Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Wat wordt vergoed bij calamiteiten?

Antwoord

Schade veroorzaakt door rampen, oftewel calamiteiten, wordt nooit gedekt door een inboedelverzekering. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Overstromingen
  • Aardbevingen
  • Kernreacties
  • Oorlogen
  • Rellen
  • Opstanden
  • Vulkaanuitbarstingen

De schade is op niemand te verhalen

Bij dit soort rampen kan je moeilijk iemand de schuld geven. Uiteindelijk heeft niemand de vulkaanuitbarsting of aardbeving veroorzaakt. Daarom kan een verzekeringsmaatschappij de verliezen op niemand verhalen. Ook voor verzekeringsmaatschappijen is het moeilijk om risico's te voorspellen. Hoe vaak komt deze schade voor en wat is hierbij het gemiddelde schadebedrag?

Wet tegemoetkoming schade bij rampen

Alhoewel een verzekeraar schade bij calamiteiten niet uitkeert kan je toch aanspraak maken op vergoedingen. In 1998 is er een wet van kracht gegaan die de burger in geval van schade door bovengenoemde calamiteiten tegemoetkomt in de schade en kosten in geval van overstromingen door zoet water, aardbevingen of andere rampen en zware ongevallen. Deze heet de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen.

Er zijn echter uitzonderingen. Bijvoorbeeld de schade aan huizen door de aardbevingen die de laatste jaren met regelmaat voorkomen in Groningen. De aardbevingen zijn namelijk niet het gevolg van een natuurramp maar rechtstreeks te herleiden naar de gaswinningen in en rond Groningen.

Meer weten?

Heb je nog andere vragen over inboedelverzekeringen of ben je op zoek naar de verzekering die het beste past bij jou? Bekijk onze veelgestelde vragen voor meer informatie, of vergelijk inboedelverzekeringen met elkaar met onze handige vergelijker.

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright