Particulier

Cyberverzekering nieuws

Bedrijven kunnen zich binnenkort verzekeren tegen cybercrime

Bedrijven kunnen zich binnenkort verzekeren tegen cybercrime

2 minuten leestijd

De Vereniging Nederlandse Assurantiebeurs (VNAB) komt met een initiatief voor bedrijven om zich te laten verzekeren tegen cybercrime. Bedrijven zijn vaak het slachtoffer van cybercrime, toch is er nog geen verzekering die een bedrijf een steuntje in de rug kan bieden bij deze vorm van diefstal. Daar komt binnenkort waarschijnlijk verandering in.

Het is gebruikelijk om je als bedrijf te laten verzekeren voor fysieke diefstal. Voor online diefstal zijn er echter nog geen concrete opties. Natuurlijk kunnen bedrijven zich zoveel mogelijk proberen te beveiligen tegen de digitale criminaliteit, maar dit is vaak onvoldoende om schade te voorkomen. Jaarlijks veroorzaakt cybercrime 8,8 miljard aan schade. Ongeveer 6,6 miljard van dit totale bedrag komt voor rekening van alle bedrijven te liggen, de rest bij particulieren.

De VNAB vindt daarom dat het tijd wordt voor een verzekering voor online diefstal bij bedrijven. Om dit te kunnen realiseren werken ze samen met het Cyber Science Centre (CSC). CSC is een instantie die opgericht is vanuit de overheid om de digitale omgeving zo veilig mogelijk te maken. Het idee is dat het CSC zich gaat oriënteren op de mogelijkheden die er zijn om een polis tegen cybercrime te organiseren. Net zoals bij vele andere verzekeringen zullen er waarschijnlijk bepaalde voorwaarde verbonden liggen aan de verzekering. Het is belangrijk dat het bedrijf er zoveel mogelijk aan doet om de online omgeving zo beschermd en veilig mogelijk te maken. Anders is het risico die de bedrijven lopen bij voorbaat te groot, en zal de verzekeraar niet uitkeren.

Cybercrime bij particulieren

Niet alleen bij bedrijven is cybercrime een probleem, ook particulieren zijn vaak het doelwit van deze criminele activiteiten. Volgens de CBS Veiligheidsmonitor was 11,1 procent van de Nederlandse bevolking in 2015 slachtoffer van een vorm van cybercrime. Consumenten kunnen zich al vanaf 2015 verzekeren tegen dit fenomeen. De verzekering van verzekeringsmaatschappij VKG biedt rechtsbijstand en vergoedingen bij identiteitsdiefstal, bij aantasting van reputatie op het internet en bij schade bij webaankopen.

 Terug naar overzicht

Adviseren, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Artikel delen:
Scroll naar boven