Zakelijk

Algemene informatie ziektekostenverzekering 2022

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Algemene informatie over ziektekostenverzekering 2022

De ziektekostenverzekering is een verzekering die de meeste kosten van medisch advies, behandelingen, medicijnen, het gebruik van hulpmiddelen of andere voorzieningen op grond van een medische noodzaak vergoedt. In Nederland is een ziektekostenverzekering voor iedereen verplicht. Maar welke soorten ziektekostenverzekeringen zijn er? En waar moet je aan denken bij het overstappen? In dit artikel kom je hier meer over te weten.

Soorten ziektekostenverzekeringen

Er zijn verschillende soorten ziektekostenverzekeringen. Wanneer je in Nederland woont of werkt ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. De soorten basisverzekeringen zijn de naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis. Alle bovenstaande verzekeringen kun je uitbreiden door middel van een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering is bedoeld voor de vergoeding van zaken die niet zijn opgenomen in je basisverzekering. Denk hierbij aan brillen/ lenzen, zorghotel, alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie etc. Je kiest natuurlijk alleen zaken die voor je van toepassing zijn om aanvullend te verzekeren. Ook kun je kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering. Deze biedt dekking voor tandartskosten en soms ook orthodontie. Dit is wel een relatief dure aanvulling, dus is het hierbij van belang dat je weet hoeveel kosten je gaat maken en/ of het voor je toegevoegde waarde heeft om deze verzekering af te sluiten. Wanneer je namelijk meer betaalt dan je er daadwerkelijk uithaalt, is deze verzekering voor je waarschijnlijk overbodig.

Premie ziektekostenverzekering

De inhoud van de basisverzekering is voor bijna alle ziektekostenverzekeraars gelijk. Deze is namelijk wettelijk vastgesteld. Toch hebben de basispolissen verschillende premies. Door financiële buffers in te zetten voor een lagere zorgpremie, proberen zorgverzekeraars soms net wat goedkoper te zijn dan de concurrentie en daarmee klanten weg te lokken. Elk jaar worden rond half november de nieuwe premies voor de ziektekostenverzekeringen bekend gemaakt. Dit jaar maakte DSW de premie als eerst bekend.

Eigen risico ziektekostenverzekering

Ben je wonend of werkend in Nederland? Dan is de basisverzekering voor je wettelijk verplicht. De inhoud hiervan wordt bepaald door de overheid. Wanneer er iets in de basisverzekering verandert, geldt dit dus voor alle zorgverzekeraars. Ook zijn zorgverzekeraars verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren. Als je zorg uit het basispakket gebruikt, dan betaalt je eerst nog het eigen risico. Het verplicht eigen risico van €385,- (2021) bleef in 2022 hetzelfde. Bovenop dit verplichte eigen risico, kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico om korting op je premie te krijgen.

Vergoedingen ziektekostenverzekering

De zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Ook is het verplicht een basisverzekering af te sluiten. Je kunt zelf beslissen of en waarvoor je een aanvullende verzekering afsluit. Het is van belang dat je een ziektekostenverzekering kiest die goed bij je wensen en behoeftes past. Op onze vergelijkingssite: Verzekering.nl kun je je aanvullende wensen aangeven. Op basis daarvan wordt een overzicht weergegeven van de zorgverzekeringen van een groot aantal zorgverzekeraars die het beste bij die wensen aansluiten. Zo weet je zeker dat je een goed passende ziektekostenverzekering kiest.

Overstappen ziektekostenverzekering

Aan het eind van ieder kalenderjaar heb je de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. U kunt dan wisselen van zorgverzekeraar of bij jouw huidige verzekeraar een andere zorgpolis afsluiten. De uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering is op 31 december. De uiterste datum van het afsluiten van je nieuwe zorgverzekering is op 31 januari. Hiervoor moet je wel eerst de oude zorgverzekering hebben stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in.

Wil je overstappen, maar weet je nog niet zeker naar welke ziektekostenverzekeraar? Zeg dan wel alvast uiterlijk 31 december jouw huidige ziektekostenverzekering op. Je kun dan tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven