4 brandende vragen over stormschade

Opstalverzekering nieuws

4 brandende vragen over stormschade

2 minuten leestijd
Rondvliegende dakpannen, omgevallen bomen en kapotte auto’s. De hevige westerstorm van afgelopen donderdag heeft veel schade aangericht. Met windstoten van 138 kilometer per uur was er bijna sprake van een orkaan. De stormschade zorgt voor veel vragen, want wat moet je doen als je schade hebt geconstateerd? En is schade in het vervolg ook te voorkomen? Verzekering.nl heeft de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet.

Ik heb materiele schade, wat nu?

Bij de constatering van schade is het van belang dat u de schade direct fotografeert. Ga niet zelf aan de slag en schakel nog geen professionele hulp in. Wij raden u aan om eerst een foto te maken van de situatie en daarna direct contact op te nemen met uw verzekeraar. Mocht het namelijk zo zijn dat de verzekeraar de schade eerst wilt laten taxeren, dan kunnen zij de hoogte van het schadebedrag nog vaststellen. Een snelle of noodzakelijke reparatie om de schade te beperken is natuurlijk geen probleem. Heeft u te maken met een kapot raam? Dan mag u daar natuurlijk een zeil voor spijkeren. Verzekeraars verwachten bij een storm als deze een groot aantal valse schademeldingen. Er zijn namelijk altijd mensen die misbruik maken van een situatie als deze. Schuttingen die al kapot waren worden opgegeven als stormschade. Maar pas op: Verzekeraars hebben hier jarenlange ervaring mee en pikken deze gevallen er onmiddellijk uit.

Wat vergoedt mijn verzekering?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een verzekering stormschade alleen vergoedt als er sprake is van een storm met een windkracht hoger dan 7. Met windkracht 10/11 zit de westerstorm van afgelopen donderdag hier ver overheen. Als u schade heeft ondervonden aan uw voertuig of uw huis is het nog maar de vraag of het onder uw verzekering valt. Niet bij elke verzekering valt stormschade onder de basisdekking. Ook heeft iedere verzekeraar een verplicht eigen risico. Meer over wat uw verzekering exact vergoedt.

Kan ik stormschade in het vervolg voorkomen?

Als u goed verzekerd bent hoeft u zich over de kosten geen zorgen te maken. Des al niet te min is schade vervelend en kost de afwikkeling hiervan veel tijd en moeite. Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Door een aantal kleine voorzorgsmaatregelen kunt u de schade in het vervolg flink beperken.

Bij kans op storm:

  • Parkeer uw auto niet onder of nabij een boom.
  • Ga alleen de weg op indien noodzakelijk.
  • Houd tijdens het rijden meer afstand en beperk uw rijsnelheid.
  • Controleer minstens één keer per jaar op loszittende of kapotte dakpannen.
  • Sluit uw ramen goed af zodat de wind deze niet los kan rukken.
  • Berg uw tuinmeubilair en bloempotten goed op. Op deze manier kunnen ze ook geen schade aanrichten.
  • Zorg ervoor dat uw schutting stevig staat, verstevig de schutting waar dit nodig is.
  • Controleer of er rondom uw huis loshangende of uitstekende takken aanwezig zijn.
  • Blijf binnen bij code rood.

Ik heb fysieke schade opgelopen, wat wordt er vergoed?

Het is heel vervelend als u tijdens de storm een ongeluk heeft gekregen. Gelukkig vergoedt de zorgverzekering alle medische kosten bij spoedeisende hulp. Dit is in geval van storm niet anders dan normaal. Vergeet niet: u betaalt (ook bij heftige weersomstandigheden) altijd eerst uw eigen risico.Ook al komen stormen zoals de westerstorm niet vaak voor in Nederland, zorg altijd voor een goede opstal en/of inboedelverzekering. Deze kunt u snel en gemakkelijk vergelijken op verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven