Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?

Nieuws over Zorgverzekeringen

Collectieve zorgverzekering voor alle inwoners Rotterdam

rotterdam-1598418_960_720

Vanaf 2019 moeten alle inwoners van Rotterdam gebruik kunnen maken van een collectieve zorgverzekering. Deze collectieve zorgverzekering wordt hun aangeboden door verzekeraar VGZ. Op dit moment is de zorgpolis alleen beschikbaar voor Rotterdammers met een laag inkomen. Dit beslaat ongeveer de helft van de inwoners van de stad. De gemeente Rotterdam vindt dat naast mensen met een laag inkomen, ook inwoners met een gemiddeld of hoog inkomen gebruik moeten kunnen maken van de collectieve zorgverzekering.

Rotterdampolis

De zogeheten Rotterdampolis hanteert een eigen risico van 50 euro. Dit eigen risico ligt een stuk lager dan het landelijke bedrag van 385 euro. Dit betekent wel dat de gebruikers van de Rotterdampolis een hogere maandelijkse premie betalen. Door de kosten gelijkmatig te verdelen over de maanden komen de verzekerden niet opeens voor hoge kosten te staan wanneer zij zorg nodig hebben. De gemeente Rotterdam hoopt met de collectieve polis te voorkomen dat mensen zorg gaan vermijden en in de schulden terecht komen, wat aannemelijker is wanneer het eigen risico hoger uitvalt.

Dekkingen

De zorgverzekering dekt alle basiszorg, maar ook tandartskosten en uitgebreide aanvullende zorgkosten. De verzekerden bij de Rotterdampolis betalen zo’n 160 euro premie per maand. Met een eigen risico van 50 euro is dit dus een stuk voordeliger dan een reguliere verzekering. Tenminste, voor de Rotterdammers die veel zorg nodig hebben en hun eigen risico elk jaar bijna of helemaal opmaken, zoals chronisch zieken of mensen met een beperking. De collectieve polis wordt dan ook afgeraden voor degenen die weinig tot geen gebruik maken van zorg en hun eigen risico dus vrijwel onaangetast laten. De gemeente is van plan om de zorgpolis vanaf 2019 toegankelijk te maken voor alle inwoners van Rotterdam. Dus niet alleen die met een laag inkomen. Zij verwacht dat tegen die tijd 100.000 inwoners gebruik zullen maken van de collectieve verzekering.

Nederland meest verzekerde land in Europa

tulpne

Volgens gegevens van Eurostat is Nederland het land waar de burgers procentueel gezien het meeste kwijt zijn aan verzekeringen. Nederlanders waren volgens gegevens van Eurostat in 2015 gemiddeld 4.2% van hun inkomsten kwijt aan verzekeringen. Daarmee heeft Nederland het hoogste percentage van alle EU-landen. Een kleine nuance is wel dat als de zorgverzekering wordt weggelaten Nederland in middenmoot eindigt. Lees verder

Steeds meer verzekerden stappen over in laatste week van het jaar

money-1270332_1920

Het einde van het jaar biedt ons veel spannende perioden, zoals Sinterklaas, kerst en natuurlijk het veranderen van zorgverzekering. Elk jaar heeft de consument tot 31 december 23:59 de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Vanaf november hebben de verzekeraars de vernieuwde polisvoorwaarden en -tarieven weer klaarliggen. Dat betekent dat eventuele overstappers zes weken hebben om te switchen. Gek genoeg wacht een groot deel van de Nederlandse verzekerden er elk jaar weer mee tot de laatste week van december om ook daadwerkelijk actie te ondernemen. Afgelopen december was dit met 46,6% bijna de helft van alle overstappers.

Dit blijkt uit een onderzoek van zanox, een affiliate netwerk dat dit jaar voor het eerst de Zorgverzekeringen Barometer presenteerde. Hierin zijn de ontwikkelingen van het afgelopen jaar op het gebied van zorgverzekeringen te lezen. De Zorgverzekeringen Barometer 2016 toont niet alleen dat er erg veel mensen zijn die wachten tot het laatste moment met overstappen, maar ook dat dit aantal het afgelopen jaar weer is toegenomen, namelijk met 2,5%.

Deze eindejaarspiek komt niet als een verrassing, want voorgaande jaren hebben verzekerden ook steeds gewacht tot de laatste vijf dagen van het jaar om een andere verzekering af te sluiten. Volgens Lauri Koop, de Managing Director van zanox Benelux, biedt deze terugkerende trend ook kansen waar de zorgaanbieders op kunnen inspelen: “Bijna de helft van alle sales en dus alle inkomsten tijdens de zorgperiode vinden plaats in die laatste, cruciale week. De zorgaanbieders doen er dan ook zeker goed aan om extra te focussen en in te zetten op deze decemberdagen!

Verzekering.nl vergelijkt niet alleen de beste zorgaanbieders, maar ook heel veel andere soorten verzekeringen. Hierdoor kun jij het hele jaar door gebruik maken van onze vergelijkingssite! (En natuurlijk ook gewoon in die laatste week van het jaar, wees maar niet bang.)

