Particulier

Welke risico’s loopt mijn bedrijf?

Bedrijven lopen verschillende risico’s die er toe kunnen leiden dat er veel financiële schade optreedt. Als ondernemer sta je nooit te wachten op financiële schade, omdat het ervoor kan zorgen dat je werkzaamheden stil komen te leggen, waardoor je in zwaar weer kan komen te zitten. Maar welke risico’s loopt mijn bedrijf? Wij benoemen graag de risico’s die je kan oplopen als bedrijf, zodat je bewust bent van de mogelijke gevolgen.

Aansprakelijk gesteld na schade door een product

Een ondernemer die producten verkoopt aan klanten is aansprakelijk voor de risico’s die ontstaan door het product. Het maakt niet uit of je telefoons of speelgoed verkoopt, je blijft aansprakelijk voor de schade die het product aanbrengt. Je kan aansprakelijk gesteld worden voor de schade die ontstaat, waardoor klanten de kosten op jou kunnen verhalen. Er moet een financiële vergoeding komen voor de klant die kan ontzettend hoog kan uitvallen en tot in de miljoenen kan oplopen. Een voorbeeld is het verkopen van een powerbank die helaas technisch niet helemaal in orde blijkt te zijn. Als de powerbank in vlam vat en letselschade aanbrengt bij de klant en schade aan het huis aanbrengt ben je aansprakelijk voor de kosten. Hierdoor moet je als ondernemer een financiële vergoeding betalen die zeker in de tienduizenden euro’s kan oplopen. Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor deze kosten, waardoor je niet voor enorme kosten komt te staan door een technisch mankement van een product.

Schade aan de inventaris en goederen

Als ondernemer kan je te maken hebben met goederen die je moet verkopen. Deze goederen vertegenwoordigen een grote waarde voor je bedrijf, waardoor schade ongewenst is. Bijna alle bedrijven hebben ook inventaris waar ze geïnvesteerd in hebben die een grote waarde vertegenwoordigen. Wanneer er schade optreedt aan de inventaris of goederen krijg je te maken met een hoge kostenpost. Deze schade kan ontstaan door brand, waterschade of diefstal. Deze schade hoeft niet te ontstaan in jouw bedrijf, maar kan ook ontstaan nadat er brand is bij het naastliggende pand en de brand overslaat. Door de schade die ontstaat is het mogelijk dat alle voorraad verloren gaat en het inventaris onbruikbaar is geworden. Als ondernemer kom je nu voor een enorm hoge kostenpost te staan die ervoor kan zorgen dat je een moeilijke periode in gaat. Bedrijven lopen een groot risico zonder een inventaris en goederenverzekering, omdat de kosten snel oplopen.

Schade aan de voorraad is afhankelijk van het aantal goederen wat je opslaat, maar de schade aan de goederen en inventaris bij elkaar loopt als nel in de tienduizenden euro’s op. Met de inventaris en goederenverzekering ben je financieel gedekt voor de kosten van deze mogelijke risico’s.

Ziekteverzuim

Ziekteverzuim van het personeel is een groot risico voor bedrijven. Vooral de MKB’ers hebben meer last van dit risico. Helaas is het altijd mogelijk dat een werknemer te maken krijgt met ziekte, waardoor ze arbeidsongeschikt raken. Dit is voor alle betrokken partijen een vervelende situatie. Ziekteverzuim kan een werkgever namelijk enorm veel geld kosten. De arbeidsongeschikte werknemer heeft het recht om een deel van het loon doorbetaald te krijgen. De werkgever zal deze loonkosten aan de werknemer moeten doorbetalen. In sommige gevallen kan het voorkomen dat je 10 jaar lang een deel van het loon moet doorbetalen aan de arbeidsongeschikte medewerker. Het salaris wat uitbetaalt moet worden stapelt uiteindelijk op tot een hoge kostenpost voor de werkgever, maar de werkgever krijgt ook te maken met productieverlies. Doordat de werkzaamheden van de werknemer stil liggen zal er ook minder omzet gemaakt kunnen worden, waardoor de kosten nog meer opstapelen. Het is al werkgever daarom belangrijk om een goed verzuimbeleid te hebben. Het afsluiten van een verzuimverzekering zorgt ervoor dat de kosten financieel gedekt worden, waardoor je als ondernemer niet in de problemen komt door ziekte verzuim.

Adviseren, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Artikel delen:

Scroll naar boven