80% van zzp’ers onderverzekerd

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nieuws

80% van zzp’ers onderverzekerd

2 minuten leestijd

Veel van de zzp’ers in Nederland zijn niet goed genoeg verzekerd en zijn daarmee onderverzekerd. Het geld niet alleen op één gebied, maar juist op verscheidene gebieden binnen de Nederlandse markt. Zo zijn zzp’ers niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en hebben deze geen pensioenvoorziening. Op dit moment gaat het om ongeveer 700.000 onverzekerde zelfstandigen die geen verzekering hebben.

Zzp’er onderverzekerd

De reden dat de zzp’ers zich niet verzekeren is dat de meeste zzp’ers de verzekeringen te duur vinden. Hierdoor is het aantal verzekerden verder afgenomen vergeleken met 2014. Dit komt ook deels vanwege het feit dat zzp’ers niet verplicht zijn zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld.

Minder dan 47% van de zzp’ers geven aan dat de situatie van het bedrijf goed tot zeer goed is. Dit zijn zorgwekkende cijfers aangezien het aangeeft dat er nog veel problemen zullen voorkomen in deze sector. Ook geeft een deel van de zzp’ers aan grotendeels afhankelijk te zijn van één afnemer. Door deze afhankelijkheid zijn deze bedrijven erg kwetsbaar tegen veranderende situaties en raken deze snel in de problemen. Uiteindelijk zorgt dit er weer voor dat natuurlijk nog minder zzp’ers een verzekering zullen afsluiten.

Dat veel van de zelfstandige ondernemers niet aankloppen bij een verzekeraar wil niet altijd zeggen dat deze niets geregeld hebben. Zo een 24 procent zegt het wel te kunnen redden bij ziekte. En nog eens 21 procent van de zelfstandigen zegt terug te kunnen vallen op het inkomen van zijn partner.

Hoewel dit natuurlijk een probleem op grote schaal is, ligt het pijnlijke punt vooral bij de 50 procent van de zelfstandigen die minder dan 25.000 euro per jaar verdienen. De kans dat deze zzp’ers een verzekering afsluiten is minimaal. De kans is ook groter dat deze zzp’ers later in de problemen komen. Dit komt ook doordat deze zelfstandigen veelal geen of weinig spaargeld achter de hand hebben en minder rijke partners ernaast hebben.

Door deze problemen en de problemen die zich in de toekomst gaan voordoen te voorkomen wordt de roep naar een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering ook steeds luider. Onder andere zijn er al 5 politieke partijen die de verplichting van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers steunen. Ook zijn er vakbonden die steun geven aan dit idee.

Andere partijen waaronder verschillende zzp’ers vinden dit juist een slecht idee, omdat de zzp’ers hierdoor in de problemen komen en het ervoor zorgt dat zzp’ers de kosten moeten verrekenen over de producten of diensten die deze verkopen. Wat er weer voor zorgt dat de concurrentie positie verslechterd. Welke kant het ook opgaat uiteindelijk blijft een verzekering wel een zekerheid voor de zzp’er bij problemen die zich kunnen voordoen in de toekomst.

Inboedelverzekering afsluiten

Op onze website verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een inboedelverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke inboedelverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Klik hier in onze vergelijker voor een inboedelverzekering die bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven