Bedrijfspand verzekeren
Het verzekeren van een bedrijfspand is essentieel vanwege de hoge waarde die het pand vertegenwoordigt. Zonder een verzekering voor het bedrijfspand kunnen risico’s zoals brand en waterschade leiden tot aanzienlijke financiële verliezen.
Bedrijfspand verzekering afsluiten?
Klik op de onderstaande knop, vul alle gegevens in en ontvang een offerte op maat voor jouw organisatie.
Home Zakelijk Bedrijfsgebouwenverzekering Bedrijfspand verzekeren
Bedrijfspand verzekeren
Wat is een verzekering voor bedrijfspanden?
Het afsluiten van een verzekering voor een bedrijfspand kan met een bedrijfsgebouwenverzekering, ook bekend als een zakelijke opstalverzekering. Deze polis dekt schade aan het fysieke pand van een onderneming veroorzaakt door incidenten zoals brand, storm, inbraak en andere specifiek vermelde gebeurtenissen. De verzekering biedt niet alleen bescherming voor het hoofdgebouw, maar kan ook dekking omvatten voor schade aan bijgebouwen, vaste installaties en soms zelfs buitenobjecten op het bedrijfsperceel.
Waarom een bedrijfspand verzekering afsluiten?
Het verzekeren van een bedrijfspand is cruciaal voor bedrijven vanwege de grote financiële waarde en de risico’s op schade. Zonder verzekering kunnen incidenten zoals brand, waterschade of storm tienduizenden euro’s aan schade veroorzaken, wat zelfs kan leiden tot tijdelijke sluiting van het bedrijf. Een bedrijfsgebouwenverzekering dekt deze kosten en biedt financiële zekerheid, zodat je bedrijf snel kan herstellen na een calamiteit. Voor dekking van schade aan inventaris of goederen en om inkomstenverlies bij stilstand te voorkomen, zijn aanvullende verzekeringen zoals inventaris- en goederenverzekering en bedrijfsschadeverzekering noodzakelijk.
Dekkingsoverzicht
Wat wordt er gedekt met een verzekering voor bedrijfspanden?
Wat wordt er wel gedekt?
- Brandschade
- Waterschade door lekkage of overstroming
- Stormschade
- Schade door inbraak of vandalisme
Wat wordt er niet gedekt?
- Schade door nalatig onderhoud
- Opzettelijke aangebrachte schade
- Natuurrampen (afhankelijk van de polis)
Aanvullende verzekeringen
De glasverzekering biedt financiële dekking voor schade aan glas in het bedrijfsgebouw, zoals ruiten, glazen deuren, of wanden. Dit glas kan door verschillende oorzaken kapot gaan. Meer weten over glasverzekeringen? Klik hier voor meer informatie.
De bedrijfsschadeverzekering vergoedt de financiële schade die ontstaat door een onderbreking van de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld als gevolg van schade aan het bedrijfsgebouw. Meer weten over de bedrijfsschadeverzekering? Klik hier voor meer informatie.
De machinebreukverzekering biedt dekking voor schade aan machines en installaties die binnen het bedrijfsgebouw worden gebruikt, door bijvoorbeeld technische of bedieningsfouten. Meer weten over de machinebreukverzekering? Klik hier voor meer informatie.
De elektronicaverzekering biedt specifieke dekking voor schade aan elektronische apparatuur en computersystemen. Meer weten over de bedrijfsschadeverzekering? Klik hier voor meer informatie.
De inventaris- en goederenverzekering, ook bekend als de zakelijke inboedelverzekering, is een populaire aanvullende verzekering bij de bedrijfsgebouwenverzekering. Deze verzekering dekt de schade aan het verlies van bedrijfseigendommen binnen het gebouw, zoals kantoormeubilair, computers en andere bedrijfsmiddelen. Meer weten over de Invetaris- & goederenverzekering? Klik hier voor meer informatie.
Een passende verzekering
Op Verzekering.nl koppelen we je aanvraag aan een expert van EVR, die jouw behoeften in kaart brengt en je matcht met de beste verzekering. Met persoonlijke aandacht en deskundig advies zorgen we voor de optimale dekking voor jouw situatie.
Zo verdienen wij ons geld
Bij Verzekering.nl ontvangen we een commissie van verzekeraars wanneer je via ons platform een verzekering afsluit, zonder dat dit ons advies beïnvloedt. Onze prioriteit is het vinden van de beste match voor jou, waardoor we onafhankelijk en objectief blijven en je kosteloos ondersteunen in het vinden van de ideale verzekering.
Onze kwaliteit waarborgen wij zo
Bij Verzekering.nl vergelijken we objectief en onafhankelijk zakelijke verzekeringen, zonder partijen voor te trekken. We werken met een uitgebreid aanbod van partners om zowel budgetopties als uitgebreide verzekeringen te bieden, zodat onze deskundige adviseurs de beste verzekering voor jou kan vinden.
Wat bepaalt de premie om een bedrijfspand te verzekeren?
Om een bedrijfspand te laten verzekeren wordt de premie bepaald door verschillende factoren. Deze factoren helpen de verzekeraar het risico in te schatten en daarmee de premie vast te stellen. Over het algemeen kun je verwachten dat de volgende factoren worden meegenomen. Let op, De methode en de factoren die gebruikt worden om de premie te bepalen, kunnen verschillen per verzekeraar:
1. Waarde van het pand
De herbouwwaarde van het pand is bepalend voor de hoogte van de premie. Een hogere waarde betekent een hogere premie, omdat de potentiële uitkering bij schade ook forser is. Verzekeraars hanteren een promillage om tot een premie te komen, voor hogere verzekerde sommen is een lager promillage van toepassing dan bij lagere verzekerde sommen.
2. Locatie
De geografische ligging van het pand speelt een rol. Gebieden met een hoger risico op overstromingen, aardbevingen, of in stedelijke gebieden met een hogere kans op inbraak, kunnen leiden tot een hogere premie.
3. Bedrijfsactiviteiten
De aard van de activiteiten die in het pand plaatsvinden, heeft invloed op de premie. Bedrijven met een hoger brand- of schaderisico, zoals fabrieken of chemische opslag, zullen een hogere premie hebben.
4. Gekozen dekkingen
De omvang van de dekking speelt ook een rol. Uitgebreidere dekkingen die meer risico’s afdekken, leiden vaak tot een hogere premie. Dit omvat aanvullende dekkingen zoals glasverzekering of bedrijfsschadeverzekering.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een verzekeren van een bedrijfspand?
Bij het afsluiten van een verzekering voor een bedrijfspand zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Hieronder volgen enkele factoren die overwogen moet worden:
- Dekking van de bedrijfsgebouwenverzekering: Zorg ervoor dat de bedrijfsgebouwenverzekering de volledige herbouw- of vervangingswaarde van het pand dekt. Dit omvat de kosten van materialen, arbeid en eventuele bijkomende kosten zoals architectenkosten en vergunningen.
- Inboedel- en inventarisverzekering: Naast de bedrijfsgebouwenverzekering is het belangrijk om een inboedel- en inventarisverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan de spullen en apparatuur binnen het bedrijfspand, zoals meubilair, computers en machines.
- Bedrijfsschadeverzekering: Overweeg een bedrijfsschadeverzekering die je bedrijf beschermt tegen verlies van inkomsten als gevolg van een verzekerde schade aan het pand. Deze verzekering kan helpen om doorlopende kosten zoals huur en salarissen te dekken terwijl je pand wordt hersteld.
- Premie en eigen risico: Laat een verzekeringsadviseur de premies en het eigen risico van verschillende verzekeraars vergelijken. Een hoger eigen risico kan de premie verlagen, maar zorg ervoor dat je het eigen risico kunt betalen in geval van schade.
- Indexering van de verzekeringsdekking: Zorg ervoor dat de verzekerde bedragen worden geïndexeerd om rekening te houden met inflatie en stijgende bouwkosten. Dit voorkomt onderverzekering na verloop van tijd.
- Polisvoorwaarden en uitsluitingen: Lees de polisvoorwaarden grondig door om te begrijpen wat wel en niet gedekt is. Let op specifieke uitsluitingen en beperkingen die van invloed kunnen zijn op de dekking.
Scenario's waarbij er aanspraak gemaakt kan worden op de bedrijfspand verzekering
Tijdens en buiten de bedrijfsvoering kunnen er verschillende scenario’s voorkomen waarbij een beroep moet worden gedaan op de verzekering van het bedrijfspand. Hieronder worden drie voorbeelden van dergelijke scenario’s uitgewerkt en de rol van de verzekeraar toegelicht.
Er is brand ontstaan in het bedrijfsgebouw van een makelaarskantoor. Deze brand heeft ervoor gezorgd dat delen van de gevel beschadigd zijn geraakt. De verzekeraar zal in dit geval de kosten dekken om de gevel in de oorspronkelijke staat te herstellen.
Een boekhoudkantoor heeft in het weekend te maken gehad met een gebroken waterleiding. De lekkage heeft het plafond van het gebouw beschadigd, en dit moet gerepareerd worden door een specialist. De verzekeraar zal in dit geval de kosten voor de herstelwerkzaamheden dekken.
Er is in de nacht ingebroken bij een lokale elektronicawinkel. Er zijn inbraaksporen aan het bedrijfspand, de entree is geforceerd en een raamkozijn is kapot. De inbrekers hebben ook ruiten ingeslagen om naar binnen te komen. De verzekeraar zal in dit geval de kosten dekken voor het herstellen van het slot en het kozijn. Indien aanvullend verzekerd, worden ook de kosten voor het gebroken glas gedekt.
Belangrijke zaken rondom het verzekeren van bedrijfspanden
Voor dat de bedrijfsgebouwenverzekering wordt afgesloten, zijn hier enkele belangrijke zaken waar rekening mee gehouden moet worden.
Is een verzekering voor bedrijfspanden verplicht?
Hoewel het in Nederland niet wettelijk verplicht is om een verzekering voor een bedrijfspand te hebben, is het sterk aanbevolen. Deze verzekering beschermt je tegen financiële verliezen door schade aan je bedrijfspand, zoals brand, storm, inbraak of waterschade.
Hoe wordt de waarde van het pand vastgesteld?
Het is belangrijk om een professionele taxatie van je pand te laten uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de verzekerde waarde overeenkomt met de herbouwwaarde, waardoor je bij schade de juiste vergoeding ontvangt en onderverzekering wordt voorkomen.
Zijn de kosten van een bedrijfsgebouwenverzekering fiscaal aftrekbaar?
Ja, de premies voor een bedrijfsgebouwenverzekering zijn fiscaal aftrekbaar. Deze kosten kunnen als bedrijfskosten worden opgevoerd bij de belastingaangifte, wat resulteert in een lagere belastbare winst en minder te betalen belasting.
Wat zijn de voordelen van preventieve maatregelen?
Door preventieve maatregelen zoals brandalarmen, inbraakalarmen en sprinklerinstallaties te installeren, kun je het aantal claims verminderen. Verzekeraars kunnen premiekortingen aanbieden voor panden met adequate veiligheidsvoorzieningen.
Hoe voorkom ik een onderverzekering?
Laat het bedrijfspand regelmatig taxeren om de volledige herbouwwaarde te verzekeren. Bij het afsluiten van de verzekering kies je voor een verzekerd bedrag op basis van de herbouwwaarde van het pand. Het kan voorkomen dat de waarde van het pand stijgt door inflatie, verbeteringen of stijgende vastgoedprijzen. Als dit het geval is, is het belangrijk om de nieuwe herbouwwaarde door te geven aan de verzekeraar. Hierdoor wordt het verzekerde bedrag aangepast en blijft het pand volledig gedekt in geval van schade.
Moet ik ook de inventaris verzekeren?
Een verzekering voor bedrijfspanden dekt alleen schade aan het gebouw zelf. Om je inventaris en goederen te beschermen, moet je een aparte inventaris- en goederenverzekering afsluiten.
Stappenplan om een bedrijfspand te verzekeren
Begin met het analyseren van de dekkingsbehoefte en maak een risicoanalyse van het bedrijfspand en de bedrijfsactiviteiten.
Vul het offerteformulier nauwkeurig en naar waarheid in. Dien het vervolgens in voor beoordeling door onze deskundige adviseurs.
Ontvang advies van de verzekeringsdeskundige van EVR over de beste bescherming voor het bedrijfspand.
Wij helpen bij het afsluiten van een verzekering die naadloos aansluit bij de verzekeringsbehoeften van het bedrijfspand.