Welke soorten polissen zijn er?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Start met kiezen

Welke soorten polissen zijn er?

Er zijn verschillende soorten polissen:

  • Naturapolis. Bij dit soort polissen heeft de zorgverzekeraar contracten met verschillende zorgverleners. Wanneer je zorg krijgt bij een van deze zorgverleners, worden de kosten direct verhaald op de verzekering en hoef je zelf dus niks voor te schieten. Wanneer je jezelf laat behandelen bij een zorgverlener waar de verzekeraar geen contract mee heeft, is er kans dat de kosten maar gedeeltelijk of helemaal niet worden vergoed.
  • Restitutiepolis. Bij dit soort polissen heeft de zorgverzekeraar helemaal geen contracten met een zorgaanbieder. Je kunt zelf bepalen naar welke zorgverlener je toegaat. Je moet zelf de kosten voorschieten, maar kunt deze verhalen op de verzekeraar wanneer dit onder de dekking valt. Deze polissen zijn vaak iets duurder dan naturapolissen.
  • Deze polissen zijn een combinatie van de natura- en restisutiepolis. Je mag bij deze polis zelf kiezen waar je je laat behandelen, net als bij de restitutiepolis. De zorgverzekeraar heeft met sommigen van deze zorgaanbieders een contract, waardoor je de kosten dus niet zelf hoeft voor te schieten. Bij de zorgaanbieders waar de verzekeraar geen contract mee heeft, moet je de kosten wel voorschieten.
  • Pro-life polis. Deze polis kun je aanpassen op jouw leefsituatie. Je kunt hierbij onderdelen aan- en uitzetten.
  • Collectieve zorgverzekering. Veel werkgevers, sportverenigingen en vakbonden bieden een collectieve zorgverzekering aan. De premie ligt vaak lager dan bij een reguliere zorgverzekering.
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven