Zakelijk

Kan ik een autoverzekering zonder rijbewijs afsluiten?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Autoverzekering zonder rijbewijs

Het hebben van een rijbewijs is bij de meeste verzekeraars verplicht wanneer je een autoverzekering af wil sluiten. Er zijn echter ook een aantal verzekeraars waar je een autoverzekering kunt afsluiten zonder rijbewijs.

Wanneer heb je geen rijbewijs?

Je hebt niet alleen geen rijbewijs als je deze (nog) niet behaald hebt. Je bent ook nog niet in het bezit van een rijbewijs wanneer:

  • Je het rijexamen wel hebt behaald maar je het rijbewijs nog moet ophalen bij de gemeente
  • Je rijbewijs is verlopen
  • Je rijbewijs is ingevorderd

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs

Er zijn weinig autoverzekeraars waarbij je zonder rijbewijs een autoverzekering kan afsluiten. Echter, is dit niet onmogelijk. Wat je namelijk wel kan doen is de auto op jouw naam laten zetten, maar hierbij iemand anders als regelmatige bestuurder opgeven. Als je een partner hebt die in het bezit is van een rijbewijs en diegene ook regelmatig de bestuurder is van de auto dan kan je bij het afsluiten van de autoverzekering je partner opgeven als regelmatige bestuurder. Doe je dit niet? Dan kan je ook geen autoverzekering afsluiten.

Gevolgen voor de autoverzekering bij inname van het rijbewijs

Als je rijbewijs is ingevorderd wordt er hiervan een melding gestuurd naar je autoverzekering. In de meeste gevallen wordt de verzekering direct stopgezet en mag je niet meer de weg op.

Op het moment wanneer je rijbewijs terug krijgt betekent dit niet dat je bij dezelfde autoverzekering terecht kan. Er is naast een melding naar je verzekeraar ook een melding gemaakt naar het Centraal Informatie Systeem (CIS). De verzekeraar kan hierdoor zien dat in het verleden je rijbewijs is ingevorderd en dit maakt het lastig om een nieuwe verzekering af te sluiten. Vaak is je enigste optie nog, tegen een hoge premie, je auto te verzekeren bij de Vereende.

Rijbewijs kwijtgeraakt, verlopen of gestolen?

Is je rijbewijs kwijtgeraakt, verlopen of gestolen? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe aan. Je mag nu namelijk niet meer de weg op en als je dit wel doet riskeer je een boete van €95. Als je je rijbewijs bent kwijtgeraakt of gestolen wordt er ook vanuit de verzekeraar, wanneer je schade rijdt, niks vergoed. Als je rijbewijs is verlopen dan wilt de verzekeraar nog wel is eventuele schade vergoeden.

Heb jij een al een autoverzekering? Op Verzekering.nl vergelijk je gemakkelijk alle autoverzekeringen met de online vergelijker.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven