Vrijwillig uw eigen risico verhogen?

Zorgverzekering nieuws

Vrijwillig uw eigen risico verhogen?

2 minuten leestijd
Iedereen die verzekerd is, heeft te maken met een eigen risico. Dit bedrag is standaard €385. Het is mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal €500, tot een bedrag van €885. In sommige gevallen is het voordelig om dit bedrag te verhogen, omdat u daarmee uw premie voor de zorgverzekering verlaagt. Dit is echter niet altijd even slim. Verzekering.nl licht dit toe met behulp van een handig stappenplan.

Het is belangrijk om van te voren goed te bedenken of het zinvol is voor u om uw eigen risico vrijwillig te verhogen. Korting klinkt natuurlijk altijd aantrekkelijk, maar u moet wel in de gelegenheid zijn om het volledige zorgbedrag (€885) te kunnen betalen als u zorgkosten maakt.

Wat is een eigen risico precies?

Het eigen risico is een bedrag dat iedereen, vanaf 18 jaar, moet betalen op het moment dat er kosten voor zorg worden gemaakt uit uw basisverzekering. De hoogte van dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door de Rijksoverheid. Het verplicht eigen risico blijft in 2020 gelijk en is net als in 2019, €385.

Wat valt er onder het eigen risico?

  • Medicijnen
  • Bloedprikken
  • Ambulancevervoer
  • Ziekenhuisopnames, -behandelingen en operaties
  • Fysiotherapie (bij een chronische aandoening)

Vrijwillig uw eigen risico verhogen

U kunt uw eigen risico met stapjes van €100 verhogen tot maximaal €500. Hierdoor krijgt u van de zorgverzekeraar korting op uw zorgpremie. Dit verschilt echter behoorlijk per verzekeraar. Op het moment dat u kiest voor het maximaal eigen risico, bespaart u zo’n €250 tot €300 per jaar.

Verhogen; verstandig of niet?

Nogmaals, het vrijwillig verhogen van uw eigen risico is niet voor iedereen verstandig. Volg de stapjes in het stappenplan hieronder om te kijken of dit voor u relevant is. Als u op dit moment gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering en naar verwachting de €385 op zal maken, zal een vrijwillig eigen risico eerder in uw nadeel werken.

Bepaal voor uzelf en uw kind welke dekkingen u het best kunt gebruiken en maak op basis hiervan een goede vergelijking. U kunt altijd een kijkje nemen op onze vergelijker: verzekering.nl. Zo ziet u in een paar minuten of het voor u voordeliger is om over te stappen of dat u toch beter bij uw huidige zorgverzekeraar kan blijven. Ook kunt u de verschillende zorgverzekeringen en aanvullende verzekeringen vergelijken om te kijken wat het best past bij uw wensen en behoeften.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven