Heftigere weersomstandigheden, boeren kiezen voor zekerheid

Bedrijfsschadeverzekering nieuws

Heftigere weersomstandigheden, boeren kiezen voor zekerheid

2 minuten leestijd
U heeft het vast wel gemerkt. De laatste jaren komt er steeds vaker een droogte of juist een heftige stormbui voor. Denk aan de enorme droogte rond de zomer van 2018 of 2019. Dit heeft gevolgen voor iedereen, maar vooral voor de boeren. Of denk aan de storm ‘Ciara’, wat ook gevolgen heeft voor de boeren. Er is zelfs al sprake van een nieuwe opkomende storm genaamd ‘Dennis’, waar ook schade zal worden verwacht. Kortom, veel mensen zullen getroffen worden door de gevolgen van extreme weersomstandigheden en de boeren zullen niet ongeschonden blijven. Steeds meer boeren kiezen dus voor een gesubsidieerde verzekering tegen dit soort weersomstandigheden.

Steeds meer boeren verzekeren zichzelf dus tegen dit soort weersomstandigheden. Zij kiezen voor zekerheid, aangezien er steeds meer extreme weersomstandigheden voorkomen. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld het land en de gewassen van de boer. Ook kan het zo zijn dat een deel van de oogst verloren gaat, wat voor inkomensverlies zal leiden.

Redenen voor een verzekering tegen deze weersomstandigheden

Er is een toegenomen belangstelling voor een gesubsidieerde verzekering tegen extreme weersomstandigheden. Dit is onder andere te danken aan een wijziging in de regelgeving. De verzekering is vanaf 1 januari betaalbaarder geworden. Bijvoorbeeld de assurantiebelasting van 21 procent is er niet meer. Dit zorgt ervoor dat de boer minder betaald voor het verzekeren van zijn land/gewassen.

Ook is het zo dat een boer al een schadevergoeding kan aanvragen, wanneer 20 procent van de oogst mislukt is door extreme weersomstandigheden. Dit komt omdat de subsidiedrempel verlaagd is van 30 naar 20 procent. Dit maakt het voor een boer nog aantrekkelijker om zo’n verzekering af te sluiten.

Waar de gesubsidieerde verzekering de boer tegen dekt als er schade is bij extreme weersomstandigheden:

 • Droogte
 • Regenval
 • Sneeuw
 • Hagel
 • Vorst
 • Storm
 • Blikseminslagen

 

Als een boer verlies heeft geleden dan kan hij/zij het volgende doen:

 • Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk om uitstel van de betaling van de belasting aan te vragen
 • Verlies verrekenen met eerdere of toekomstige winsten

 

Samengevat waarom een verzekering tegen extreme weersomstandigheden aantrekkelijk is

Er zijn een paar redenen waarom steeds meer boeren een verzekering afsluiten tegen weersomstandigheden. Het is aantrekkelijk om gesubsidieerde verzekering af te sluit om de volgende redenen:

 • Er komen steeds meer extreme weersomstandigheden voor in Nederland
 • Er is een wijziging in de regelgeving, de assurantiebelasting van 21 procent is er niet meer
 • De subsidiedrempel is verlaagd van 30 naar 20%
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven