te controleren. Deze informatie staat vermeld op je huidige polis.

Meestal kun je na een jaar maandelijks opzeggen met een opzegtermijn van één maand, maar soms kun je zelfs dagelijks opzeggen.

Stap 2: Autoverzekeringen vergelijken

Vul jouw gegevens in, zoals het kenteken, het aantal schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Vergelijk vervolgens verschillende autoverzekeringen op basis van de door jou gewenste dekking. Hierbij kun je gebruikmaken van onze vergelijker bovenaan de pagina. Kies de beste optie die past bij jouw behoeften.

Stap 3: 
Autoverzekering afsluiten

Heb je de beste autoverzekering gevonden die aansluit bij jouw wensen? Controleer dan zorgvuldig of de ingangsdatum van deze nieuwe verzekering overeenkomt met de opzegtermijn van je huidige verzekering. Vul vervolgens de acceptatievragen naar waarheid in en sluit de nieuwe autoverzekering af. Na de aanvraag ontvang je een bevestiging per e-mail.

Stap 4:
Wacht je
acceptatie af

Na het afsluiten van de nieuwe verzekering, wacht je op de acceptatie. In de bevestigingsmail staat of je direct bent geaccepteerd of niet. Zorg ervoor dat je nieuwe verzekering is geaccepteerd voordat je je oude verzekering opzegt. Dit voorkomt dat je onverzekerd over de weg rijdt. Soms biedt de nieuwe verzekeraar een tijdelijke dekking aan totdat de aanvraag definitief is verwerkt.

Stap 5: 
Zeg je huidige autoverzekering op

Zodra je nieuwe autoverzekering is bevestigd, kun je je huidige verzekering opzeggen. De einddatum van je oude verzekering moet gelijk zijn aan de ingangsdatum van je nieuwe verzekering. Zo voorkom je een periode zonder verzekering. Gefeliciteerd, je bent succesvol overgestapt naar een nieuwe autoverzekering die beter bij je past!

Scroll naar boven