Zakelijk

Afvallen onder begeleiding vergoed in 2019

Zorgverzekering nieuws

Afvallen onder begeleiding vergoed in 2019

2 minuten leestijd
De basisverzekering gaat in 2019 afvallen onder begeleiding vergoeden. Onderzoek van Volksgezondheid en Zorg wijst uit dat ruim 48% van de volwassen Nederlanders lijdt aan overgewicht en bijna 14% lijdt aan ernstig overgewicht, ofwel obesitas.

Gevolgen overgewicht

Overgewicht zorgt niet alleen voor veel fysieke klachten, maar ook voor erg veel mentale klachten. Naast het feit dat mensen met overgewicht meer risico lopen op ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk, kan het ook zorgen voor mentale problemen. De overheid heeft hierom besloten om in te grijpen. Door mensen hulp aan te bieden en te leren hoe zij gezonder kunnen eten en bewegen hoopt de overheid om deze problemen te voorkomen.

Werkwijze

De voorwaarde voor de vergoeding is dat er wordt gewerkt met het gecombineerde leefstijlinterventie programma. Dit programma duurt 2 jaar en is gebaseerd op drie belangrijke punten die overgewicht tegengaan:

  • Voeding. De begeleider spoort de deelnemer aan om minder en gezonder te eten.
  • Leefstijl. Hier wordt de nadruk gelegd op meer bewegen.
  • Gedrag. De deelnemer zal psychologische ondersteuning ontvangen om zo eventuele mentale barrières te doorbreken.Bij de bovenstaande punten zal er iemand zijn die u begeleidt door het traject. Daarbij zal de begeleider tips geven over het omgaan met factoren als bijvoorbeeld stress en slaapgebrek. Ook zijn er GLI-programma’s waarbij je in groepsverband of individueel wordt begeleid.

    Belangrijk om te weten is als u sportartikelen aanschaft of een abonnement afsluit bij een sportschool, dit niet wordt vergoed. Het GLI-programma is bedoeld om mensen aan te zetten en te motiveren om meer te bewegen. Wat de deelnemer met dit advies doet, bepaalt en financiert hij zelf.

Kom ik ook in aanmerking?

Als u overgewicht heeft, komt u niet direct in aanmerking met het gecombineerde leefstijlinterventie programma. Pas wanneer er sprake is van een verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico zou u in aanmerking kunnen komen met dit programma. Verder moet de deelnemer erg gemotiveerd zijn om gezonder te leven. Wilt u ook weten of u in aanmerking komt met het GLI-programma? Dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

U kunt in onze vergelijker nieuwe premies berekenen voor uw zorgverzekering, zodat u ook in 2019 een goede zorgverzekering af kan sluiten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven