Op de hoogte
blijven?
Antwoord

Er zijn verschillende soorten polissen:

  • Naturapolis. Bij dit soort polissen heeft de zorgverzekeraar contracten met verschillende zorgverleners. Wanneer u zorg krijgt bij een van deze zorgverleners, worden de kosten direct verhaald op de verzekering en hoeft u zelf dus niks voor te schieten. Wanneer u uzelf laat behandelen bij een zorgverlener waar de verzekeraar geen contract mee heeft, is er kans dat de kosten maar gedeeltelijk of helemaal niet worden vergoed.
  • Restitutiepolis. Bij dit soort polissen heeft de zorgverzekeraar helemaal geen contracten met een zorgaanbieder. U kunt zelf bepalen naar welke zorgverlener u toegaat. U moet zelf de kosten voorschieten, maar kunt deze verhalen op de verzekeraar wanneer dit onder de dekking valt. Deze polissen zijn vaak iets duurder dan naturapolissen.
  • Deze polissen zijn een combinatie van de natura- en restisutiepolis. U mag bij deze polis zelf kiezen waar u zich laat behandelen, net als bij de restitutiepolis. De zorgverzekeraar heeft met sommigen van deze zorgaanbieders een contract, waardoor u de kosten dus niet zelf hoeft voor te schieten. Bij de zorgaanbieders waar de verzekeraar geen contract mee heeft, moet u de kosten wel voorschieten.
  • Pro-life polis. Deze polis kunt u aanpassen op uw leefsituatie. U kunt hierbij onderdelen aan- en uitzetten.
  • Collectieve zorgverzekering. Veel werkgevers, sportverenigingen en vakbonden bieden een collectieve zorgverzekering aan. De premie ligt vaak lager dan bij een reguliere zorgverzekering.

Vergelijk de beste verzekeraars

Overige informatie

© copyright