Zorgpremie DSW als eerst bekend.

Zorgverzekering nieuws

Zorgpremie DSW als eerst bekend.

2 minuten leestijd
Zorgverzekeraar DSW heeft bekendgemaakt dat de zorgpremie in 2020 stijgt met een bedrag 6 euro per maand. Hierdoor komt de premie uit op een 118 euro per maand. Dat is hoger dan de door het kabinet begrote stijging van 3 euro per maand. DSW is ieder jaar weer de eerste zorgverzekeraar die zijn premie bekendmaakt. Uiterlijk 12 november moeten alle premies voor 2020 bekend zijn.

De stijging van 6 euro ligt een stuk hoger dan het kabinet voorspelde op Prinsjesdag. Er werd namelijk uitgegaan van een zorgpremiestijging van 3 euro per maand. De premiestijging van DSW is dus het dubbele, al komt het uiteindelijke maandbedrag van 118 euro overeen met de verwachting van het kabinet. “Die 3 euro extra zit hem in het feit dat we vorig jaar nog 5 euro konden teruggeven uit onze reserves om de premiestijging te dempen. Dit jaar kan dat nog maar 2 euro zijn”, zegt Aad de Groot, de nieuwe bestuursvoorzitter van DSW.

“We hebben vorig jaar meer teruggegeven uit de reserves dan andere zorgverzekeraars en ik verwacht dat andere zorgverzekeraars dus niet die inhaalslag van 3 euro hoeven te maken,” legt De Groot van DSW uit. Hij denkt dat de premiestijging elders minder groot zal zijn. Door financiële buffers in te zetten voor een lagere zorgpremie, proberen zorgverzekeraars soms net wat goedkoper te zijn dan de concurrentie en daarmee klanten weg te lokken. De zorgpremie bij DSW was de afgelopen jaren goedkoper dan gemiddeld.

Ook ziet Aad de loonsverhogingen van zorgpersoneel en stijgende uitgaven aan dure medicijnen als oorzaak van de premiestijging. Volgens hem schat het kabinet de reserveteruggave te hoog in en onderschat het juist het effect van loonstijgingen voor zorgpersoneel en de uitgaven aan dure medicijnen.

Zorgpremiestijging voorloper op andere stijgingen.

De zorgpremiestijging van DSW geeft een idee van premiestijgingen bij andere zorgverzekeraars, die de zorgpremies nog bekend moeten maken. Vorig jaar steeg de zorgpremie van DSW met 4,5 euro, of een kleine 4,2 procent.

De collectiviteitskorting die verzekeraars in 2020 maximaal mogen geven, daalt van 10 procent naar 5 procent. Dat is een maatregel van minister Bruins die de korting in 2018 “een sigaar uit eigen doos” noemde. Volgens de minister verhogen de zorgverzekeraars vaak eerst de premie, om er vervolgens korting op te geven. Doordat die extra opslag volgend jaar lager is, betekent dat volgens DSW dat de zorgpremie bij grote zorgverzekeraars op het eerste oog misschien niet of weinig stijgt, maar dat collectief verzekerden toch meer betalen, omdat ze minder korting krijgen.

Dat maakt het volgens De Groot ” het extra ingewikkeld om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.” Twee op de drie Nederlanders maakt gebruik van een collectiviteitskorting, bijvoorbeeld via de werkgever, sportclub of patiëntenvereniging. Echter wilt het niet automatisch betekenen dat dit volgend jaar nog steeds de geschikte keuze voor u is. Wilt u meer weten over welke en wat voor zorgverzekering het best bij uw persoonlijke zorgbehoefte past? Neemt u dan een kijkje op onze vergelijkingssite: Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven