Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?

Tips en handige informatie over Autoverzekeringen

Bestelautoverzekering

Bestelauto/bedrijfsautoverzekering
Een bestelauto of bestelwagen is een motorvoertuig dat bedoeld is voor het vervoeren van goederen tot maximaal 3500 kilo. Deze auto’s staan bekend als auto’s met een grijs kenteken. Echter hebben de auto’s gewoon gele kentekens, net als de rest van de Nederlandse auto’s. Dit soort auto’s wordt vaak gebruikt door pakketbezorgdiensten en andere bedrijven, maar moet niet verward worden met de bedrijfsauto.

Bedrijfsauto
Het verschil in de bestel- en bedrijfsauto is vaak onduidelijk. Verzekering.nl legt het verschil hieronder zo duidelijk mogelijk uit.

• Een bedrijfsauto is altijd een bestelauto, maar een bestelauto is niet altijd een bedrijfsauto;
• Een bedrijfsauto komt altijd voor in de boekhouding van een bedrijf, een bestelauto niet;
• Een bedrijfsauto kan verzekerd worden via een bedrijfsautoverzekering, een bestelauto niet.

U mag zowel zakelijk als privé gebruik maken van uw bedrijfsauto.

Dekkingen
Net als bij een ‘gewone’ autoverzekering kun je bij het afsluiten van een verzekering voor je bestelauto kiezen uit WA, WA met beperkte Casco en Casco.

• WA-verzekering houdt in dat je uitsluitend verzekerd bent voor schade die jij iemand anders aandoet.
• WA met beperkte Casco betekent dat je gedekt bent voor schade die jij een ander aandoet, maar ook voor schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of andere schade.
• Een Cascoverzekering dekt vrijwel alle schade die toegebracht kan worden door of aan jou. Voor dit soort verzekering betaal je dan ook de hoogste premie.

Deze dekkingsmogelijkheden gelden ook voor de bedrijfswagenverzekering.

Oldtimerverzekering

oldtimer

De definitie van een oldtimer is als volgt: ‘Een oldtimer is een voertuig waarvan het model al lange tijd niet meer gefabriceerd wordt’ (Bron: Wikipedia.nl). Bij auto’s is er sprake van een oldtimer als de periode waarin er geen nieuw model meer is gefabriceerd langer is dan 25 jaar. Voor andere voertuigen zoals motoren is deze periode langer, namelijk 30 jaar. Het hebben van een oldtimer wordt steeds populairder in Nederland. Naast het feit dat oldtimers vaak echte collectors items zijn, brengt het bezitten van een oldtimer ook nog enkele andere voordelen met zich mee. Zo hoeven oldtimers in tegenstelling tot gewone auto’s slechts één keer in de twee jaar gekeurd te worden. Een ander voordeel aan het hebben van een oldtimer is dat er een speciale voordelige oldtimerverzekering kan worden afgesloten.

Speciale oldtimerverzekering

De oldtimerverzekering is over het algemeen voordeliger dan een reguliere autoverzekering. Het is daarom slim om een oldtimer via een speciale oldtimerverzekering te laten verzekeren en niet via een reguliere autoverzekering. Dit kan vaak op jaarlijkse basis honderden euro’s schelen. Zoals bij de meeste verzekeringen kan er veel verschil zitten in de maandelijkse premies bij de verschillende verzekeraars. Het is daarom belangrijk om ook bij de oldtimerverzekering altijd de verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Dekkingen

Net zoals bij de reguliere autoverzekering kan er bij de oldtimerverzekering gekozen worden voor verschillende soorten dekkingen. Bij de meeste verzekeraars is er de keuze tussen twee basisdekkingen: WA (beperkt) en WA (Casco) en een volledige dekking, de allrisk dekking. Bij de basisdekkingen kan het zo zijn dat de verzekeraar in bepaalde gevallen geen schade uitkeert waardoor er hoge kosten kunnen ontstaan. Bij een allrisk oldtimerverzekering is er altijd dekking, wel is er dan maandelijks sprake van een hoge premie. Andere verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan in plaats van de allrisk dekking. De aanvullende verzekeringen zorgen ervoor dat er in meer gevallen dekking wordt verleend dan bij de basisdekkingen. Wel brengen de aanvullende dekkingen uiteraard meer kosten met zich mee.

Nog steeds veel automobilisten oververzekerd

20

Nog altijd betaald de helft van de Nederlandse automobilisten maandelijks een te hoog bedrag aan premie voor hun autoverzekering. Deze automobilisten hebben een verzekering met een te hoge dekking waardoor zij oververzekerd zijn. Hoe hoger de waarde van de auto hoe groter de kans dat de auto oververzekerd is. Vooral als je na de aankoop van je auto nooit meer naar je verzekering hebt omgekeken is de kans groot dat je maandelijks te veel premie betaald. Lees verder

Handige tips en weetjes voor het ijsvrij maken van je auto

ijs

Het krabben van de autoruit is niet iets wat men graag doet, al helemaal niet op de vroege ochtend. Toch is het noodzakelijk voor je eigen veiligheid en die van anderen. Vandaar ook dat de politie een forse boete kan opleggen als ze constateren dat je niet genoeg zicht hebt. Deze boete kan oplopen op basis van de belemmering van je zicht in de auto. Verzekering.nl zet een paar tips voor je op een rij voor het krabben en ijsvrij houden van je autoruit. Ook laten we je weten wat je vooral niet moet doen.   Lees verder

Banken mogen consumenten niet verplichten om een rekening te openen

bank

De consumentenbond heeft laten weten er niet achter te staan dat sommige banken consumenten verplichten om een rekening te openen als ze een verzekering afsluiten. De Consumentenbond dreigt met puntenaftrek in de beoordeling van verzekeraars. Lees verder

Schuldloze derden

auto

Op 15 december 2017 heeft het Verbond van Verzekeraars een nieuwe regeling omtrent de (letsel)schadeclaim van schuldloze derden vastgesteld. De aansprakelijkheid rondom een ongeluk hoeft niet meer te worden vastgesteld of onderzocht voor de schadeafhandeling van inzittenden. Lees verder