Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Zorgverzekering buitenland

Antwoord

Met de basisverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene noodzakelijke zorg. Als je op vakantie verongelukt, worden de ziekenhuiskosten (deels) vergoed. Let er echter wel op dat de wet uitgaat van de behandelkosten in Nederland. Als je bijvoorbeeld wordt geopereerd in de Verenigde Staten, Japan, Zwitserland en Canada, zal je veel moeten bijbetalen. Dat komt omdat zorg in deze landen veel duurder is dan in Nederland.

Dekking meerkosten

Verzekeren voor meerkosten van geneeskundige zorg in het buitenland die niet door de basisverzekering worden vergoed kan je laten dekken met een reisverzekering met dekking van geneeskundige kosten. Ook een aanvullende verzekering bij je basiszorgverzekering dekken deze kosten.

Reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten

Als je je wilt verzekeren voor meerkosten van geneeskundige zorg in het buitenland, kun je kiezen voor een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten. Verzekering.nl zet de voor- en nadelen voor je op een rij.

Pluspunten

 • Een reisverzekering heeft een uitgebreide en hoge dekking
 • Een reisverzekering is het hele jaar door af te sluiten
 • Het eigen risico van de basisverzekering kan gedeclareerd worden van de reisverzekering

Minpunt

Aanvullende zorgverzekering voor geneeskundige zorg in het buitenland

De andere optie om je te verzekeren voor meerkosten van geneeskundige zorg in het buitenland, is een aanvullende verzekering te kiezen bij je zorgverzekering. Ook deze keuze heeft zijn voor- en nadelen.

Pluspunt

 • Je hoeft geen aparte verzekering af te sluiten.

Minpunten

 • De aanvullende verzekering met buitenlanddekking vergoedt niet alle kosten
 • Deze verzekering vergoedt het eigen risico van de geneeskundige zorg in het buitenland vanuit de basisverzekering niet.
 • Bij sommige aanvullende zorgpolissen is de dekking buiten Europa bepekt tot maximaal tweemaal het Nederlandse tarief.
 • Een aanvullende zorgverzekering kan je niet het hele jaar door afsluiten.

Convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen

In 2007 is het convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen door verzekeraars afgesloten om te zorgen dat klanten niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd. In 2017 is dit convenant vernieuwd. Het houdt in dat de alarmcentrale die als eerst wordt benaderd de zorg draagt voor de hulpverlening en de kostenafdeling. Achteraf bepalen de verzekeraars onderling wie wat moet betalen.

EHIC kaart

De kosten van buitenlandse zorg kunnen zeer hoog uitvallen. Wanneer je een Europese gezondheidskaart (EHIC) hoef je deze kosten niet voor te schieten en later te declareren. Deze kaart fungeert als garantiestelling van je verzekeraar voor de zorgverlener in het buitenland. De zorgverlener kan er zo van op aan dat de rekening wordt betaald, op basis van de laagste prijsklasse. Heb je een zorgpas van je verzeraar? Meestal geldt deze ook als EHIC. Een aparte kaart is dan onnodig. Mocht je er wel een nodig hebben, dan is de kaart gratis aan te vragen op de site van EHIC of bij je eigen zorgverzekeraar. De EHIC is een persoonsgebonden kaart en moet je apart aanvragen voor ieder gezinslid.

De EHIC is geldig in de volgende landen:

 • Alle EU-landen
 • Liechtenstein
 • Noorwegen
 • IJsland
 • Zwitserland
 • Macedonië
 • Australië

Nadeel EHIC

Het nadeel van het gebruiken van de EHIC kaart is dat bij verrekening van de kosten de eigen bijdrage van het betreffende vakantieland geldt. In Duitsland zou het bijvoorbeeld nadelig uit kunnen pakken omdat hier zonder EHIC het eigen risico van de zorgverzekering geldt.

Verdragsformulier 111

In Marokko, Tunesië, Turkije, Kaapverdië en Joegoslavië (behalve in Slovenië) kan je een verdragsformulier 111 gebruiken. Deze is ook aan te vagen bij je zorgverzekeraar.

Ik woon in het buitenland, maar werk in Nederland

Als je in het buitenland woont, maar in Nederland werkt, ben je verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Je gezinsleden kunnen zelf geen Nederlandse verzekering afsluiten. Afhankelijk van het land waarin je woont kan je hen soms wel meeverzekeren.

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright