Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?
Antwoord

Algemene informatie over ziektekostenverzekering 2019

De ziektekostenverzekering is een verzekering die de meeste kosten van medisch advies, behandelingen, medicijnen, het gebruik van hulpmiddelen of andere voorzieningen op grond van een medische noodzaak vergoedt. In Nederland is een ziektekostenverzekering voor iedereen verplicht. Maar welke soorten ziektekostenverzekeringen zijn er? En waar moet u aan denken bij het overstappen? In dit artikel komt u hier meer over te weten.

Soorten ziektekostenverzekeringen

Er zijn verschillende soorten ziektekostenverzekeringen. Wanneer u in Nederland woont of werkt bent u verplicht een basisverzekering af te sluiten. De soorten basisverzekeringen zijn de naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis. Al bovenstaande verzekeringen kunt u uitbreiden door middel van een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering is bedoeld voor de vergoeding van zaken die niet zijn opgenomen in uw basisverzekering. Denk hierbij aan brillen/ lenzen, zorghotel, alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie etc. U kiest natuurlijk alleen zaken die voor u van toepassing zijn om aanvullend te verzekeren. Ook kunt u kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering. Deze biedt dekking voor tandartskosten en soms ook orthodontie. Dit is wel een relatief dure aanvulling, dus is het hierbij van belang dat u weet hoeveel kosten u gaat maken en/ of het voor u toegevoegde waarde heeft om deze verzekering af te sluiten. Wanneer u namelijk meer betaalt dan u er daadwerkelijk uithaalt, is deze verzekering voor u waarschijnlijk overbodig.

Premie ziektekostenverzekering

De inhoud van de basisverzekering is voor bijna alle ziektekostenverzekeraars gelijk. Deze is namelijk wettelijk vastgesteld. Toch hebben de basispolissen verschillende premies. Door financiële buffers in te zetten voor een lagere zorgpremie, proberen zorgverzekeraars soms net wat goedkoper te zijn dan de concurrentie en daarmee klanten weg te lokken. Elk jaar worden rond half november de nieuwe premies voor de ziektekostenverzekeringen bekend gemaakt. Dit jaar maakte DSW de premie als eerst bekend.

Eigen risico ziektekostenverzekering

Bent u wonend of werkend in Nederland? Dan is de basisverzekering voor u wettelijk verplicht. De inhoud hiervan wordt bepaald door de overheid. Wanneer er iets in de basisverzekering verandert, geldt dit dus voor alle zorgverzekeraars. Ook zijn zorgverzekeraars verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren. Als u zorg uit het basispakket gebruikt, dan betaalt u eerst nog het eigen risico. Het verplicht eigen risico van €385,- (2018) bleef in 2019 hetzelfde. Bovenop dit verplichte eigen risico, kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico om korting op uw premie te krijgen.

Vergoedingen ziektekostenverzekering

De zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Ook is het verplicht een basisverzekering af te sluiten. U kunt zelf beslissen of en waarvoor u een aanvullende verzekering afsluit. Het is van belang dat u een ziektekostenverzekering kiest die goed bij uw wensen en behoeftes past. Op onze vergelijkingssite: verzekeirng.nl kunt u, uw aanvullende wensen aangeven. Op basis daarvan wordt een overzicht weergegeven van de zorgverzekeringen van een groot aantal zorgverzekeraars die het beste bij die wensen aansluiten. Zo weet u zeker dat u een goed passende ziektekostenverzekering kiest.

Overstappen ziektekostenverzekering

Aan het eind van ieder kalenderjaar heeft u de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. U kunt dan wisselen van zorgverzekeraar of bij uw huidige verzekeraar een andere zorgpolis afsluiten. De uiterste datum voor het opzeggen van uw zorgverzekering is op 31 december. De uiterste datum van het afsluiten van uw nieuwe zorgverzekering is op 31 januari. Hiervoor moet u wel eerst de oude zorgverzekering hebben stopgezet. Uw zorgverzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in.

Wilt u overstappen, maar weet u nog niet zeker naar welke ziektekostenverzekeraar? Zeg dan wel alvast uiterlijk 31 december uw huidige ziektekostenverzekering op. U kunt dan tot en met 31 januari een nieuwe verzekering afsluiten.

Vergelijk de beste verzekeraars

Contact opnemen? Simpel!

Overige informatie

© copyright