Zakelijk

De auto van een ander verzekeren is fraude

Autoverzekering nieuws

De auto van een ander verzekeren is fraude

3 minuten leestijd

“U verzekert uw eigen auto.” Dit is het uitgangspunt van alle verzekeraars die een autoverzekering aanbieden. Nu komt het wel eens voor dat u een ander in uw auto laat rijden. Gelukkig is het uitlenen van uw auto geen probleem.
Eventuele schade wordt over het algemeen gedekt, mits de autoverzekering maar op naam van de eigenaar staat. Maar wat als de regelmatige bestuurder niet de eigenaar is? De auto van een ander verzekeren is fraude.

Eigenaar

Als u veel schadevrije jaren heeft, betaalt u minder premie. Dit maakt het aantrekkelijk om de verzekering van een ander op uw naam te zetten. Dit wordt echter gezien als fraude. U moet bij het aanvragen van een verzekering de eigenaar van de auto opgeven. Als u niet de eigenaar bent, dan kunt u deze ook niet verzekeren.

Regelmatige bestuurder

Verzekeraars gaan ervan uit dat de eigenaar ook de regelmatige bestuurder is. De premie wordt berekend op basis van de regelmatige bestuurder. Als dit niet de aanvrager is, moet dit tijdens het aanvragen worden aangegeven.

Het niet opgeven van dit soort informatie kan u namelijk een plaats op de zwarte lijst bezorgen. U kunt uw auto dan niet meer verzekeren of uw verzekering wordt veel duurder.

Schade terugbetalen

Als u tijdens de aanvraag niet eerlijk bent geweest, kan dit leiden tot moeilijkheden. Er is een grote kans dat u dan niet verzekerd bent.

Zo hoeft de verzekeraar de schade bijvoorbeeld niet te vergoeden, als het blijkt dat de verzekerde niet de regelmatige bestuurder is. De verzekeraar betaalt dan de schade aan de tegenpartij. U moet deze schade vervolgens terugbetalen aan uw verzekeraar.

Voertuig delen

Het sporadisch delen van een auto, vormt zelden een probleem. Uw verzekeraar gaat ervan uit dat de eigenaar de regelmatige bestuurder is. Maar als u bijvoorbeeld samenwoont, kan dit net even anders liggen.

Zo kan het voorkomen dat u de eigenaar bent, maar uw partner de regelmatige bestuurder is. In dit geval moet uw verzekeraar hiervan op de hoogte zijn. Uw verzekeraar kan ervoor kiezen om de regelmatige bestuurder te accepteren of te weigeren. U weet dan in ieder geval of uw auto goed verzekerd is als uw partner ermee rijdt. De auto van een ander verzekeren is fraude en dit is dus niet mogelijk.

Schadevrije jaren

Met een verzekering op uw naam, bouwt u schadevrije jaren op. As u weinig schade claimt, komt u hoger op de bonus-malusladder en betaalt u minder premie. In het geval van een schadeclaim, valt u terug op de ladder. U gaat dus meer premie betalen.

Het verzekeren van een ander kan dus negatieve gevolgen hebben voor uw premie. Daarom is het belangrijk dat de verzekering op naam staat van de persoon die de auto gebruikt.

Autoverzekering afsluiten

Het is erg eenvoudig om te besparen op uw autoverzekering en zoals u eerder heeft gelezen kan het u ook nog eens een hoop geld schelen. Daarom raadt Verzekering.nl u aan om onze vergelijker te gebruiken als u autoverzekeringen wil vergelijken.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven