Zakelijk

Besparing op uitgekleed basispakket niet zoals verwacht

Zorgverzekering nieuws

Besparing op uitgekleed basispakket niet zoals verwacht

2 minuten leestijd

Het onderwerp zorguitgaven staat al jaren hoog op de Haagse politieke agenda. Er worden allerlei maatregelen genomen om de totale zorgkosten te verlagen. Een voorbeeld van die maatregelen is de steeds beperktere dekking van de basiszorgverzekering. Uit een onlangs gepubliceerd rapport van de Algemene Rekenkamer blijkt dat deze besparing tegenvalt en niet zo hoog is zoals eerder werd verwacht.

Tegenvallers

Er is over een periode van vijf jaar onderzoek gedaan. Binnen deze onderzoekstermijn zijn onder andere behandelingen met maagzuurremmers en antidepressiva uit het basispakket geschrapt. Deze bezuinigingen hebben niet genoeg opgeleverd. De besparing leverde uiteindelijk ongeveer 250 miljoen euro minder op dan verwacht. Een ander voorbeeld is de uitsluiting van cholesterolverlagers. Hiervoor was een besparing van maar liefst 97 miljoen euro geschat. In werkelijkheid kwam het op 18 miljoen euro uit.

Meevallers

Gelukkig blijkt uit het onderzoek ook dat er een aantal maatregelen zijn getroffen die wel het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Dit geldt voor de beperkingen omtrent de vergoeding van slaapmiddelen, paracetamol-codeine en eerste lijnspsychologie.

Toekomst basispakket

De cijfers rondom alle bezuinigingen worden op dit moment nog niet systematisch bijgehouden. Dit zou wel moeten gebeuren volgens de Algemene Rekenkamer. Op dit moment is het onduidelijk of het beleid echt het gewenste effect heeft.

Minister Schippers geeft op dit moment aan dat een verdere beperking van het basispakket voorlopig uit zal blijven. Of dit ook echt zo is, zullen we aan het einde van dit jaar te weten komen.

Fris je geheugen op met het complete overzicht van het basispakket 2015.

Bron: de Algemene Rekenkamer

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven