Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Wanneer zijn zorgpremies en polisvoorwaarden bekend?

Antwoord

Zorgverzekeraars maken uiterlijk 12 november de hoogte van de nieuwe premies bekend. Op de derde dinsdag van september, beter bekend als Prinsjesdag, maakt de overheid de wijzigingen in het basispakket en de jaarlijkse premie openbaar. Zorgverzekeraars hoeven zich niet te houden aan deze premie. Zij mogen hun eigen maandelijkse premie hanteren. Daarom is het belangrijk om ieder jaar je zorgverzekering opnieuw te vergelijken met andere zorgverzekeringen.

Vergelijk jaarlijks je zorgverzekering

Je doet er dus verstandig aan om ieder jaar opnieuw te vergelijken, omdat de premies en voorwaarden jaarlijks veranderen. Er is afgelopen jaar veel veranderd in de zorg en de voorspelling is dat dat de komende jaren zal voortzetten. Het loont dus om een paar minuten per jaar te steken in het vergelijken van verzekeringen.

Ieder jaar een nieuw aanbod

Naast dat de premie en de inhoud van het basispakket ieder jaar onderhevig zijn aan wijzigingen, mogen ook de voorwaarden van de zorgverzekeringen ieder jaar aangepast worden. Wees op de hoogte van die aanpassingen. Als je dat niet bent, kan het zo zijn dat je akkoord gaat met andere voorwaarden dan waarvoor je de verzekering in eerste instantie hebt afgesloten.

Ieder jaar komt je huidige zorgverzekeraar met een nieuw aanbod. In grote lijnen zal dit aanbod vergelijkbaar zijn met je huidige verzekering, maar er kunnen afwijkingen zijn. Lees je daarom goed in. Bijvoorbeeld, wanneer je momenteel een basisverzekering met aanvullende verzekering hebt, kan je een nieuw aanbod verwachten van de verplichte basisverzekering gecombineerd met een vergelijkbare en gelijkwaardige aanvullende verzekering.

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Je ontvangt het nieuwe aanbod van je zorgverzekeraar thuis. Dit gaat automatisch in wanneer je je huidige verzekering niet opzegt vóór 31 december. Zijn de voorwaarden voor jou op een ongunstige manier veranderd? Of is het aanbod niet aantrekkelijk genoeg? Of ben je na het vergelijken met andere zorgverzekeringen erachter gekomen dat je elders minder premie betaalt? In dat geval is het mogelijk een nieuwe zorgverzekering af te sluiten tot 1 februari van het volgende jaar.

Als je vóór 1 januari een nieuwe zorgverzekering afsluit kan je gebruikmaken van de overstapservice. Hierbij wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd. Als je tot 1 februari wacht met kiezen is het wel belangrijk dat je je oude zorgverzekering opzegt vóór 1 januari. Je nieuwe zorgverzekering zal dan met terugwerkende kracht ingaan zodat je altijd bent verzekerd voor medische kosten.

Let wel op want als je je na 1 februari nog steeds niet hebt verzekerd je een boete krijgt wegens te laat verzekeren.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het vergelijken van zorgverzekeringen? De vergelijker van Verzekering.nl biedt uitkomst. Hier kun je gemakkelijk en snel zorgverzekeringen vergelijken met elkaar, die je aan de hand van het filter kan afstemmen op wat van toepassing is op jouw situatie. Bekijk ook onze veelgestelde vragen.

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright