Een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, is een verzekering die schade aan je huis zelf vergoedt. Het gaat hierbij om alles wat vastzit aan de woning, zoals de muren, het dak, de fundering en de leidingen. De verzekering dekt schade door onverwachte gebeurtenissen, bijvoorbeeld brand, storm, waterschade of inbraak. Een opstalverzekering is bedoeld om de kosten te dekken die nodig zijn om je huis te herstellen of opnieuw op te bouwen na schade.
Voor koopwoningen is een opstalverzekering meestal verplicht als je een hypotheek afsluit. De hypotheekverstrekker wil zekerheid dat het onderpand goed verzekerd is. Heb je een appartement, dan wordt de opstalverzekering vaak geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Bij huurwoningen is de verhuurder verantwoordelijk voor het afsluiten van deze verzekering.
Wat valt er onder een opstalverzekering?
Onder de dekking van een opstalverzekering vallen alle vaste onderdelen van de woning. Denk hierbij aan:
- De buitenmuren, binnenmuren, vloeren en het dak;
- De fundering (mits meeverzekerd volgens de polisvoorwaarden);
- Vaste installaties, zoals leidingen, sanitair, keuken en cv-installatie;
- Bijgebouwen op hetzelfde perceel, zoals een garage, schuur of carport (als dit in de polis staat vermeld);
- Tuinhekken, schuttingen en vaak ook zonnepanelen die op of aan de woning zijn bevestigd.
Wat niet onder een opstalverzekering valt, zijn losse spullen in huis zoals meubels, elektronica en kleding. Daarvoor heb je een inboedelverzekering nodig. Ook schade door slecht onderhoud, bouwfouten of opzet is meestal uitgesloten van de dekking.