Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Hoe bepaal je de waarde van de inboedel bij een scheiding?

Antwoord

Bij een scheiding komt veel kijken en er moet veel geregeld worden. Onder andere de verdeling van jullie inboedel. Maar hoe bepaal je wie wat krijgt en wat de waarde van je inboedel is?

Getrouwd in gemeenschap van goederen

Onder de inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van jullie samen zijn. Als je getrouwd was in gemeenschap van goederen, of als een geregistreerd partnergemeenschap, is alles automatisch gezamenlijk bezit. Bij een scheiding krijgen jij en je partner allebei de helft van de waarde van de totale inboedel.

Getrouwd onder huwelijkse voorwaarden

Als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden of als je een samenlevingscontract hebt, is vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet. Al het gezamenlijke bezit moet eerlijk verdeeld worden. Spullen waarbij niet duidelijk is van wie het is, moeten ook worden verdeeld. Spullen die niet officieel van jullie samen zijn, gaan naar de oorspronkelijke eigenaar.

Stappenplan inboedel verdelen

De volgende stappen zullen het makkelijker maken om de inboedel te verdelen

1. Start met het maken van een lijst. Zet hierop alle spullen die verdeeld moeten worden. Van de auto en televisie tot boeken, dvd’s en bestek.

2. Schrijf beide afzonderlijk op wat je graag wil hebben en vergelijk dit met elkaar. Over de spullen die jullie beide willen hebben zal onderhandeld moeten worden. Gemeenschappelijke spullen kun je verdelen. Een persoonlijke verzameling of spullen voor een hobby gaan naar de betreffende persoon. Als je er samen niet uitkomt, bepaalt de rechter wie wat krijgt. Een taxateur stelt de waarde van de inboedel samen en de recht kijkt vervolgens naar de waarde en zal dan de inboedel verdelen.

3. Als je eenmaal hebt afgestemd wie wat krijgt, bepaal je daarna de waarde in euro’s. Als je de originele prijs van spullen niet meer weet, kan je de nieuwprijs van een relatief goedkoop product nemen als richtprijs. Dit omdat de waarde van spullen daalt. Zo krijg je een bedrag dat de gemiddelde waarde goed weergeeft. Tel vervolgens de bedragen van de inboedellijst per persoon bij elkaar op. Als de bedragen niet even hoog uitkomen kan je kijken of degene met minder waarde toch meer inboedel kan krijgen. Of je laat degene met de meeste waarde hiervoor betalen. Zo krijgen jullie allebei evenveel waarde mee.

4. Als is bepaald wie wat krijgt en of er nog meer geld betaald moet worden, leg je de verdeling vast in een echtscheidingsconvenant. Als de rechter dit heeft goedgekeurd kun je de spullen definitief verdelen.

Wanneer een van de twee in het huis blijft wonen heeft de ander extra verhuiskosten. In het nieuwe huis zullen misschien nog geen vloer en gordijnen zijn of het huis moet nog geschilderd moeten worden. Probeer deze kosten ook te verdelen. Kosten voor de aanschaf van nieuwe meubels hoeven niet verdeeld te worden.

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright