Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering?

Antwoord

Verschil opstalverzekering en inboedelverzekering

Bij een opstalverzekering is alles dat aan je huis vastzit verzekerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je schuur, regenpijp en dak. Bij een inboedelverzekering is juist alles verzekerd dat niet vast aan je huis zit. Dit zijn spullen zoals je tv, bank, tafel en schilderijen. Bij een inboedelverzekering gaat het om spullen in je huis die kunnen worden meegenomen.

Heb je beide verzekeringen nodig?

In vergelijking met een zorgverzekering en een autoverzekering is een inboedelverzekering niet verplicht. Je kunt er zelf voor kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering regel je dus zelf. Echter wordt het door bijna alle verzekeraars aangeraden om een inboedelverzekering af te sluiten. Met een inboedelverzekering weet je zeker dat je mooie spullen altijd in zijn waarde blijven. Met behulp van onze vergelijker kun je goedkoop een inboedelverzekering afsluiten. Een opstalverzekering wordt vaak verplicht door de hypotheekverstrekker. Bij een appartement valt de opstalverzekering onder de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Uitzonderingen

Af en toe is het lastig om te bepalen of iets onder de inboedel- of opstalverzekering valt. Denk bijvoorbeeld aan een inbouwkoelkast. Omdat de koelkast is ingebouwd valt de koelkast onder de opstalverzekering. Wanneer je een losse koelkast hebt valt deze onder de inboedelverzekering. Een ander voorbeeld waar vaak verwarring over is, is de vloer. Heb je een vloer die is vastgelijmd aan de fundering? Dan valt de vloer onder de opstalverzekering. Heb je een kliklaminaat vloer dat op de fundering ligt? Dan valt de vloer onder de inboedelverzekering. We hebben hieronder een klein schema gemaakt met situaties wanneer er vaak verwarring is of iets onder de inboedel- of opstalverzekering valt.

Inboedelverzekering (los)

Opstalverzekering (ingebouwd)

Airconditioning

Airconditioning

Afzuigkap

Behang

Jacuzzi

Bestrating

Openhaard

Brievenbus

Vlaggenstok

Douche

Zonwering

Geiser

Uithangbord

Wastafel

Naambord

Vlizotrap

Inboedelverzekering of opstalverzekering afsluiten

Wil je graag een inboedelverzekering of opstalverzekering afsluiten? Verzekering.nl helpt je met het vinden van de goedkoopste verzekeraar. Met onze vergelijker weet je zeker dat je nooit teveel betaalt.

Vergelijk de beste verzekeraars
© copyright