Milieuschadeverzekering nieuws

Miljoenenschade afvalbranden moet voorkomen worden

Miljoenenschade afvalbranden moet voorkomen worden

2 minuten leestijd

Het aantal branden bij afval- en recyclingbedrijven ligt te hoog. De bedrijven zullen preventieve maatregelen moeten nemen om de jaarlijkse miljoenenschade te reduceren. Het Verbond van Verzekeraars maakt zich zorgen om de hoeveelheid afbranden. 

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat de hoeveelheid afvalbranden flink naar beneden moet. Dit is een redelijke eis, aangezien de schade van branden bij afval- en recyclingbedrijven over de afgelopen drie jaar rond de 175 miljoen wordt geschat. Hiernaast is het aantal afvalbranden in een jaar ook nog eens aan het stijgen. In een jaar tijd is het aantal branden toegenomen van 27 naar 44. Dit is een stijging van maar liefst 17 afvalbranden in een jaar. Eén afvalbrand kan een schade van boven de miljoen euro opleveren. Een stijging in deze branden is, naast het toenemende gevaar, daarom ook onwijs duur.

Volgens het Verbond moeten werknemers van afval- en recyclingbedrijven daarom ook bewuster zijn van het risico op een brand. Uit onderzoek blijkt dat sommige bedrijven zelfs de brandveiligheid voorschriften overtreden, terwijl het risico juist zo hoog ligt. Zo’n brand is niet alleen funest voor het bedrijf zelf, ook de werknemers, omwonenden en het milieu komen in gevaar. Dit is iets wat ten alle tijden voorkomen moet worden. Vandaar dat het Verbond nu ook pleit voor preventieve maatregelen in alle afvalbedrijven. Volgens Richard Weurding, de directeur van het Verbond, moet er ook gekeken worden of de wettelijke regels voor de branche aangescherpt moeten worden. De afvalbedrijven worden er eigenlijk al min of meer toe gedwongen aangezien sommige verzekeraars geen afvalbedrijven meer willen verzekeren vanwege het verhoogde risico op een flink oplopende schade. Pas als dit risico vermindert, zullen deze verzekeraars de afvalbedrijven weer tegemoet willen komen.

 Terug naar overzicht

Adviseren, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Artikel delen:
Scroll naar boven