Minister Schippers onderzoekt opnieuw werking medicinale Cannabis

onderzoek

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers gaat naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag over medicinale Cannabis opnieuw een onderzoek starten naar de werking van de softdrug. Vanaf dit jaar krijgen patiënten de cannabis niet meer vergoedt door hun verzekeraar. Veel patiënten ondervinden veel voordeel van de werking van cannabis en zitten door het stopzetten van de vergoeding nu met hun handen in het haar.

Op dit moment is het zo dat het Zorginstituut Nederland, dat minister Schippers informeert over vergoedingen, het advies geeft om de wiet niet te vergoeden. Het instituut is van mening dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is voor de werking van medicinale cannabis. Veel patiënten die leiden aan ziektes als Reuma, kanker of HIV geven juist aan erg veel baat te hebben bij het gebruik van wiet. Nu de cannabis niet meer vergoedt wordt door de basisverzekering moeten sommige patiënten maandelijks tot wel honderden euro’s zelf betalen voor het geneesmiddel.

Situatie in Duitsland

Opmerkelijk is dat op dit moment de Nederlandse overheid steeds meer medicinale wiet exporteert naar buurland Duitsland. In Duitsland is het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden zo populair geworden dat de overheid besloten heeft het middel te legaliseren. De oosterburen hebben zelfs verplicht gesteld dat zorgverzekeraars cannabis moeten vergoeden voor ernstig zieke mensen. De grote vraag aan cannabis in Duitsland heeft ervoor gezorgd dat de Duitse overheid heeft gevraagd aan Nederland of zij de aankomende jaren extra veel wiet willen exporteren naar het land. Minister Schippers heeft eerder al in een kamerbrief gemeld dat Nederland de aankomende tijd jaarlijks 700 kilo wiet gaat exporteren naar de oosterburen. Veel gedupeerden vinden het tegenstrijdig van de Nederlandse overheid dat zij enerzijds aan de medicinale cannabis verdienen door het te exporteren, maar anderzijds in eigen land de wiet niet te vergoeden in het basispakket.

Reactie minister Schippers

Minister Edith Schippers heeft in een reactie op EenVandaag aangegeven actie te ondernemen. Schippers heeft het Zorginstituut de opdracht gegeven om opnieuw een advies uit te brengen over medicinale cannabis op basis van nieuwe internationale onderzoeken. Als het onderzoek uitwijst dat de cannabis alsnog een medicinale werking heeft zal de cannabis mogelijk terugkeren in het basispakket. Het is nog onduidelijk wanneer het onderzoek zal plaatsvinden.

Gering aantal ouderen overgestapt van zorgverzekeraar

13000

Het afgelopen overstapseizoen zijn maar weinig ouderen geswitcht van zorgverzekeraar, dit blijkt uit onderzoek van RTL Z. Verreweg de meeste ouderen zijn solidair gebleven met hun zorgverzekeraar. Het lijkt erop dat ouderen vaak onwetend zijn en daarom niet snel overstappen. Ook leeft er bij deze groep de angst dat ze niet worden geaccepteerd bij een nieuwe zorgverzekeraar. Lees verder

6,4 procent van alle Nederlanders stapt over van zorgverzekering

zorg

Millennials zijn een belangrijke doelgroep voor vele bedrijven, maar ook voor verzekeraars moet deze groep in het middelpunt staan. Verzekeraars doen dit nog niet en dat is zonde. Het verleden leert ons dat de oudere generatie de millennials op de voet volgen. Ze zijn het voorbeeld als het gaat om sociale gewoonten en dat moet erkend worden. Sociale media is een goed hulpmiddel om dit voor elkaar te krijgen. Lees verder

Er moet serieus werk gemaakt worden van e-health

hf4

De invoering van e-health gaat niet snel genoeg volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). E-health kan ervoor zorgen dat de zorg op een efficiëntere manier wordt geregeld. Patiënten kunnen hierdoor wellicht in de toekomst 24 uur per dag beeldscherm contact krijgen met de zorgverlener. Ook kunnen patiënten met gebruik van e-health de eigen gegevens gemakkelijk inzien. Een echte innovatie dus. Nu moet het nog worden doorgezet. Lees verder

Meerderheid tweede kamer tegen winstuitkering zorgverzekeraars

10000

Verreweg de meeste politieke partijen vinden dat zorgverzekeraars ook in de toekomst geen winst mogen uitkeren. Het wetsvoorstel van PvDA, CDA en SP kan op veel steun rekenen van andere partijen. In het wetsvoorstel staat dat een goede gezondheidszorg boven het financiële resultaat van verzekeraars staat. Het huidige verbod op uitkering van winst loopt begin volgend jaar af. Lees verder

Zorgverzekeraars tegengewerkt door Europese regels

europa

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat Nederlandse zorgverzekeraars worden tegengewerkt door de in Europa vastgestelde regels. De instantie meldt dat de strenge Europese eisen een goede marktwerking in de verzekeringsbranche tegenwerken. De strenge Europese eisen moesten ervoor zorgen dat verzekerden minder risico lopen, maar het blijkt een averechts effect te hebben. Lees verder