Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?

Nieuws over Zorgverzekeringen

Zorgpremie in 2018

medications-257333_960_720

Er is een grote kans dat het komende jaar de premie voor de zorgverzekering weer zal stijgen. Uw zorgverzekering zal weer bestaan uit een basisverzekering en mogelijk een aanvullende verzekering. De basisverzekering is verplicht. Elk jaar is er weer de vraag hoeveel de kosten zullen bedragen voor de zorgpremie en het eigen risico.

Het goede nieuws voor het jaar 2018 met betrekking tot de zorgverzekeringen is dat er geen behandelingen weg zullen vallen. Er komen wel een paar voorzieningen bij. Een voorbeeld is het wegvallen van de eigen bijdrage van 341,31 euro voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak.

Het basispakket in de zorg is voor iedereen gelijk en voor het afsluiten van het pakket kan je niet worden geweigerd door een verzekeraar. Het pakket bevat vele behandelingen en voorzieningen waar een verzekerde gebruik van kan maken. Hieronder vindt u de meest belangrijke van deze behandelingen en voorzieningen:
• Anticonceptie tot 21 jaar
• Een bezoek aan het ziekenhuis, huisarts en medisch specialist
• Bijzondere tandheelkundige zorg
• Logopedie
• Erfelijkheidsonderzoek
• Verloskundige hulp en kraamzorg
• Groot deel van de medicijnen
• Wijkverpleging
• Ziekenvervoer

Het verplichte eigen risico voor 2017 bedraagt 385 euro voor de basisverzekering. Het vrijwillig eigen risico voor een aanvullende verzekering kan oplopen tot 800 euro. Als je toch twijfels hebt of een behandeling wel of niet onder het eigen risico valt kan je dit altijd vragen bij de zorgverzekeraar. Sommige medicijnen bijvoorbeeld vallen wel onder het eigen risico en andere weer niet.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website www.verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Klik hier in onze vergelijker voor een zorgverzekering die bij u past.

Zorgverzekeringskaart ook voor aanvullende verzekering

Zorgverzekeringskaart ook voor aanvullende verzekering

Komend najaar zullen zorgverzekeraars ook voor alle aanvullende verzekeringen een zorgverzekeringskaart introduceren. Deze zorgverzekeringskaart moet inzicht bieden in verschillende dekkingen van aanvullende verzekeringen, maakt branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) maandag bekend. Vorig jaar was er alleen nog een zorgverzekeringskaart voor de basiszorgverzekering, maar dit jaar komt er ook een voor de aanvullende verzekeringen. Lees verder

Collectieve zorgverzekering voor alle inwoners Rotterdam

rotterdam-1598418_960_720

Vanaf 2019 moeten alle inwoners van Rotterdam gebruik kunnen maken van een collectieve zorgverzekering. Deze collectieve zorgverzekering wordt hun aangeboden door verzekeraar VGZ. Op dit moment is de zorgpolis alleen beschikbaar voor Rotterdammers met een laag inkomen. Dit beslaat ongeveer de helft van de inwoners van de stad. De gemeente Rotterdam vindt dat naast mensen met een laag inkomen, ook inwoners met een gemiddeld of hoog inkomen gebruik moeten kunnen maken van de collectieve zorgverzekering.

Rotterdampolis

De zogeheten Rotterdampolis hanteert een eigen risico van 50 euro. Dit eigen risico ligt een stuk lager dan het landelijke bedrag van 385 euro. Dit betekent wel dat de gebruikers van de Rotterdampolis een hogere maandelijkse premie betalen. Door de kosten gelijkmatig te verdelen over de maanden komen de verzekerden niet opeens voor hoge kosten te staan wanneer zij zorg nodig hebben. De gemeente Rotterdam hoopt met de collectieve polis te voorkomen dat mensen zorg gaan vermijden en in de schulden terecht komen, wat aannemelijker is wanneer het eigen risico hoger uitvalt.

Dekkingen

De zorgverzekering dekt alle basiszorg, maar ook tandartskosten en uitgebreide aanvullende zorgkosten. De verzekerden bij de Rotterdampolis betalen zo’n 160 euro premie per maand. Met een eigen risico van 50 euro is dit dus een stuk voordeliger dan een reguliere verzekering. Tenminste, voor de Rotterdammers die veel zorg nodig hebben en hun eigen risico elk jaar bijna of helemaal opmaken, zoals chronisch zieken of mensen met een beperking. De collectieve polis wordt dan ook afgeraden voor degenen die weinig tot geen gebruik maken van zorg en hun eigen risico dus vrijwel onaangetast laten. De gemeente is van plan om de zorgpolis vanaf 2019 toegankelijk te maken voor alle inwoners van Rotterdam. Dus niet alleen die met een laag inkomen. Zij verwacht dat tegen die tijd 100.000 inwoners gebruik zullen maken van de collectieve verzekering.

Nederland meest verzekerde land in Europa

tulpne

Volgens gegevens van Eurostat is Nederland het land waar de burgers procentueel gezien het meeste kwijt zijn aan verzekeringen. Nederlanders waren volgens gegevens van Eurostat in 2015 gemiddeld 4.2% van hun inkomsten kwijt aan verzekeringen. Daarmee heeft Nederland het hoogste percentage van alle EU-landen. Een kleine nuance is wel dat als de zorgverzekering wordt weggelaten Nederland in middenmoot eindigt. Lees verder

Steeds meer verzekerden stappen over in laatste week van het jaar

money-1270332_1920

Het einde van het jaar biedt ons veel spannende perioden, zoals Sinterklaas, kerst en natuurlijk het veranderen van zorgverzekering. Elk jaar heeft de consument tot 31 december 23:59 de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Vanaf november hebben de verzekeraars de vernieuwde polisvoorwaarden en -tarieven weer klaarliggen. Dat betekent dat eventuele overstappers zes weken hebben om te switchen. Gek genoeg wacht een groot deel van de Nederlandse verzekerden er elk jaar weer mee tot de laatste week van december om ook daadwerkelijk actie te ondernemen. Afgelopen december was dit met 46,6% bijna de helft van alle overstappers.

Dit blijkt uit een onderzoek van zanox, een affiliate netwerk dat dit jaar voor het eerst de Zorgverzekeringen Barometer presenteerde. Hierin zijn de ontwikkelingen van het afgelopen jaar op het gebied van zorgverzekeringen te lezen. De Zorgverzekeringen Barometer 2016 toont niet alleen dat er erg veel mensen zijn die wachten tot het laatste moment met overstappen, maar ook dat dit aantal het afgelopen jaar weer is toegenomen, namelijk met 2,5%.

Deze eindejaarspiek komt niet als een verrassing, want voorgaande jaren hebben verzekerden ook steeds gewacht tot de laatste vijf dagen van het jaar om een andere verzekering af te sluiten. Volgens Lauri Koop, de Managing Director van zanox Benelux, biedt deze terugkerende trend ook kansen waar de zorgaanbieders op kunnen inspelen: “Bijna de helft van alle sales en dus alle inkomsten tijdens de zorgperiode vinden plaats in die laatste, cruciale week. De zorgaanbieders doen er dan ook zeker goed aan om extra te focussen en in te zetten op deze decemberdagen!

Verzekering.nl vergelijkt niet alleen de beste zorgaanbieders, maar ook heel veel andere soorten verzekeringen. Hierdoor kun jij het hele jaar door gebruik maken van onze vergelijkingssite! (En natuurlijk ook gewoon in die laatste week van het jaar, wees maar niet bang.)

Minister Schippers onderzoekt opnieuw werking medicinale Cannabis

onderzoek

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers gaat naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag over medicinale Cannabis opnieuw een onderzoek starten naar de werking van de softdrug. Vanaf dit jaar krijgen patiënten de cannabis niet meer vergoedt door hun verzekeraar. Veel patiënten ondervinden veel voordeel van de werking van cannabis en zitten door het stopzetten van de vergoeding nu met hun handen in het haar.

Op dit moment is het zo dat het Zorginstituut Nederland, dat minister Schippers informeert over vergoedingen, het advies geeft om de wiet niet te vergoeden. Het instituut is van mening dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is voor de werking van medicinale cannabis. Veel patiënten die leiden aan ziektes als Reuma, kanker of HIV geven juist aan erg veel baat te hebben bij het gebruik van wiet. Nu de cannabis niet meer vergoedt wordt door de basisverzekering moeten sommige patiënten maandelijks tot wel honderden euro’s zelf betalen voor het geneesmiddel.

Situatie in Duitsland

Opmerkelijk is dat op dit moment de Nederlandse overheid steeds meer medicinale wiet exporteert naar buurland Duitsland. In Duitsland is het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden zo populair geworden dat de overheid besloten heeft het middel te legaliseren. De oosterburen hebben zelfs verplicht gesteld dat zorgverzekeraars cannabis moeten vergoeden voor ernstig zieke mensen. De grote vraag aan cannabis in Duitsland heeft ervoor gezorgd dat de Duitse overheid heeft gevraagd aan Nederland of zij de aankomende jaren extra veel wiet willen exporteren naar het land. Minister Schippers heeft eerder al in een kamerbrief gemeld dat Nederland de aankomende tijd jaarlijks 700 kilo wiet gaat exporteren naar de oosterburen. Veel gedupeerden vinden het tegenstrijdig van de Nederlandse overheid dat zij enerzijds aan de medicinale cannabis verdienen door het te exporteren, maar anderzijds in eigen land de wiet niet te vergoeden in het basispakket.

Reactie minister Schippers

Minister Edith Schippers heeft in een reactie op EenVandaag aangegeven actie te ondernemen. Schippers heeft het Zorginstituut de opdracht gegeven om opnieuw een advies uit te brengen over medicinale cannabis op basis van nieuwe internationale onderzoeken. Als het onderzoek uitwijst dat de cannabis alsnog een medicinale werking heeft zal de cannabis mogelijk terugkeren in het basispakket. Het is nog onduidelijk wanneer het onderzoek zal plaatsvinden.

Gering aantal ouderen overgestapt van zorgverzekeraar

13000

Het afgelopen overstapseizoen zijn maar weinig ouderen geswitcht van zorgverzekeraar, dit blijkt uit onderzoek van RTL Z. Verreweg de meeste ouderen zijn solidair gebleven met hun zorgverzekeraar. Het lijkt erop dat ouderen vaak onwetend zijn en daarom niet snel overstappen. Ook leeft er bij deze groep de angst dat ze niet worden geaccepteerd bij een nieuwe zorgverzekeraar. Lees verder