Zakelijk

Is een bootverzekering verplicht?

Bekijk welke bootverzekering het beste past bij jou

Veelgestelde vragen bootverzekering


Onze top 3 bootverzekeraars
In Nederland is het hebben van een bootverzekering wettelijk niet verplicht. Dit betekent dat je door de overheid niet gedwongen wordt om een bootverzekering af te sluiten. Dit geldt echter alleen voor Nederlandse wateren. Als je wil waren in buitenlandse wateren, dan gelden er andere voorwaarden.

De WA-bootverzekering

De kans is aanwezig dat je schade vaart met je boot. Een WA-bootverzekering kan dan goed van pas komen. Als je de bootverzekering afsluit, ben je goed verzekerd tegen schade, die je aanbrengt aan anderen. Dit kan zowel letsel als materiële schade zijn. Veel mensen denken onterecht dat een particuliere aansprakelijkheidsverzekering de schade die je met je boot aanricht dekt. Dit is echter niet zo.

Verplicht een bootverzekering afsluiten

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je toch verplicht bent om een bootverzekering af te sluiten. Er wordt dan van je geëist dat je minimaal een WA-bootverzekering hebt afgesloten. Dit komt wel eens voor als:
  • Jij jouw boot in bepaalde jachthavens wilt laten liggen
  • Jij jouw boot wil gebruiken voor het varen van wedstrijden
  • Jij jouw boot in een bootstalling wil plaatsenLanden en gebieden waar een bootverzekering verplicht is

Zoals eerder vermeld, is een bootverzekering niet verplicht in Nederland. Zolang je vaart op Nederlandse wateren, is er niks aan de hand. Mocht je een internationale tocht willen maken met je boot, kan het zijn dat je door landen vaart waar je wél verplicht een bootverzekering moet afsluiten. Voorbeelden van deze landen zijn:
  • Griekenland
  • Italië
  • Kroatië
  • Spanje

Waarom je wel een bootverzekering wil hebben

Ondanks dat het hebben van een bootverzekering niet verplicht is in Nederland, is het toch verstandig om een bootverzekering af te sluiten. Je hebt waarschijnlijk lang gespaard om een boot aan te kunnen schaffen. Het zo daarom ook zonde zijn om je boot niet goed te verzekeren tegen schade. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 1.200 boten en 2.100 buitenboordmotoren gestolen. Daarnaast is de schade door vorst gemiddeld ongeveer €4.800. Dankzij een bootverzekering ben je verzekerd voor zulke schades en hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Bootverzekeringen vergelijken via Verzekering.nl

Als je op zoek bent naar de juiste bootverzekering, dan zit je goed op Verzekering.nl. Hier kun je gebruikmaken van handige informatie over bootverzekeraars en bootverzekeringen. Door gebruik te maken van de onafhankelijke vergelijker, kun je gemakkelijk de beste bootverzekering voor jouw boot vinden. Vergelijk, sluit af en bespaar op Verzekering.nl Vergelijk bootverzekeringen
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven