Zakelijk

Tevredenheid bij de NZa over zorgverzekeraars in 2016

Zorgverzekering nieuws

Tevredenheid bij de NZa over zorgverzekeraars in 2016

2 minuten leestijd

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft het werk van de zorgverzekeraars in het jaar 2016 beoordeeld. Zo werd duidelijk dat jongeren, ouderen, gezonde en ook zieke personen werden toegelaten om een verzekering af te sluiten. Het fijne hieraan is dat iedereen de zorg krijgt die ze nodig hebben. De tevredenheid bij de NZa is groot over de zorgverzekeraars in 2016.

Controle
Ook werd dit jaar strenger gecontroleerd of de door arts of behandelaar gestuurde rekeningen wel kloppen. Dit werkt voordelig voor de burgers, zij hoeven dan niet onnodig meer te betalen. Deze punten hebben voor tevredenheid gezorgd bij de Nza. Het laat zien dat zorgverzekeraars meewerken aan het vertrouwen in het zorgstelsel.

Premie
Momenteel doen de zorgverzekeraars het goed. Ze vervullen hun taken en zijn op maatschappelijk gebied ook op de goede weg. Zo hebben ze ook hun geldzaken voor de risicoverevening op orde. Deze risicoverevening zorgt ervoor dat verzekeraars meer geld ontvangen wanneer hun verzekerden meer zorgkosten maken. Hierdoor betalen de zieke verzekerden geen hogere premie dan de gezonde verzekerden. De premies worden namelijk gelijk gesteld.


Verwachtingen

In de toekomst kan het wat lastiger worden voor de zorgverzekeraars. Het kan mogelijk zijn dat er meer zorgverzekeraars de markt zullen betreden. Ook kunnen de Europese kapitaaleisen worden aangepast waardoor verzekeraars verplicht zijn meer eigen vermogen moeten te bezitten.

In een nadelige situatie zou het kunnen voorkomen dat zorgverzekeraars alleen gezonde mensen zullen accepteren omdat zij bijna geen zorg nodig hebben. Deze manier van werken is voordeliger voor de verzekeraar maar werkt nadelig voor de markt.

Als gevolg hiervan heeft de NZa de minister van VWS het advies gegeven om het risicoverevening systeem nog verder te verbeteren. Hierdoor kunnen situaties zoals deze vermeden worden.

Verbeteringen

Op een aantal punten ziet de Nza mogelijkheden voor verbetering. Er kan meer aandacht worden besteed aan wachttijd problemen en moeilijke zorgvragen. Als gevolgd hiervan zullen verzekerden meer vertrouwen op hun verzekeraar en tijdig worden geholpen.
Als verzekerden bellen moet er de juiste informatie worden doorgegeven. Ook is het handig dat deze informatie terug kan worden gevonden op de website. Dit zijn zaken die de Nza nog in de gaten zal houden de komende jaren maar over het algemeen heerst er tevredenheid bij de NZa.

De NZa zal volgend jaar ook goed in de gaten houden of zorgverzekeraars iedereen accepteren voor een zorgverzekering, men de zorg krijgt die nodig is en of verzekerden voor dezelfde polis ook dezelfde premie moeten betalen.


Zorgverzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven