Wanneer is er binnen de aansprakelijkheidsverzekering sprake van schuldaansprakelijkheid? Van schuldaansprakelijkheid wordt gesproken als je zonder serieuze rechtvaardiging het recht van een ander hebt geschonden. Bijvoorbeeld door een eigendom te beschadigen of iemand te verwonden. Als je schuld hebt aan de beschadiging of verwonding, is dat een onrechtmatige daad. Hieraan wordt in de wet een verplichting tot schadevergoeding gekoppeld.
Schuld is een ruim begrip. Opzet is niet vereist en vormen van onvoorzichtigheid, onoplettendheid en lompheid vallen onder schuldaansprakelijkheid. Er wordt van schuldaansprakelijkheid gesproken indien schuld van de schadeveroorzaker als de rechtsgrond voor aansprakelijkheid wordt aangenomen. Bij schuldaansprakelijkheid moet de benadeelde bewijzen dat de aangesprokenen schuld had aan het ontstaan van de schade.
Schuld door opzet of nalatigheid
Bij schuldaansprakelijkheid heb jijzelf schuld en valt je iets te verwijten. Dit kan doordat je iets doet of doordat je juist nalatig bent geweest. Bijvoorbeeld als bij je tante op visite bent en je in je enthousiasme een antieke vaas van zijn plek gooit. Deze schade kan een aantal duizenden euro’s kosten en is jou te verwijten.
Wordt schuldaansprakelijkheid gedekt?
In de meeste gevallen is een schuldaansprakelijkheid gedekt in een aansprakelijkheidsverzekering. Het is echter wel belangrijk dat je de goede dekking kiest, passend bij je situatie. Zo heb je als gezin namelijk een aansprakelijkheidsverzekering nodig met gezinsdekking en niet een dekking voor alleenstaanden.
Verschil schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid
Hoewel beide vormen onder de aansprakelijkheidsverzekering vallen, bestaat er een duidelijk verschil tussen schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid.
Schuldaansprakelijkheid ontstaat wanneer iemand schade heeft geleden door jouw schuld of fout. Deze schade kan per ongelijk zijn veroorzaakt, zonder opzet. Een voorbeeld hiervan is wanneer je tijdens het voetballen per ongeluk iemands telefoon raakt en deze kapotgaat.
Risicoaansprakelijkheid is van toepassing wanneer jou iets wordt toegerekend zonder dat je zelf schuld hebt. Deze vorm van aansprakelijkheid geldt bijvoorbeeld voor ouders, werkgevers, woning-eigenaren en huisdier-eigenaren. Stel bijvoorbeeld dat je hond schade veroorzaakt aan iemand anders of aan diens eigendommen.
Het essentiële verschil ligt in het feit dat schuldaansprakelijkheid op jou verhaald kan worden, ongeacht of de schade per ongeluk of opzettelijk is veroorzaakt. Bij risicoaansprakelijkheid wordt je weliswaar voor de schade aansprakelijk gesteld, maar is dit niet direct jouw schuld.
Meer weten over de aansprakelijkheidsverzekering?
Wil je meer weten over aansprakelijkheid en hoe je je daar het beste voor kan verzekeren? Op Verzekering.nl vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Je kunt bij ons ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Maak gebruik van onze eenvoudige vergelijker om de beste aansprakelijkheidsverzekering voor jouw situatie te vinden. Na het invullen van je gegevens krijg je de beste premie aansluitend op jouw wensen en behoeften. Vergelijken, afsluiten en besparen doe je bij Verzekering.nl.