Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?

Tips en handige informatie over Autoverzekeringen Blogs

IJsvrij maken van autoruiten bespaart u een hoop ellende

verzekering, verzekeringen, ijsvrij, zicht, belemmerd, boete, autoverzekering, aansprakelijkheid

De temperatuur begint te dalen en enkelen van ons hebben vanochtend het ijs van onze voorruit moeten krabben. Het is voor de meesten een vervelend klusje, maar zeker niet onbelangrijk. U moet namelijk altijd voldoende zicht hebben als u gaat rijden in uw auto. U riskeert een boete als u gaat rijden terwijl u te weinig zicht heeft. Daarnaast kan dit ook gevolgen hebben voor uw verzekering.

Nalatigheid

U bijvoorbeeld kunt door haast geneigd zijn om uw auto niet zorgvuldig te ontdoen van de opgebouwde ijslaag. Afhankelijk van uw rijervaring, kunt u misschien goed rijden al is uw zicht verminderd. Maar als u vervolgens betrokken raakt bij een aanrijding terwijl uw zicht belemmerd was, kunt u geen rechten ontlenen aan uw rijvaardigheid.

Zelfs als de aanrijding duidelijk de schuld was van de tegenpartij, kunt u er alsnog op rekenen dat u aansprakelijk wordt gesteld voor een deel van de schade. Als uw ruiten namelijk voldoende ijsvrij waren geweest, had u misschien het ongeval kunnen voorkomen of de schade kunnen beperken.
U kunt het beste de ijslagen op al uw ruiten verwijderen. Zo kan er geen misverstand ontstaan over uw zicht op de weg.

Bekeuring

U riskeert ook een aantal stevige bekeuringen, als uw auto nog teveel ijs heeft op bepaalde gebieden. Zo moeten niet alleen uw ruiten voldoende ijsvrij zijn, maar ook uw buitenspiegels. Als er teveel ijs op uw spiegels zit, kunnen deze niet goed gebruikt worden.

Uw ontwasemingsinstallatie moet ook goed functioneren. Dit is de installatie die (warme)lucht op uw voorruit blaast, zodat uw beslagen voorruit weer helder wordt en blijft. Uw autoruiten beslaan vanwege de koude lucht rondom de auto in combinatie met vocht in de auto. Ook dit kan uw zicht ernstig belemmeren.

De boetebedragen m.b.t. de belemmering van het zicht zijn voor 2017 als volgt;

Overtreding Bedrag Feitcode
Geen of onvoldoende werkende ontwasemingsinstallatie €140,- N 440 a
Belemmerd zicht door voorwerpen voor of op ruiten €140,- N 420 b
Noodzakelijk vereiste spiegels ontbreken €140,- N 450 a

Deze bedragen zijn enkel voor de overtreding. Eventuele administratiekosten zijn nog niet in deze bedragen verwerkt. De boetebedragen van verkeersovertredingen kunt u raadplegen via de boetebase van het Openbaar Ministerie.

Auto ijsvrij maken

U kunt uw voertuig het snelst ontdoen van ijs, door gebruik te maken van een spray die uw ruiten ontdooit. Dit kost natuurlijk wel wat, maar u kunt dan wel sneller instappen en wegrijden. Voor meer handige tips over het ijsvrij maken van uw auto klikt u hier.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een autoverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Veilig over straat door veiligeroute.nl van Allianz

verzekering, verzekeringen, veiligeroute.nl, veiligheid, verkeer, website, allianz

Veiligeroute.nl is de naam van de nieuwe website van verzekeraar Allianz. De website geeft u de mogelijkheid om alle geregistreerde schades en ongevallen te bekijken in het Nederlandse wegennet. De verzekeraar hoopt met de lancering van de website de verkeersveiligheid te verhogen en het aantal ongevallen te reduceren.

Ongevallen hotspots

U kunt de Veiligeroute.nl gebruiken om inzicht te krijgen in het aantal verkeersongevallen op de wegen die u vaak gebruikt. Zo kunt u zelf de meest veilige route bepalen.

De website toont alle geregistreerde schades en ongevallen uit de periodes 2011 t/m 2015. De gegevens zijn gebaseerd op verkeersgegevens en ongevallendata van de Rijksoverheid.
Het aantal ongevallen en de ernst hiervan, wordt aangegeven met de kleur rood, oranje of geel.

Rood Wegen waar de meeste ongevallen of fatale ongevallen hebben plaatsgevonden;
Oranje Wegen waar veel ongevallen hebben plaatsgevonden zonder fatale afloop;
Geel Wegen waar minder ernstige en in mindere mate ongevallen hebben plaatsgevonden;
Geen Kleur Wegen waar er (nog) geen gegevens voor zijn.
Filteren

Gebruikers van de website kunnen filteren op locatie, dagdeel en het soort vervoer. Als u een bijvoorbeeld een plaatsnaam invult, zal de website direct inzoomen op deze locatie. Als u verder inzoomt op een bepaalde straat, dan krijgt u de geregistreerde gegevens te zien van die straat. Deze gegevens bestaan uit het aantal ongevallen en het aantal (overleden) slachtoffers.

Beperkte informatie

De website geeft behalve het aantal ongevallen en slachtoffers geen verdere details over de ongevallen die plaats hebben gevonden in een bepaald gebied. Hierdoor kan het lastig zijn om uw voordeel te doen met deze kennis. U weet immers niet wat de reden is dat de meeste ongevallen plaatsvinden en hoe u een potentieel ongeval kunt voorkomen.

Daarnaast worden niet alle ongevallen die plaatsvinden, ook daadwerkelijk geregistreerd. Zo zullen de ongevallen met relatief kleine schades soms niet worden geregistreerd, omdat deze schades niet altijd worden geclaimd bij de verzekeraar. Men kiest er soms voor om schade niet te claimen i.v.m. schadevrije jaren. Gelukkig zijn de schades die niet geclaimd worden, relatief onbelangrijk. Er zijn is in deze gevallen zeer zelden sprake van letselschade of erger.

Allianz is nog hard bezig met de uitbreiding van de website en de functies. Zo zal het in de toekomst mogelijk worden om de website te gebruiken voor navigatie-doeleinden.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een verzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Wanneer bent u verzekerd bij total loss

verzekering, verzekeringen, total loss, verzekeraar, technisch, economisch, dagwaarde, nieuwwaarde, restwaarde,

Als u met uw auto betrokken bent geraakt bij een ongeval, moet u altijd contact opnemen met uw verzekeraar. Als uw auto na een ongeval total loss wordt verklaard, kunt u alleen rekenen op een vergoeding van uw verzekeraar, als u WA-plus of allrisk verzekerd bent. Verzekering.nl vertelt u wanneer een auto total loss is en wat dit voor u kan betekenen.

Total loss

Deze term wordt vaak gebruikt om aan te geven dat een bepaald voertuig onherstelbaar beschadigd is. Dit is echter niet altijd het geval. Een voertuig kan namelijk ook total loss zijn, terwijl deze gewoon goed gerepareerd zou kunnen worden. Als uw auto total loss verklaard wordt, kan dit twee dingen betekenen; uw auto is technisch- of economisch total loss.

Technisch total loss
Dit is eigenlijk waar men vaak aan denkt bij de term “total loss”. Als een auto technisch total loss is, betekent dit dat de schade niet verholpen kan worden. Het voertuig is dan dusdanig beschadigd, dat het repareren of vervangen van de beschadigde onderdelen onmogelijk is.

Uw auto kan bijvoorbeeld technisch total loss raken door brand, hagel of storm. In deze gevallen bieden zowel de WA-plus en de allrisk verzekering uitkomst.
Alleen de allrisk verzekering dekt ook uw schade als u aansprakelijk bent voor een ongeval met een ander motorvoertuig.

Ook wanneer belangrijke onderdelen niet meer te verkrijgen zijn, wordt een auto technisch total loss verklaard. Dit kan het geval zijn bij oudere auto’s die niet langer worden geproduceerd. De noodzakelijke onderdelen zijn dan niet langer te vinden en kunnen niet worden vervangen.

Economisch total loss
Dit houdt in dat de reparatie meer kost dan dat uw auto waard is. Als de reparatie van de schade duurder is dan wat u auto waard was voordat u de schade kreeg, is uw auto economisch total loss.
U kunt dus de schade laten herstellen, maar dit is het eigenlijk niet meer waard.

Als uw auto economisch total loss is geraakt door brand, hagel of storm, dan valt dit onder de dekking van de wa-plus en de allrisk verzekering. Alle andere schade valt enkel onder de dekking van de allrisk verzekering.

Toch zijn er personen die ervoor kiezen om de schade toch te laten repareren. Vaak gaat het dan om voertuigen die een bepaalde emotionele waarde hebben voor de bezitter. U kunt hierbij denken aan unieke auto’s of andere voertuigen die door de generaties zijn doorgegeven.

Waarde van uw voertuig

Als uw auto total loss is verklaard, zal uw verzekeraar een expert inschakelen om de waarde van uw auto te bepalen. Hierbij worden vaak de termen dagwaarde, restwaarde en nieuwwaarde gebruikt.

Dagwaarde
De dagwaarde wordt ook wel eens “vervangingswaarde” of “marktwaarde” genoemd. Dit is het bedrag dat uw voertuig op dit moment waard is al u deze zou verkopen. Deze waarde daalt echter snel en is onderhevig aan interpretatie.

Nieuwwaarde
Dit is het bedrag dat u nodig heeft om op dit moment een nieuwe vergelijkbare auto aan te schaffen. Er is vaak sprake van een nieuwwaarderegeling bij een allrisk autoverzekering. Hierbij moet de auto vaak ook daadwerkelijk jong zijn.
Dit wil zeggen dat de auto meestal niet ouder dan één jaar mag zijn. Als uw auto dan gestolen wordt of total loss wordt verklaard, kunt u een vergelijkbaar voertuig aanschaffen. Uw verzekeraar keert namelijk de nieuwwaarde uit.

Restwaarde
Dit is wat uw voertuig na een ongeval nog waard is. Dit wordt daarom ook wel de “wrakwaarde” genoemd. Uw verzekeraar gebruikt deze waarde om te bepalen of reparatie economisch verantwoord is. Als de herstelkosten niet in verhouding staan tot de restwaarde, wordt uw auto economisch total loss verklaard.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een autoverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Meer verkeersongevallen tijdens wintertijd

verzekering, verzekeringen, vias, bivv, verkeer, ongevallen, wintertijd, risico, donker

Aankomende zaterdag gaat om 3 uur s ’nachts de wintertijd in en gaat de klok een uurtje achteruit. Er is inmiddels al een discussie over het afschaffen van de wintertijd op gang gekomen. Zo zouden de voordelen niet tegen de nadelen opwegen. Voor voetgangers en zwakkere verkeersdeelnemers in het algemeen, is de wintertijd een extra risicovolle periode. Tijdens de avondspits in de wintertijd, vinden er namelijk veel meer zware verkeersongevallen plaats.

Donkere spits

De wintertijd zorgt ervoor dat een groter gedeelte van de avondspits plaatsvindt in het (schemer)donker. Dit zorgt volgens het VIAS Institute (vroeger BIVV), voor een hoger aantal zware verkeersongevallen in de maanden tussen oktober en december.

De Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), kwam tot een vergelijkbare conclusie. Het ligt volgens het SWOV niet persé aan de invoering van de wintertijd, omdat we eigenlijk het uurtje dat we in de zomertijd kwijt zijn, in de wintertijd terugkrijgen.
Het probleem zou echter liggen bij lagere hoeveelheid daglicht die wij hebben in de winter.

Dit probleem zou zich dus waarschijnlijk blijven voordoen als de zomer- en wintertijd zou worden afgeschaft. Het aantal ongevallen zou waarschijnlijk wel verminderen, omdat men er geleidelijk aan kan wennen dat het eerder donker wordt.

Extra voorzichtig

Als bestuurder van een motorvoertuig kunt u natuurlijk ook iets doen om het aantal ongevallen terug te brengen. U doet dit al door minder hard te rijden, minder snel op te trekken en uzelf extra hoffelijk op te stellen tegenover voetgangers en andere (zwakke) verkeersdeelnemers.

U kunt er ook op rekenen dat het weer niet zal meezitten en diverse voetgangers en fietsers de verkeersregels soms aan hun laars lappen. Ook zullen er gehaaste bestuurders van motorvoertuigen tussen zitten die vergelijkbaar gedrag vertonen. U komt helaas dankzij de weersomstandigheden, drukte en het duister waarschijnlijk ook een aantal minuten later op uw bestemming.

Besef ook dat u als bestuurder dan een motorvoertuig altijd voor minstens 50% aansprakelijk bent als u betrokken raakt bij een ongeval met een zwakke verkeersdeelnemer. Sinds de kans dat u de komende maanden betrokken raakt bij een dergelijk ongeval een stuk groter is, is dit een ideaal moment om even uw autoverzekering na te lopen.

Zwakke verkeersdeelnemers

Als fietser of voetganger doet u er goed aan om uzelf voor te bereiden op uw reis. Neem een paraplu of regenjas mee en kleedt u warm. Zorg altijd dat u goed opvalt in het donker. Lichte kleuren of reflecterende kleding bieden de beste zichtbaarheid.

De drukke spits en het weer kunnen voor een minder aangename reis zorgen. U kunt hierdoor misschien nog gehaaster richting huis of werk willen vertrekken, maar u bent zeker niet de enige.
Zorg er in elk geval voor dat u een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering heeft. U kunt bijvoorbeeld door de haast en drukte, per ongeluk het mobieltje van een ander uit de handen stoten, terwijl u naar een bushalte rent.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een inboedelverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Risicoaansprakelijkheid en zwakke verkeersdeelnemers

verzekeren, verzekering, risico, aansprakelijkheid, risicoaansprakelijkheid, zwakke, verkeersdeelnemer, weggebruiker, fietser, voetganger

Het besturen van een motorvoertuig is een grote verantwoordelijkheid. De wet bepaalt dan ook dat u hiervoor een document nodig heeft die uw kennis en rijvaardigheid bewijst. Dit is zeker belangrijk wanneer u beseft, dat de veiligheid en gezondheid van sommige weggebruikers afhankelijk is van uw rijvaardigheid. Deze groep weggebruikers moet worden beschermd. Daarom is de bestuurder van een motorvoertuig bij een ongeval met deze groep altijd (deels) aansprakelijk.

Risicoaansprakelijkheid

Als u als bestuurder van een motorvoertuig onverhoopt betrokken raakt bij een verkeersongeval met een zwakke verkeersdeelnemer, kunt u erop rekenen dat u minstens 50% van de schade moet vergoeden. U bent als bestuurder van een motorvoertuig namelijk een “sterke gemotoriseerde verkeersdeelnemer” en accepteert daarmee risicoaansprakelijkheid. U erkent dus automatische de aansprakelijkheid voor schade die niet door uw eigen toedoen is veroorzaakt, maar wel toebehoort aan uw risico.

Risicoaansprakelijkheid wil zeggen dat u als bestuurder van een motorvoertuig vaak ook voor anderen moet denken. U moet rekening houden met zaken waar zwakke deelnemers misschien geen rekening mee houden. En als het dan toch fout gaat, erkent u de aansprakelijkheid. Zelfs als u persoonlijk niets verkeerd heeft gedaan.

Schade

U zult dus de helft van de schade die een zwakke verkeersdeelnemer oploopt moeten vergoeden. De rechter kan zelfs besluiten dat u méér dan de helft moet vergoeden, als de zwakke deelnemer veel of ernstige schade heeft geleden en het daarom redelijk acht dat u meer schade vergoedt.

Als een zwakke deelnemer jonger is dan 14 jaar, moet u alle schade aan de deelnemer betalen. Al is het onmogelijk om u ook maar iets te verwijten, u zult toch de volle 100 procent van de schade moeten vergoeden.

Schuld en overmacht

U kunt als bestuurder van een motorvoertuig ook zelf schade hebben door het toedoen van een zwakke verkeersdeelnemer. U kunt een deel uw schade dan claimen bij de deelnemer zelf of bij de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering van de zwakke deelnemer. U moet wel kunnen bewijzen dat de zwakke deelnemer een fout heeft gemaakt.

Om uw volledige schade vergoed te kunnen krijgen, moet u kunnen aantonen dat er voor u sprake was van overmacht. U moet dus vrijwel alles geprobeerd hebben dat deze situatie had kunnen voorkomen.
Dit levert vaak echter weinig succes op, sinds u als bestuurder van een motorvoertuig al extra alert moet zijn op de gedragingen van zwakke deelnemers. Als dit niet is gelukt, kan er al snel geconcludeerd worden dat u simpelweg niet alert genoeg bent geweest.

Uw motorvoertuig allrisk verzekeren is een optie, maar brengt wel een hogere premie met zich mee. Mocht u dan schade hebben, dan zal uw verzekeraar uw schade herstellen en kan de schade eventueel proberen te verhalen op de veroorzaker.

Verzekeren motorvoertuigen

Uw WA-verzekering vergoedt gelukkig de schade aan de zwakke gebruiker, zolang u voldoet aan de voorwaarden van uw verzekeraar. Toch willen wij u adviseren om uzelf extra hoffelijk en voorzichtig op te stellen als u in aanraking komt met zwakke verkeersdeelnemers. U wilt natuurlijk niet verantwoordelijk zijn voor het leed van een ander.

Verzekering zwakke verkeersdeelnemers

Zwakke deelnemers doen er verstandig aan om in ieder geval een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, voor het geval dat zij per ongeluk schade toebrengen aan een ander of de eigendommen van een ander. Niemand zit te wachten op een hoge rekening, dankzij één onvoorzichtig momentje.
Fietsers kunnen daarnaast het beste een fietsverzekering afsluiten. Schade aan een ander toebrengen is vervelend, maar als uw eigen fiets vervolgens ook in de kreukels ligt bent u nog verder van huis. Een fietsverzekering is niet duur en u heeft er waarschijnlijk meer voordeel van dan u denkt.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een inboedelverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Werken als koerier met uw eigen auto

verzekering, verzekeringen, koerier, aansprakelijkheid, WA, wergever, schade, eigen, auto

Indien u werkzaam bent als koerier en u daarvoor uw eigen voertuig gebruikt, valt u niet langer onder de dekking van uw particuliere WA-verzekering. Dit is opgenomen in uw polisvoorwaarden. Verzekering.nl legt aan u uit hoe het zit als u als koerier met uw eigen auto, schade toebrengt aan anderen.

Koerier met eigen voertuig

Als u pakketjes vervoert voor uw werkgever, kan het voorkomen dat u dit doet in uw eigen voertuig. U houdt zich dan niet aan de voorwaarden van uw autoverzekering. Als u uw voertuig gebruikt voor koerierswerk, bent u namelijk niet verzekerd voor schade.

De verzekeraar maakt echter wel onderscheid tussen het soort ritten die u maakt. Zo bent u wel verzekerd als u van uw woning vertrekt naar uw werklocatie en terug. Maar u bent niet langer verzekerd, op het moment dat u ook daadwerkelijk pakketjes gaat ophalen en wegbrengen.

Koerierswerk draagt volgens uw verzekeraar namelijk een hoger risico met zich mee. De premie van uw particuliere verzekering, houdt geen rekening met dit hogere risico.

Aansprakelijkheid kan ook een vervelende kwestie worden, sinds uw werkgever nu ook in beeld komt. Als het gaat om een privé-rit of woon-werkverkeer, wordt de bestuurder van een vervoersmiddel normaliter aansprakelijk gesteld. Maar als het gaat om een dienstrit, dan zou uw werkgever wel eens aansprakelijk kunnen zijn.

Aansprakelijkheid

Uw WA-verzekering vergoedt schade die u veroorzaakt aan anderen. Dit geld echter niet als uw voertuig wordt gebruikt voor koeriersdiensten. Uw verzekeraar vergoedt wel de schade aan de tegenpartij, maar deze zal vervolgens de schade proberen te verhalen op u.

Op grond van artikel 7:611 BW (goed werkgeverschap), is uw werkgever aansprakelijk voor alle schade die u tijdens dienstritten toebrengt aan anderen.
Uw werkgever kan u wel aansprakelijk stellen voor de geleden schade als er aangetoond kan worden dat u handelde met roekeloosheid of opzet.

Roekeloos handelen

Als er sprake is van roekeloosheid of opzet, dan voldoet u niet aan de voorwaarden van uw verzekering. U bent dan dus niet verzekerd.

Onder roekeloos handelen, verstaat men doorgaans iemand die zich bewust is van de mogelijke gevolgen die een risicovolle gedraging zich meebrengt, maar toch overgaat tot dit gedrag.
Dit wil niet persé zeggen dat een medewerker zich risicovol gedraagt, als hij er niet voor zorgt dat bepaalde risico’s zijn uitgesloten. Deze gedragingen vallen vaak onder de noemers “onachtzaamheid” of “aanmerkelijk onoplettend”.

Als uw werkgever kan aantonen dat er opzet of roekeloosheid in het spel was, kan uw werkgever op grond van artikel 7:661 BW niet aansprakelijk gesteld worden. U zult dan zelf de schade moeten vergoeden of uw werkgever kan de gemaakte kosten dan op u verhalen.

Inzittendenverzekering

Zolang er geen opzet of roekeloosheid in het spel is, vergoedt een inzittendenverzekering de schade aan u en uw eigendom. Dit kan goed van pas komen als u besluit koerierswerk te verrichten met uw eigen voertuig, want een ongeluk zit in een klein hoekje.
Mocht er dan onverhoopt iets gebeuren, dan heeft u met deze verzekering uw vergoeding snel binnen, ook als u de veroorzaker van een ongeval bent. Het doet er bij een inzittendenverzekering namelijk niet toe bij wie de aansprakelijkheid ligt.

Om meer te lezen over de inzittendenverzekering, klikt u hier.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een verzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Wanneer heeft een klacht kans van slagen?

Verzekering, verzekeringen, klacht, slagen, verzekeraar, klachtenprocedure, onderzoeksplicht, polis, voorwaarden, afwijzen, claim

Uw verzekeraar heeft vaak duidelijk met u afgesproken onder welke omstandigheden er zal worden uitgekeerd. U kunt echter wel een klacht indienen als u het niet eens bent met de beslissing van uw verzekeraar. Uw klacht kan namelijk gegrond zijn. Als u uw verhaal doet bij uw verzekeraar, kan het zo zijn dat deze u alsnog tegemoet wil komen. Wij vertellen u wanneer het zinvol kan zijn om een klacht in te dienen.

Onduidelijke polisvoorwaarden

Uw verzekeraar zal meestal enkel de schade vergoeden als u voldoet aan de voorwaarden in uw polis. Uw verzekeraar kan en zal een claim waarschijnlijk afwijzen, als u zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden.
In de polisvoorwaarden staat aangegeven wanneer er een bepaald soort schade gedekt wordt. Als de schade die u wilt claimen, niet in de voorwaarden is opgenomen kunt u doorgaans aannemen dat uw verzekeraar deze niet zal vergoeden.

Neem daarom de polisvoorwaarden goed door, voordat u in zee gaat met een verzekeraar. Het zou zonde zijn als u geen vergoeding krijgt, terwijl u wel verwachtte dat uw claim zou worden toegewezen.
Een verzekerde kan de voorwaarden bijvoorbeeld verkeerd begrijpen. Dit mag niet komen door een onduidelijke formulering van deze voorwaarden. De polisvoorwaarden moeten voldoende kenbaar en duidelijk zijn opgesteld voor de verzekeringsnemer.

Als deze voorwaarden (te) onduidelijk zijn opgesteld, kan het voorkomen dat men denkt dat een bepaald risico gedekt is. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Volgens artikel 6:238 lid 2 Van het Burgerlijk Wetboek, moet in deze gevallen de uitleg die het meest gunstig is voor de verzekeringsnemer worden toegepast.

Onderzoeksplicht

Ook het verkeerd invullen van een vragenlijst, tijdens de (online)aanvraag van de verzekering, kan leiden tot afwijzing van een claim. Uw verzekeraar behandelt uw aanvraag op basis van de informatie die u verstrekt.
Als u dan een claim indient en de verzekeraar komt erachter dat uw informatie niet klopt of onvolledig is, kan deze worden afgewezen. Deze afwijzing is niet altijd terecht. Het is namelijk mogelijk dat u een foutje heeft gemaakt of simpelweg vergeten bent een aantal zaken in te vullen.

Uw verzekeraar heeft gelukkig een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat uw verzekeraar uw gegevens goed moet controleren en zelf onderzoek zal moeten verrichten naar ontbrekende of twijfelachtige informatie.
Als uw verzekeraar een overeenkomst met u sluit, zonder voldoende onderzoek te hebben verricht, kan de afwijzing van een claim onterecht zijn. Weet wel dat het opzettelijk achterhouden of invullen van verkeerde informatie, wordt gezien als fraude.

Claim (gedeeltelijk) afgewezen

Als uw claim wordt afgewezen, betekent dit dat uw verzekeraar van mening is dat uw verzekering de schade niet hoeft te vergoeden. U verzekeraar kan ook van mening zijn dat de claim maar gedeeltelijk vergoed hoeft te worden.

Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als u schade heeft en extra kosten heeft gemaakt om de schade te beperken, maar uw verzekeraar deze extra kosten niet wil vergoeden. Als u kunt aantonen dat deze kosten onvermijdelijk waren of (veel) ernstigere schade heeft voorkomen, kan het zinnig zijn om een klachtenprocedure te starten.
Soms kunnen er ook extra kosten aan verbonden zijn, zeker als de klacht in behandeling wordt genomen door een externe instantie. Hoe u het beste een klachtenprocedure kunt starten leest u hier.

Als u benieuwd bent naar de uitspraak met betrekking tot een vergelijkbare klacht, kunt u de website van Klachteninstituut Financiële Dienstverlening(KiFiD) raadplegen. Als uw klacht lijkt op een klacht die u hier tegenkomt, is er een goede kans op een vergelijkbare uitspraak.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een verzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Hoe kunt u het beste een klacht indienen?

verzekering, verzekeringen, klacht, indienen, behandelen, kifid, commissie, bemiddelen

U heeft een klacht over een beslissing die uw verzekeraar heeft genomen. Vaak zal dit te maken hebben met het krijgen van een vergoeding en de hoogte hiervan. Als u een klacht heeft over de beslissing van uw verzekeraar, heeft u de mogelijkheid om hier werk van te maken. U leest hier hoe u een klachtenprocedure het beste kunt starten.

Klacht indienen

Het is verstandig om eerst na te gaan of het indienen van een klacht een kans van slagen heeft. Het is bijvoorbeeld meestal niet zinnig om een klacht in te dienen als u de polisvoorwaarden begreep maar u zich hier niet aan heeft gehouden. U leest hier wanneer het zinvol kan zijn om een klacht in te dienen.

U moet uw klacht altijd eerst bij uw verzekeraar indienen. Als u en uw verzekeraar het gesprek aangaan, kunnen eventuele onduidelijkheden en misverstanden worden verholpen. De kans dat u en uw verzekeraar dan samen tot een oplossing komen wordt dan een stuk groter.

U kunt dit vaak makkelijk doen via de website van uw verzekeraar. Als dit niet mogelijk is, kunt u een brief of e-mail sturen. Probeer uw verhaal zo compleet en duidelijk mogelijk te doen. Geef daarnaast ook aan waarom u het niet eens bent met de beslissing van de verzekeraar en hoe de situatie volgens u zou kunnen worden opgelost.

Financiële Klachteninstituut

Als uw verzekeraar schriftelijk heeft aangegeven uw klacht niet te willen/kunnen behandelen, kunt u terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening(KiFiD). Mocht een reactie van uw verzekeraar uitblijven, dan kunt u nogmaals contact met uw verzekeraar opnemen. Als uw verzekeraar dan binnen zes weken nog niet heeft gereageerd, kunt u ook terecht bij het KiFiD.

De KiFiD heeft drie verschillende instanties die mogelijk uw klacht kunnen behandelen. Er zijn echter wel een aantal eisen waar uw klacht aan moet voldoen, voordat u gebruik kunt maken van de diensten van KiFiD. Bent u benieuwd of uw situatie voldoet aan deze eisen? Doe dan de sneltest.

De bemiddelaar
Dit is de eerste instantie en deze kost u niets. De bemiddelaar zal kijken of hij deze klacht kan behandelen. Dit doet hij door een oplossing te vinden samen met u en uw verzekeraar. Als dit niet lukt, dan zal de klacht bij de geschillencommissie worden gelegd.

De geschillencommissie
Deze instantie kost u ook niets en zal ook eerst proberen te bemiddelen. Hiervoor kunnen u en een vertegenwoordiger van uw verzekeraar misschien worden uitgenodigd voor een bijeenkomst in Den Haag. Dit wordt ook een hoorzitting genoemd.
Als de hoorzitting alsnog niet leidt tot een oplossing, zal de commissie zelf een uitspraak doen. Deze kan de vorm hebben van een bindend en een niet-bindend oordeel.
U en uw verzekeraar zijn verplicht om u aan de uitspraak te houden, bij een bindend oordeel.

Commissie van Beroep
Als uw klacht betrekking heeft op een bedrag van 25000 euro of meer, dan kunt u in beroep gaan tegen een bindend oordeel van de geschillencommissie. U doet dit bij de Commissie van Beroep tegen een bijdrage van 500 euro.

Niet bindend oordeel

U kunt ook in beroep gaan bij een niet bindend oordeel van het KiFiD. Dit kunt u echter niet doen bij het KiFiD zelf, maar bij een rechter. U moet hiervoor een dagvaardingsprocedure starten. Zorg wel dat u een rechtsbijstandsverzekering heeft, want de kosten hiervan kunnen hoog oplopen.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een verzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Is een inzittendenverzekering verstandig?

verzekering, verzekeringen, inzittende, WA, schade, schuld, aansprakelijkheid

Een inzittendenverzekering is bedoeld voor iedereen die zich in het voertuig bevindt. Het gaat hier om een verzekering die niet verplicht is, maar voor zowel u als bestuurder en uw passagiers voordeel kan opleveren. Voor elke automobilist is deze verzekering verstandig. U betaalt dan wel meer voor uw autoverzekering, maar dit is het zeker waard. Wij vertellen u waarom.

Dekking

Als gevolg van een ongeval, dekt een inzittendenverzekering de schade van de bestuurder en de passagiers. Deze verzekering dekt de volgende zaken;

• Materiële en letselschade;
• Schade aan spullen in de auto;
• Medische kosten;
• Inkomstenderving.

De inzittenden- en WA-verzekering kunnen elkaar aanvullen. Hieronder ziet u twee tabellen, waarin u kunt zien welke verzekering dekking biedt, als de bestuurder aansprakelijk is voor een ongeval. Het gaat in deze situaties om een bestuurder met een standaard WA-verzekering.

Als de bestuurder aansprakelijk is voor een botsing tussen twee auto’s, ziet de tabel er als volgt uit;

Eigen schade

(standaard)WA-Verzekering Inzittendenverzekering
Schade aan auto Niet gedekt Niet gedekt
Schade van bestuurder Niet gedekt Wel gedekt
Schade van passagiers Wel gedekt Wel gedekt

Schade aan de tegenpartij

(standaard)WA-Verzekering Inzittendenverzekering
Schade aan auto Wel gedekt Niet gedekt
Schade van bestuurder Wel gedekt Niet gedekt
Schade van passagiers Wel gedekt Niet gedekt

Als de bestuurder niet aansprakelijk is voor een botsing tussen twee auto’s, wordt alle schade gedekt door de WA-verzekering van de tegenpartij. Toch kan een inzittendenverzekering ook in deze gevallen nuttig zijn.

Bij een WA-verzekering moet er namelijk iemand aansprakelijk zijn voor een ongeval. Deze aansprakelijkheid moet worden bewezen en neemt tijd in beslag. Het kan dus even duren voordat de vergoeding van de WA-verzekering wordt uitgekeerd.

Als u een inzittendenverzekering heeft en u of uw passagiers lijden schade als gevolg van een ongeval, zal uw verzekeraar de schade vergoeden. U hoeft dus niet te wachten tot het duidelijk is waar de fout ligt, waardoor u de vergoeding vaak ook eerder ontvangt.

Geen aansprakelijkheid

Soms is er echter geen schuldige. Er is bijvoorbeeld geen aansprakelijke partij als u plotseling uit moet wijken voor een wild dier en daardoor tegen een muur of vangrail botst. U kunt in deze gevallen geen beroep doen op de WA-verzekering, omdat u niemand aansprakelijk kunt stellen voor de door u geleden schade.
Een inzittendenverzekering kan het leed dan verzachten. Uw schade en die van uw passagiers wordt gewoon vergoed. Als u deze verzekering niet heeft, kunnen passagiers hun schade verhalen op de WA-verzekering van de bestuurder.
De schade aan uw voertuig wordt helaas ook in deze gevallen niet vergoed, tenzij u een allrisk WA-verzekering heeft.

Schade- of ongevallenverzekering

Als u een autoverzekering afsluit kunt u twee soorten inzittendenverzekeringen tegenkomen; een schade- en een ongevallen-inzittendenverzekering.

schade-inzittendenverzekering
Bij deze verzekering wordt de werkelijk geleden schade berekend en uitgekeerd.
Een voorbeeld hiervan zijn de medische kosten van de bestuurder of een inzittende. Als deze als gevolg van een ongeval bijvoorbeeld een speciale rolstoel nodig heeft ter waarde van 100 duizend euro, zal de verzekeraar ook 100 duizend euro uitkeren.

ongevallen-inzittendenverzekering
Deze verzekering keert een vooraf afgesproken vast bedrag uit, als een inzittende blijvend invalide wordt of komt te overlijden als gevolg van een ongeval. Eerder niet.

Als u bijvoorbeeld een bedrag van 100 duizend euro heeft afgesproken, maar uw kosten zijn twee maal zo hoog. U moet dan het resterende bedrag alsnog uit eigen zak betalen.
Als u niet komt te overlijden en ook niet blijvend invalide wordt als gevolg van een ongeval, keert uw verzekeraar niets uit.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een autoverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopst is en welke het beste bij u past.

Motorfiets goedkoper in verzekering dan auto

verzekering, verzekeringen, auto, motor, motorfiets, aansprakelijkheid, WA

Motorrijders die in u in de file passeren en vervolgens doorrijden tot zij niets meer zijn dan een stipje aan de horizon. Ze kunnen vaak doorrijden en zijn eerder thuis. Motorfietsen hebben ten opzichte van auto’s een aantal interessante voordelen. Een belangrijk voordeel is dat de verzekering voor een motorfiets, een stuk goedkoper is dan de verzekering van een auto. Wat maakt deze twee vervoersmiddelen zo verschillend?

Verzekering

De verzekering voor een motorfiets is stukken goedkoper dan die van een vergelijkbare auto. Een voorbeeld hiervan is de aanschaf van een tweedehands motorfiets voor 1000 euro.
Een WA-verzekering zonder extra’s, kost u dan meestal nog geen tientje per maand. Als u een auto aanschaft voor dezelfde prijs, kost dit dezelfde verzekering al snel drie keer zoveel.

Een van de belangrijkste redenen voor dit verschil, ligt bij de verzekeraar. Deze betalen bij een WA-verzekering namelijk de schade die u toebrengt aan anderen. Een auto is in de meeste gevallen veel groter en zwaarder dan een motorfiets.
U kunt daar dus ook meer schade mee toebrengen aan andere auto’s, personen of bezittingen. Uw verzekeraar houdt hier rekening mee en vraagt daarom ook een hogere premie.

Brandstof

Als je niet in een gloednieuwe elektrische auto rijdt, ben je met een motorfiets vaak minder geld kwijt aan brandstof, dan in een personenauto.
Een motorfiets is lichter dan een auto en kan meestal minder personen vervoeren. Dit gebrek aan overtollig gewicht, heeft een gunstige invloed op het verbruik en de uitstoot.

Daarnaast rijdt een motorfiets op twee wielen en is deze vrij smal. Bijna 3 keer zo smal als een auto. Hierdoor ondervindt deze veel minder rol-en luchtweerstand. Al deze aspecten leiden tot lagere uitstoot en brandstofgebruik, dan een auto.

Verkeersveiligheid

Laat u echter niet te snel verleiden door de voordelen van een motorfiets. Een motorfiets is namelijk in vergelijking tot een auto, een stuk minder veilig. In een auto bevindt u zich namelijk in de carrosserie. Uw lichaam wordt beschermd door de auto die u bestuurt.

Een motorrijder zit letterlijk bovenop het vervoersmiddel. Dit maakt de rijder zeer kwetsbaar bij een aanrijding. Een motorrijder heeft natuurlijk wel een helm en beschermende kleding, maar deze zit niet vast aan de motorfiets. Er is dus een zeer grote kans dat een motorrijder van zijn fiets geslingerd wordt bij een aanrijding.

Van alle motorongevallen die ernstig of zelfs dodelijk zijn, was 40% enkelvoudig. Dit wil zeggen dat alleen de motorrijder betrokken was bij het ongeval. Een voorbeeld hiervan is een aanrijding met een boom.
Daarnaast is de kans op een fataal ongeluk voor een motorrijder bijna 30 keer zo groot als voor automobilisten, aldus Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een auto- en motorverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.