Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?

Tips en handige informatie over Inboedelverzekeringen

Barbecue nou wel of niet verzekerd? Verzekering.nl biedt het verlossende woord!

shish-kebab-417994_1920

Afgelopen week besliste het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) dat een barbecue niet onder het tuinmeubilair valt (en daarmee dus niet onder de inboedelverzekering). Dit besluit werd genomen naar aanleiding van een zaak tussen verzekeraar Aegon en een verzekerde waarvan twee gloednieuwe Green Egg-barbecues uit de tuin werden gestolen. De gedupeerde wilde dat Aegon de barbecues zou vergoeden, maar volgens de verzekeraar vallen barbecues niet onder meubilair. Aegon hanteert de definitie van het woord meubel uit de Van Dale. Naar aanleiding van deze uitspraak rees bij veel mensen de vraag of de barbecue nou wel of niet onder hun inboedelverzekering valt. Zo ook bij Verzekering.nl. Wij zochten het voor je uit.

Bij de meeste verzekeringen valt een barbecue inderdaad niet onder de dekkingen inboedelverzekering. Er wordt vaak alleen gesproken over het tuinmeubilair (wat dus volgens het Kifid geen barbecues betreft) en het tuingereedschap. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Na een duik te hebben genomen in de polisvoorwaarden van alle 66 verzekeraars die wij aanbieden is Verzekering.nl tot de conclusie gekomen dat slechts 4 verzekeraars barbecues rekenen tot de inboedel. Grote kans dat jouw verzekering dat dus niet doet.

De verzekeraars die de barbecue wél tot de inboedel rekenen zijn: Avéro, Generali, Interpolis en Meeùs. Vaak wordt gerefereerd naar de buitenboedel, de tuininventaris of tuinaccessoires. Het woord barbecue zal je dus niet specifiek terugvinden in de polisvoorwaarden. Het barbecueseizoen is geopend en je hebt misschien net een nieuwe, dure barbecue gekocht. Het is dus handig om hier rekening mee te houden wanneer je een verzekering uitkiest.

Je inboedel goed verzekerd

Wil jij er zeker van zijn dat jouw inboedel goed verzekerd is? Sluit dan hier je nieuwe verzekering af!

Zonnepanelen: inboedel- of opstalverzekering?

zonnepanelen

Nu de zomer in zicht is en het zonnetje steeds vaker tevoorschijn komt zijn zonnepanelen een lucratieve en schone vorm van energieopwekking. De zonnepanelen zijn niet goedkoop om aan te schaffen en te plaatsen, dus is het fijn als je zeker weet dat ze goed verzekerd zijn. Maar, moet je een aparte verzekering voor je zonnepanelen afsluiten of vallen deze onder jouw inboedel-of opstalverzekering?

Koopwoning

Wanneer je eigenaar bent van een koopwoning en zonnepanelen op je dak besluit te plaatsen, vallen deze meestal onder de dekkingen van je opstalverzekering. Een opstalverzekering vergoedt namelijk alles wat aan jouw huis vastzit. Bij huizen met een schuin dak zitten de zonnepanelen aan het huis gemonteerd. Bij huizen met een plat dak liggen de zonnepanelen vaak los op het dak. Sommige verzekeraars rekenen in dit geval de zonnepanelen dus niet onder de opstalverzekering.

Huurwoning

Wanneer je een woning huurt hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Dit doet de huiseigenaar. Wanneer je zelf besluit om zonnepanelen te installeren zal je deze moeten meeverzekeren met je inboedelverzekering. De zonnepanelen vallen dan onder het ‘huurdersbelang’. Onder dit huurderbelang vallen alle wijzigingen die jij aan je huis aanbrengt, zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken.

Is mijn tuinmeubilair verzekerd?

chair-827479_1920

De lente is aangebroken en dat betekent: zonder jas over straat, terrasjes pakken en natuurlijk in de tuin genieten van het zonnetje. Het tuinmeubilair wordt afgestoft en de barbecues kunnen weer uit te schuur getrokken worden. Maar zijn de spullen die in mijn tuin staan wel verzekerd?

Tuinmeubilair

Vaak zijn tuinmeubels meeverzekerd met je inboedelverzekering. Onder je tuinmeubilair vallen vrijwel altijd je meubels, parasol en verlichting in je tuin. Deze meubels zijn dan verzekerd tegen diefstal en schade. Maar, let op: sommige verzekeringen dekken helemaal geen schade aan tuinmeubels. De dekkingen staan beschreven in je polisvoorwaarden, lees deze dus goed.

Andere tuinspullen

Naast meubilair heb je vaak ook andere zaken in je tuin staan of liggen, zoals tuingereedschap, decoratie of wasgoed dat te drogen hangt. Vaak vergoedt de verzekeraar ook deze zaken tot een bepaald bedrag. Maar ook voor deze zaken geldt dat niet elke verzekering dit dekt. Dat je vaak gedekt ben voor kosten door schade aan je tuinmeubilair betekent niet dat je ze zomaar onbeheerd in de tuin mag laten liggen. Je moet, voor zowel mogelijk, de spullen die zich in je tuin bevinden altijd bewaakt of vergrendeld achterlaten. Is dit niet het geval worden de kosten van de schade vaak niet gedekt.

Inboedelverzekering afsluiten

Wil je er ook zeker van zijn dat jij met een gerust hart je tuinmeubilair kunt gaan gebruiken? Sluit dan hier een passende inboedelverzekering af!

Stand van zaken aardbevingen Groningen

11000

Lange tijd dachten we dat de kans op een aardbeving in Nederland nihil was. Sinds een aantal jaar is dit beeld omgeslagen, aangezien er door de gaswinning in Groningen meerdere malen een aardbeving is ontstaan. De afgelopen jaren is de gaswinning in Groningen stevig teruggedraaid, de schade aan de huizen is echter al ontstaan. Ook is het nog maar de vraag of met het dichtdraaien van de gaskraan het potentiële gevaar van een aardbeving is afgewend. Lees verder

Banken mogen consumenten niet verplichten om een rekening te openen

bank

De consumentenbond heeft laten weten er niet achter te staan dat sommige banken consumenten verplichten om een rekening te openen als ze een verzekering afsluiten. De Consumentenbond dreigt met puntenaftrek in de beoordeling van verzekeraars. Lees verder

Wees alert tijdens de kerstdagen!

4

De kerstdagen staan alweer voor de deur. Voor veel mensen betekent dit een uitgelezen mogelijkheid om tijd met vrienden of familie door te brengen. Het is misschien niet prettig om te horen maar inbrekers hebben dit ook door en profiteren hier volop van. Terwijl jij zit te smullen van de kerstrollade van je schoonmoeder is er een reële kans dat er een wildvreemde man in je huis aan het rondsnuffelen is. Maak het inbrekers daarom niet te makkelijk! Lees verder

Verzekeringsfraude en de zwarte lijst

ver

Het lijkt misschien onschuldig om een extra tablet of Smartphone toe te voegen aan de lijst met gestolen spullen als er is ingebroken in je auto, maar ook dit is verzekeringsfraude. Iets waarmee je op de zwarte lijst van de verzekeraars terecht komt als ze erachter komen. Want niet alleen de professionele fraudeurs worden aangepakt. Lees verder

Zonnepanelen: inboedel of opstal?

zonnepanelen

Zonnepanelen zijn helemaal hot en happening. Steeds meer mensen worden zich bewust van de voordelen die zonnepanelen allemaal opleveren en schaffen ze dan ook massaal aan. Maar zelfs zonnepanelen kunnen schade oplopen. Blikseminslag of een heftige storm kunnen ervoor zorgen dat de panelen beschadigd raken. Nu geldt alleen voor veel mensen de vraag: vallen zonnepanelen onder de inboedel- of opstalverzekering. Lees verder