Zakelijk

Aansprakelijkheidsverzekering en cybercriminaliteit: Waar moet je op letten?

Dek jezelf en je onderneming goed in tegen financiele risico’s bij cybercrimes.

Cyberverzekering nieuws

Aansprakelijkheidsverzekering en cybercriminaliteit: Waar moet je op letten?

3 minuten leestijd

Aansprakelijkheidsverzekering en cybercriminaliteit: Waar moet je op letten?

Tegenwoordig gebruiken meer en meer bedrijven digitale platformen, in plaats van papieren documenten, voor het bijhouden en opslaan van gegevens en belangrijke documenten. Echter neemt de criminaliteit, ook wel cybercriminaliteit genoemd, via het internet en informatie- en communicatieplatformen ook enorm toe. Veel bedrijven zijn tegenwoordig tevens zeer kwetsbaar voor cybercriminaliteit in de vorm van onder andere: datalekken, virussen, hacks en phishing. Na bijvoorbeeld een datalek kan een bedrijf aansprakelijk gesteld worden voor de schade, waardoor de kosten enorm hoog kunnen oplopen. In veel gevallen zal een aansprakelijkheidsverzekering geen, of bar weinig, dekking bieden bij het risico cybercriminaliteit. Het is sterk aan te raden om een specifieke verzekering voor cybercriminaliteit af te sluiten, omdat deze cyberverzekering uitgebreidere dekkingen en speciale uitsluitingen bieden bij schade door cybercrime.

Waarom een verzekering voor cybercriminaliteit afsluiten?

Cybercriminaliteit of cybercrime is een collectieve benaming voor alle criminaliteit, die via het internet en informatie- en communicatieplatformen plaatsvindt. Cybercrime is momenteel een groot probleem. Op dit moment zijn er jaarlijks namelijk duizenden meldingen voor cybercriminaliteit en dit aantal zal naar verwachting alleen maar toenemen in de komende jaren. Cybercrime groeit niet alleen, maar wordt ook steeds gevarieerder, waardoor de financiële gevolgen van schade enorm kunnen oplopen. Naar schatting wordt er tussen de 600 en 700 miljoen euro aan schade veroorzaakt door cybercriminaliteit via online platformen. Dek jezelf en je onderneming dus goed in met een cybercriminaliteit verzekering. Met deze cyberverzekering kun je met je verzekeraar kijken naar preventieve maatregelen om online criminaliteit te voorkomen. Ook kan deze verzekering ervoor zorgen dat de opgelopen schade wordt vergoed.

Voor wie is een verzekering cybercriminaliteit?

Een cyberverzekering afsluiten kan verstandig zijn voor elk bedrijf. Of je nou een groot, middelgroot of klein bedrijf hebt, deze verzekering kan je goede dekking bieden bij schade door online criminaliteit. Met name bedrijven, die sterk afhankelijk zijn van informatie en communicatie via digitale systemen zijn erg kwetsbaar voor onder andere datalekken en gijzeling van systemen. Het is verstandig om een verzekering cybercriminaliteit af te sluiten voor organisaties:

● Die online transacties incasseren.
● Gevoelige informatie opslaan.
● Die in hun dagelijkse werkzaamheden sterk afhankelijk zijn van IT.
● Organisaties die persoonlijke gegevens van klanten/burgers verwerken en opslaan.

Verzeker je onderneming tegen cybercriminaliteit

Waar moet ik op letten bij een aansprakelijkheidsverzekering voor cybercriminaliteit?

Ben je op zoek naar een passende cyberverzekering? Dan zijn er een aantal factoren waar je op moet letten. De factoren waar je rekening moet houden bij je zoektocht naar een passende verzekering zijn:
● De dekking van de cyberverzekering: Sluit een verzekering af die goed aansluit bij de specifieke risico’s die je bedrijf loopt, zodat je een gepaste dekking kunt krijgen bij schade.
● De hoogte van de premie: Je wilt natuurlijk niet onnodig te veel betalen voor je verzekering. Daarom is het verstandig om diverse cyberverzekeringen te vergelijken, zodat je een goed inzicht krijgt in de verschillen van premies. Een tip: kijk niet alleen naar de hoogte van je premie. Alhoewel de hoogte van de premie zeer belangrijk is, is het nog belangrijker dat de verzekering passend is.
● De eisen: Het is goed mogelijk dat je verzekeraar eisen voor je onderneming opstelt, voordat je een verzekering cybercriminaliteit kunt afsluiten. Zorg ervoor dat je voldoet aan deze eisen, omdat je anders alsnog geen dekking hebt.
● Voorwaarden: Voorkom onaangename verrassingen en lees de voorwaarden van je verzekering goed door. Zo weet je goed in welke situaties je wel of niet verzekerd bent.

Hoe moet ik een aansprakelijkheidsverzekering voor cybercriminaliteit afsluiten?

Tegenwoordig regelen mensen vaak zaken online. Dat kan soms wel fijn zijn, omdat het sneller en gemakkelijker kan dan ooit. Echter zijn er ook een heleboel criminelen actief op het internet, waardoor er vaak roet in het eten gegooid wordt. Voorkom snel oplopende kosten bij hacks, datalekken en sluit een cyberverzekering af. Wil je meer weten over de cyberverzekering? Dan kunt u gerust contact opnemen met onze experts. Ook als je benieuwd bent naar de hoogte van je verzekering, dan kun je gerust een offerte opvragen. De professionals van ons moederbedrijf EVR zullen vervolgens contact met je opnemen om je verder te helpen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven