Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?

Blog

Wat moet ik weten over de zorgverzekering in 2018?

De wijzigingen in de zorgverzekering voor 2018 zijn bekend. Ook als u niet van plan bent om over te stappen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veranderingen. Zo weet u wat u het aankomende jaar kunt verwachten. We hebben de belangrijkste veranderingen voor u op een rijtje gezet.

Wat verandert er aan het basispakket?
In 2018 verdwijnen er geen behandelingen uit het basispakket. De basisverzekering wordt uitgebreid met een aantal vergoedingen:

  • Mensen met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed.
  • Kankerpatiënten die immuuntherapie ondergaan krijgen het vervoer van en naar de behandeling vergoed.
  • De verzorging voor kinderen onder de 18 jaar wordt vergoed. Deze verzorging moet dan wel samenhangen met geneeskundige zorg.

Gedurende het nieuwe jaar is het mogelijk dat er meer vergoedingen worden toegevoegd aan de basisverzekering. Dit geldt ook voor de opname van medicijnen in het basispakket.

Is het eigen risico verhoogd?
Het eigen risico is niet verhoogd en blijft 385 euro. De voorgenomen toename van het eigen risico naar 400 euro zet dus niet door. Hierdoor is de zorgpremie bij de meeste verzekeraars wel lichtelijk verhoogd.

Is er een verschil in de zorgpremie?
De zorgpremie in 2018 verschilt per verzekeraar. De meeste verzekeraars hebben hun premie verhoogd. Gemiddeld betaalt u in het komende jaar 25,80 euro meer. Ondanks dat deze stijging minder hoog is dan verwacht, is het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering fors: 324 euro op jaarbasis. Dit maakt het des te belangrijker om uw huidige zorgverzekering te vergelijken en zo de best passende verzekering te kiezen.

Toename zorgtoeslag
De zorgtoeslag stijgt in 2018, net als de zorgpremie. De zorgtoeslag geldt als u een minimuminkomen heeft. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van uw inkomen en of u een toeslagpartner heeft. Benieuwd wat deze wijziging voor u inhoudt? Lees de bedragen per maand, per inkomen.

Klaar om over te stappen? Bekijk deze handige tips voor het kiezen van een bij u passende zorgverzekering.

‘Hoe kies ik een zorgverzekering voor 2018?’ 6 handige en praktische tips

2018 staat om de hoek en dit betekent dat het weer tijd is om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen. De nieuwe premies en polissen zijn alweer bekend gemaakt, de prijzen van het eigen risico stijgen en de aanvullende verzekeringen worden steeds meer uitgekleed. Dit maakt het belangrijker dan ooit om u goed te oriënteren alvorens u een keuze maakt.

Door het grote aanbod zorgverzekeraars en hun diverse polissen is het niet gemakkelijk om een keuze te maken. Om u op weg te helpen bieden wij u een aantal handige en praktische tips.

– Bepaal uw keuzevrijheid
De basisverzekering lijkt bij elke verzekering hetzelfde, toch lopen de premies van het basispakket behoorlijk uiteen. Dit heeft onder andere te maken met uw keuzevrijheid. De zorgverzekeraars bieden verschillende soorten polissen aan. Heeft u graag de touwtjes in eigen handen? Kies dan voor een restitutiepolis, zo kunt u zelf bepalen naar welke zorgverlener u toestapt. Vindt u het wel prima als er vooraf al keuzes voor u worden gemaakt? Misschien kunt u dan beter kiezen voor een naturapolis. Laat u niet afschrikken door de beperkte keuzevrijheid van een naturapolis. Vaak heeft de verzekeraar met heel veel verschillende zorgverleners afspraken gemaakt.

– Bepaal de hoogte van uw eigen risico
Het eigen risico is voor 2018 vastgesteld op 385 euro. U kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico van 485,- tot maximaal 885,-. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de kosten voor de basisverzekering. Verwacht u niet vaak naar de dokter te hoeven? Bent u jong, fit of al jaren niet ziek geweest? Dan kunt u ervoor kiezen om uw eigen risico te verhogen. De korting kan in sommige gevallen oplopen tot 300,- per jaar. Kies alleen voor een hoger eigen risico als u deze in zijn geheel kunt aflossen indien nodig.

– Controleer of u kunt profiteren van een collectiviteitskorting
Door uzelf te verzekeren bij een collectieve zorgverzekering kunt u besparen op uw zorgkosten. Deze korting wordt vaak aangeboden door werkgevers, gemeenten, vakbonden en belangenverenigingen. Zo kan het zijn dat uw premie lager uitvalt of dat u meer kosten vergoed krijgt.

– Wees op tijd
Als u voor 31 december 2017 een nieuwe zorgverzekering afsluit, dan zorgt uw nieuwe zorgverzekeraar dat uw huidige zorgverzekering wordt opgezegd. Wilt u nog iets langer nadenken? Dan kunt u tot uiterlijk 1 februari nog voor een andere zorgverzekaar kiezen. In dit geval moet u zelf uw huidige verzekering opzeggen voor 31 december. Bent u niet tevreden met uw keuze? Dan heeft u nog 14 dagen bedenktijd. Wacht wel met opzeggen totdat u een nieuwe verzekering heeft afgesloten, bij het aanvragen van een aanvullende verzekering bestaat de kans dat u wordt afgewezen.

– Vergelijk uw verzekeringen via verzekering.nl
Een verzekering afsluiten hoeft geen tijdrovende taak te zijn. Met de eenvoudige en snelle vergelijker op www.verzekering.nl wordt het maken van een keuze u een stuk makkelijker gemaakt. Door deze vergelijker worden alle zorgverzekeraars, polissen en premies overzichtelijk weergegeven.

Tot slot blijft het maken van de juiste keuze een lastige zaak. Met bovenstaande tips hebben wij het u alvast een stukje makkelijker gemaakt.

50-plussers zijn overwegend tevreden en stappen niet over

verzekering, verzekeringen, 50-plussers, overstappen, tevreden, onderzoek, 70+

Verzekerden die de leeftijd van 50 zijn gepasseerd, zijn overwegend tevreden met hun zorgverzekering. Een groot percentage van deze groep, zit namelijk al jaren bij dezelfde verzekeraar en is niet van plan om over te stappen. De 50-plussers die wel overstappen geven aan dat zij voornamelijk voor een andere zorgverzekeraar kiezen, vanwege een lagere maandpremie.

Zeer tevreden

In opdracht van startpagina.nl is er eind oktober van dit jaar onderzoek uitgevoerd naar het overstapgedrag van 50-plussers. Hierbij hebben ruim 1700 respondenten van 50 jaar en ouder, de vragenlijst ingevuld.

Uit dit onderzoek blijkt dat drie kwart van de verzekerden in de afgelopen 5 jaar niet van verzekeraar is veranderd. Daarnaast geeft 60% van deze groep aan, ook dit jaar bij de huidige verzekeraar te blijven.

Van de groep personen die de 70 al is gepasseerd, is er nog minder twijfel. Zeker 75% van geeft aan geen reden te hebben om over te stappen. Meer dan 80% van alle 50-plussers geeft aan (zeer) tevreden te zijn met hun huidige verzekering.

Lagere premie

Uit het onderzoek blijkt ook dat de hoogte van de premie een grote rol speelt. Meer dan 50% van de overstappers geven aan dat zij dit doen vanwege de lagere premies.
Dit is een vrij grote stijging, in vergelijking tot de resultaten uit hetzelfde onderzoek van vorig jaar. Vorig jaar was de hoogte van de premie, maar voor 20% van de respondenten de belangrijkste reden om over te stappen.

Hoger Eigen risico

Bijna 40% van de 50-plussers, kiest voor een vrijwillig eigen risico. De respondenten geven aan dat deze keuze ook te maken heeft met een lagere maandpremie. Het verhogen van het vrijwillige eigen risico, leidt namelijk tot een korting op de maandelijkse premie.

Een aantal van de ondervraagden heeft wel aangegeven hierdoor niet altijd naar de huisarts te gaan. Vaak hopen zij dat eventuele medische klachten vanzelf overgaan. Zij zijn namelijk bang om ineens hoge rekeningen te ontvangen, waarvan zij zelf eerst het eigen risico zouden moeten betalen.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Tandfit-Preventief: preventief uw tanden verzekeren

verzekering, verzekeringen, zorg, zorgverzekering, Tandfit-Preventief, tanden, tandarts, mondhygiëne

Beter poetsgedrag zou kunnen leiden tot minder kostbare behandelingen bij de tandarts. Volgens verzekeraar ONVZ en elektronicagigant Philips, is het preventief investeren in mondverzorging, de manier om de kosten voor tandarts en mondhygiënist te verlagen. U kunt vandaag dan ook de nieuwe tandverzekering Tandfit-Preventief, online aanvragen.

Dekking

De nieuwe verzekering van ONVZ, zet zich volledig in op het voorkomen van tandproblemen. Behalve een elektronische tandenborstel, worden ook alle controles bij de tandarts en de bezoeken bij de mondhygiënist volledig vergoed. Ook komt de verzekering inclusief een ongevallendekking tot 5000 euro. Er mag per jaar maximaal één ongeval worden geclaimd.

Daarnaast worden ook de onderstaande zaken vergoed tot een bedrag van 2000 euro per jaar;

• Fluoridebehandelingen;
• Röntgenfoto’s;
• Sealants;
• Tandvleesbehandelingen;
• Verdovingen;
• Vullingen.

Poetsen met uw smartphone

U krijgt bij de verzekering de Philips Sonicare DiamondClean Smart, een elektronische tandenborstel die uw poetsgedrag monitort. U kunt de borstel koppelen aan uw smartphone via de bijbehorende app. De borstel geeft via uw smartphone feedback over uw poetsgedrag en voorziet u van persoonlijk poetsadvies.
Als uw borstel is gekoppeld aan de app, kunt u door middel van een 3D kaart uw poetswerk bekijken. U kunt op deze kaart zien waar u heeft gepoetst en wat de eventuele probleemgebieden zijn.

U krijgt met de Tandfit-Preventief elke drie maanden een nieuwe opzetborstel thuisgestuurd. De opzetborstels zijn voorzien van een chip, die het poetsgedrag van een gebruiker registreert. Hierdoor kunnen meerdere personen met hun eigen opzetstuk gebruik maken van één toestel.

Belangrijke informatie

• De nieuwe verzekering van ONVZ kan alleen online worden afgesloten. Om naar de website van Tandfit-Preventief te gaan klikt u hier.
• Als u geen basisverzekering heeft afgesloten bij ONVZ, betaalt u een toeslag van 50% als u toch graag gebruik wil maken van deze verzekering.
• U kunt Tandfit-Preventief alleen afsluiten vóór 31 januari 2018.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Gemeente vergoedt eigen risico kwetsbare jongeren

verzekering, verzekeringen, kwetsbare jongeren, eigen risico, zorgverzekering, psychose, depressie, verslaving, zorg

Gemeente Amsterdam begint op 1 december met een pilot, waarbij de gemeente het eigen risico betaalt voor kwetsbare jongeren. Zodra jongeren de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, moeten zij zelf het eigen risico betalen voor zorgkosten. Niet al deze jongeren zijn goed in staat om deze bedragen te betalen en stoppen daarom voortijdig met de behandelingen tegen verslaving, depressie en psychose.

Mijden van zorg

Gemeente Amsterdam werkt samen met het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam(FBNA), om uit te zoeken tot in hoeverre de verplichte kosten ervoor zorgen dat deze kwetsbare jongeren ervoor kiezen om medische behandelingen te vermijden. Om dit doel te kunnen behalen, wil de gemeente de jongeren assisteren door het eigen risico van € 385,- betalen uit de gemeentekas.

De gemeente betaalt de kosten voor psychische zorg voor jongeren tot aan hun 18e levensjaar. De gemeente rekent hiervoor geen eigen risico. Zodra de jongeren 18 jaar zijn geworden, moeten zij verplicht op zoek naar een zorgverzekering. Hierdoor moeten zij ineens jaarlijks € 385,- euro gaan betalen. Lang niet alle jongeren kunnen deze kosten dragen.

De pilot is tot stand gekomen, vanwege het aantal jongeren dat in de problemen komt door het vermijden van zorg. De gemeente is van mening dat personen die op jonge leeftijd niet de benodigde medische zorg ontvangen, op latere leeftijd zwaardere klachten kunnen krijgen.

Deze zwaardere klachten brengen vaak ook hogere kosten met zich mee. Dit kan uiteindelijk leiden tot financiële of maatschappelijke problemen in het volwassen leven.

Uitstelgedrag

Het Trimbos-Instituut heeft door middel van een landelijk onderzoek aangetoond dat ruim 5% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar, psychische zorg afneemt. De cijfers van het GGZ geven aan dat 10% van deze jongeren de behandeling niet doorzet zodra zij de leeftijd van 18 jaren hebben bereikt. Veel jongeren geven aan dat de financiële situatie, de grootste reden is voor het niet afmaken van de behandeling.

Het stopzetten van de behandeling voor psychische problemen wordt afgeraden, omdat de klachten vaak niet verdwijnen of juist erger worden. In sommige gevallen worden de klachten zo ernstig, dat het normale functioneren bemoeilijkt wordt. Men gaat dan alsnog zorg afnemen, maar de klachten zijn dan vaak al verergerd.

Door het uitstellen van de behandelingen, kunnen deze jongeren uiteindelijk in grotere problemen terecht komen. Soms besluiten zij op oudere leeftijd toch de noodzakelijke zorg af te nemen. Hiervoor geldt dan alsnog een eigen risico.

Zorgverzekering afsluiten
Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Uw premieoverzicht zorgverzekeringen 2018

verzekering, verzekeringen, 2018, premieoverzicht, premie, stijging, daling , zorgverzekering

Voor 12 november dienden alle verzekeraars hun premies voor 2018 bekend hebben gemaakt. Toch zijn nog niet alle verzekeraars over de brug gekomen. De verzekeraars die wel hun premies bekend hebben gemaakt, hebben overwegend de premie of verhoogd of gelijk gehouden.

Premieoverzicht

Hieronder vindt u een tabel met alle verzekeraars die hun premie bekend hebben gemaakt op alfabetische volgorde;

Verzekeraar

Type polis

 Premie 2017

 Premie 2018

Verschil

De Amersfoortse Restitutie  €     117,50  €     125,50  €          8,00
Anderzorg Natura  €     102,00  €     102,00
Avéro Achmea Select Zorg Plan Natura  €     117,20  €     119,45  €          2,25
Avéro Achmea Keuze Zorg Plan Restitutie  €     121,75  €     123,75  €          2,00
Bewuzt Natura  €        99,15  €     101,35  €          2,20
CZ Zorgbewust Natura  €     108,90  €     112,15  €          3,25
CZ Zorg-op-maat Natura  €     112,85  €     116,25  €          3,40
CZ Zorgkeuze Restitutie  €     119,05  €     122,60  €          3,55
CZdirect Natura  €     102,35  €     105,45  €          3,10
De Friesland Zelf Bewust Natura  €        99,95  €     103,95  €          4,00
De Friesland Alles Verzorgd Natura  €     114,95  €     116,95  €          2,00
De Friesland Vrije Keus Restitutie  €     120,50  €     122,25  €          1,75
De Goudse Natura  €     112,95
De Goudse Restitutie  €     118,95
Delta Lloyd Restitutie  €     115,83  €     119,58  €          3,75
Ditzo Combinatie  €     100,95  €     102,95  €          2,00
DSW Combinatie  €     108,00  €     107,50  €        -0,50

Verzekeraar

Type polis

 Premie 2017

 Premie 2018

Verschil

FBTO Natura  €     103,50  €     105,50  €          2,00
FBTO Restitutie  €     108,50  €     109,95  €          1,45
Hema Natura  €     108,00  €     108,00
Ik! Natura  €     111,44
Interpolis Combinatie  €     104,25  €     106,25  €          2,00
inTwente Combinatie  €     108,00  €     107,50  €        -0,50
IZA Natura  €     110,00  €     114,25  €          4,25
IZA Restitutie  €     114,25  €     118,50  €          4,25
IZZ Natura  €     109,94  €     114,44  €          4,50
IZZ Restitutie  €     113,28  €     119,44  €          6,16
Menzis Basis Voordelig Natura  €     103,00  €     103,00
Menzis Basis Natura  €     119,00  €     119,00
Menzis Basis Vrij Restitutie  €     122,00  €     122,00
Nedasco Natura  €     112,95  €     116,20  €          3,25
Nedasco Restitutie  €     118,95  €     122,20  €          3,25
OHRA Restitutie  €     113,64  €     117,34  €          3,70

Verzekeraar

Type polis

 Premie 2017

 Premie 2018

Verschil

ONVZ Restitutie  €     119,50  €     122,00  €          2,50
OZF Natura  €     117,45  €     119,45  €          2,00
PMA Natura  €     103,00  €     103,00
PMA Natura  €     110,67  €     110,67
PMA Restitutie  €     113,46  €     113,46
PNOzorg Restitutie  €     109,94  €     112,24  €          2,30
ProLife Natura  €     117,45  €     119,45  €          2,00
ProLife Restitutie  €     121,75  €     123,75  €          2,00
Salland Zorgverzekering Natura  €     112,95  €     101,50  €      -11,45
Zorgdirect Restitutie  €     114,95  €     107,83  €        -7,12
Stad Holland Restitutie  €     112,00  €     110,50  €        -1,50
Studenten Goed Verzekerd Budget  €        94,46  €        95,36  €          0,90
Studenten Goed Verzekerd Natura  €     105,71  €     107,51  €          1,80
Studenten Goed Verzekerd Restitutie  €     109,58  €     111,38  €          1,80
Univé Restitutie  €     117,25  €     121,25  €          4,00
Univé Select Natura  €        98,75

Verzekeraar

Type polis

 Premie 2017

 Premie 2018

Verschil

VGZ Ruime Keuze Natura  €     112,95  €     116,20  €          3,25
VGZ Eigen Keuze Restitutie  €     118,95  €     122,20  €          3,25
VVAA Restitutie  €     119,50  €     122,00  €          2,50
ZEKUR Budget  €        92,00
ZEKUR Restitutie  €     105,53
ZieZo Basis Natura  €        99,95  €     102,50  €          2,55
ZieZo Selectief Natura  €        93,95  €        96,95  €          3,00
Zilveren Kruis Basis Budget Budget  €     104,95  €     105,95  €          1,00
Zilveren Kruis Basis Zeker Natura  €     117,45  €     119,45  €          2,00
Zilveren Kruis Basis Exclusief Restitutie  €     121,75  €     123,75  €          2,00
Zorg en Zekerheid Gemak Natura  €     104,60  €     103,95  €        -0,65
Zorg en Zekerheid Natura  €     115,95  €     114,95  €        -1,00
Zorg en Zekerheid Restitutie  €     118,95  €     118,45  €        -0,50
Zorgverzekeraar UMC Restitutie  €     104,90  €     109,84  €          4,94
Soort Polis

Het soort polis is zeer belangrijk bij de keuze voor een overstap. Zo heeft u de keuze tussen een budget- restitutie of naturapolis. Het grootste verschil tussen deze verschillende polissen is de hoogte van de vergoeding die u ontvangt van uw verzekeraar. U kunt namelijk wel een lagere premie betalen, maar als uw behandeling vervolgens maar voor een deel wordt vergoed, bent u mogelijk toch duurder uit.
Klik hier voor meer informatie over de verschillende soorten polissen.

Hogere zorgkosten

Verzekeraars proberen de stijgende zorgkosten zo veel mogelijk in toom te houden, door hun eigen reserves in te zetten. Het inzetten van de reserves helpt om de zorgpremies te drukken. Helaas is het inzetten van de reserves niet voor alle verzekeraars voldoende en is een premiestijging voor sommige verzekeraars onvermijdelijk.

Verzekeraars DSW, InTwente, Salland, ZorgDirect, Stad-Holland en Zorg en Zekerheid, zijn de enigen die de zorgpremie verlagen.

Gelukkig blijft het eigen risico in 2018 op € 385 euro staan. De tweede kamer heeft besloten om voor 2018 het eigen risico te bevriezen. Uw eigen risico blijft dus gelijk aan het bedrag dat u zou moeten betalen in 2017.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Postbode bespioneert uw rieten dak voor verzekeraars

verzekering, verzekeringen, rieten dak, brandgevaarlijk, schroefdak, inboedelverzekering, opstalverzekering, Infofolio, PostNL

Uw postbode gaat binnenkort meer doen dan enkel uw post bij u afleveren. Postbodes ontvangen morgen instructies om landelijk bezorgadressen te inspecteren tijdens de bezorgroutes. De bevindingen zullen vervolgens worden doorgegeven aan verzekeraars, die deze informatie zullen gebruiken om risico’s in kaart te brengen en te analyseren.

Risico’s voor verzekeraar

De verzekeraars zijn benieuwd naar het aantal en soort woningen dat rieten daken heeft. Deze daken zouden namelijk zeer vatbaar zijn voor brandschade. Ook zou een rieten dak tot meer schade kunnen leiden bij een uitslaande brand met vliegvuurgevaar.

De postbodes zullen in opdracht van het bedrijf Infofolio, 1,4 miljoen adressen controleren op de daken. Er heeft in samenwerking met PostNL al op kleine schaal, een eerdere proef plaatsgevonden in Deventer en Breda.

Verzekeraars hopen op deze manier meer informatie in te winnen over het aantal woningen met een rieten dak en het soort rieten dak. Schade door brand wordt namelijk gedekt door de inboedel- en opstalverzekeringen. Als woningen een dak hebben die vatbaar is voor schade door brand, dan kunnen verzekeraars wel eens hoge schadeclaims verwachten.

Het is daarom ook niet vreemd dat de verzekeraars benieuwd zijn of de premies die zij berekenen voor de inboedel- en opstalverzekeringen, nog wel in verhouding staan tot de risico’s.

Traditioneel rieten dak

Een rieten dak met een open constructie wordt gezien als een traditioneel rieten dak. Het riet wordt vastgeschroefd op de balken waar het dak uit bestaat. Dit is een zeer lichte constructie die optimale ventilatie met zich meebrengt. Helaas is deze constructie vrij brandgevaarlijk.
Zelfs als uw dak is behandeld met een brandvertragende coating, blijft het brandgevaar een stuk hoger dan bij een schroefdak.

Als u een traditioneel rieten dak heeft, kunt u er dus op rekenen dat uw verzekeraar een hoge premie zal vragen dan als u een pannendak zou hebben. Het kan zelfs zo zijn, dat een verzekeraar uw dak een te groot risico vindt en uw woning niet wil verzekeren.

Schroefdak

Een rieten dak met een gesloten constructie wordt ook wel schroefdak genoemd. Hierbij wordt het riet op platen vastgeschroefd. In tegenstelling tot een traditioneel rieten dak, zorgt een schroefdak niet voor optimale ventilatie. Maar omdat uw woning nu wel beter geïsoleerd is, kunt uw wel besparen op uw energierekening.
Een schroefdak is daarnaast ook een stuk minder brandgevaarlijk en daardoor ook een stuk makkelijker te verzekeren.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een verzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Schade en aansprakelijkheid bij kinderen

verzekering, verzekeringen, kinderen, aansprakelijkheid, risicoaansprakelijkheid, groepsaansprakelijkheid, clausule

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die u toebrengt aan anderen en de bezittingen van anderen. U kunt deze verzekering ook uitbreiden, zodat uw hele gezin is meeverzekerd. Kinderen zijn echter een geval apart. Als uw kind schade veroorzaakt aan een ander, ligt de aansprakelijkheid bijna altijd bij u. Toch zijn er enkele uitzonderingen.

Risicoaansprakelijkheid

Volgens artikel art 6:162 en 6:164 BW, kunnen kinderen die nog geen 14 jaar oud zijn, niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade die zij toebrengen aan anderen. U bent altijd verantwoordelijk voor onrechtmatige gedragingen van uw kind.
U bent dus aansprakelijk voor de schade die uw kind veroorzaakt, zonder dat de schade u verweten kan worden. U heeft zich immers niet schuldig gemaakt aan het veroorzaken van de schade. In deze gevallen spreekt men over risicoaansprakelijkheid.

Leeftijd 14 tot 15
Als uw kind 14 of 15 jaar oud is, bent u als ouder altijd aansprakelijk, tenzij u niets kan worden verweten. Men verwacht dat ouders maatregelen treffen voor hun kind, als het kind meer risico loopt om schade te veroorzaken.
Als het kind dan toch schade veroorzaakt bij anderen, terwijl de ouders er alles aan hebben gedaan om dit te voorkomen of beperken, kan het kind zelf aansprakelijk worden gesteld.

Leeftijd 16 tot 17
Op deze leeftijd zijn kinderen eerst zelf aansprakelijk en daarna pas de ouders. De ouders kunnen pas aansprakelijk worden gesteld, als zij nalatig zijn geweest. Het grootste verschil is dat de rollen nu zijn omgedraaid in vergelijking met de leeftijdsgroep 14 tot 15, waarbij de aansprakelijkheid eerst bij de ouders ligt.

Oppassen en logeren

U bent echter niet aansprakelijk voor de schade die uw kind veroorzaakt aan personen of aan zaken van personen, bij wie uw kind logeert of die op uw kind past.
Verzekeraars nemen namelijk aan dat iemand die op kinderen past of kinderen laat logeren, hier ook de risico’s van aanvaardt. En kinderen kunnen nou eenmaal schade veroorzaken.

Uw verzekeraar kan afhankelijk van uw polisvoorwaarden, deze schade toch vergoeden. Hoe uw verzekeraar dit regelt en hoe hoog de maximale vergoeding is, vind u terug in de oppas- en logeerclausule van uw polis.

Groepsaansprakelijkheid

Het kan voorkomen dat uw kind buiten aan het spelen is met andere kinderen en schade toebrengt aan een ander of aan de bezittingen van een ander. Vaak is het in deze gevallen niet compleet duidelijk welk kind nou daadwerkelijk de schade heeft veroorzaakt. U kunt alleen aansprakelijk worden gesteld als het duidelijk aantoonbaar is, dat uw kind de schade heeft veroorzaakt.

In deze gevallen kan de benadeelde de hele groep kinderen aansprakelijk stellen. De benadeelde hoeft maar een van de kinderen, (dus de ouders van dit kind) aansprakelijk te stellen. De gehele schade mag verhaald worden op deze ouders. De ouders van het aansprakelijk gestelde kind, zullen daarna zelf onderling de schade moeten verdelen tussen de ouders van de andere kinderen.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Ben ik verzekerd als ik een gunst verleen aan een vriend?

Verzekering, verzekeringen, clausule, polisvoorwaarden, vriendendienst, opzicht, aansprakelijkheid

Velen van ons doen wel eens iets voor een ander, zonder hiervoor iets terug te verwachten. Wij doen anderen immers graag een pleziertje. Om deze reden is het zo vervelend als wij dan per ongeluk schade veroorzaken bij een ander. Normaliter vallen deze situaties niet onder de dekking van een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Toch kan het zo zijn, dat uw verzekeraar bereid is om de schade toch te vergoeden.

Clausule

Verzekeraars nemen in de polisvoorwaarden vaak bepaalde clausules op. Een clausule is een stuk tekst die een uitsluiting of beperking van de polisvoorwaarden behandelt. Zo geeft een clausule vaak aan in welke gevallen de dekking van uw verzekering beperkt wordt, en hoe hoog het maximum bedrag is dat kan worden uitgekeerd.

Opzicht

Onder opzicht verstaat men de eigendommen van anderen waarover u tijdelijk de zorg heeft. Dit kan dus alles zijn dat u tijdelijk leent. Het moet hierbij wel gaan om (bruik)leen en niet om huur, pacht, lease of koop. Er moet dus sprake zijn van gebruik waar geen betaling tegenover staat.
Als u bijvoorbeeld gereedschap leent van uw buurman, wordt u opzichter van het gereedschap op het moment dat u het gereedschap in ontvangst neemt.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt normaal gesproken de schade die u toebrengt aan de eigendommen van een ander. Maar als u iets van een ander leent, dan wordt het risico dat u schade toebrengt aan het geleende materiaal groter.
U draagt in deze situatie namelijk zorg voor het bezit van een ander, zoals u geacht wordt zorg te dragen voor uw eigen bezittingen. Het geleende materiaal wordt in deze situatie dus gelijk gesteld met uw eigendom. En schade die u toebrengt aan uw eigendom wordt niet gedekt door uw aansprakelijkheidsverzekering.

Sommige verzekeraars vergoeden echter wel de schade aan materialen waarover u de zorg heeft. Er zit meestal wel een maximum aan het bedrag dat zal worden uitgekeerd. Het bedrag dat de verzekeraar uitkeert kan dus een stuk lager liggen dan de waarde van het geleende goed. Leen dus geen dure spullen als u de kosten voor vervanging of reparatie niet kunt dragen.

Vriendendienst

Als u een bekende helpt met een verhuizing of verbouwing zonder hiervoor een betaling te ontvangen of verwachten, wordt dit gezien als een vriendendienst. Deze situaties komen veel voor. Zo verricht u al een vriendendienst, als u bijvoorbeeld de buren helpt met verven of het helpen tillen of verplaatsen van meubels.

Gaat er tijdens een vriendendienst iets verkeerd en brengt u hierdoor schade toe aan het eigendom van een ander, dan vergoeden sommige verzekeraars de schade tot aan een maximumbedrag. Als u incidenteel een vriendendienst verricht, kunt u misschien de eventuele schadekosten zelf dragen. Maar als u vaker assistentie verleent, doet u er waarschijnlijk goed aan om eens even uw polis opnieuw door te nemen.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

IJsvrij maken van autoruiten bespaart u een hoop ellende

verzekering, verzekeringen, ijsvrij, zicht, belemmerd, boete, autoverzekering, aansprakelijkheid

De temperatuur begint te dalen en enkelen van ons hebben vanochtend het ijs van onze voorruit moeten krabben. Het is voor de meesten een vervelend klusje, maar zeker niet onbelangrijk. U moet namelijk altijd voldoende zicht hebben als u gaat rijden in uw auto. U riskeert een boete als u gaat rijden terwijl u te weinig zicht heeft. Daarnaast kan dit ook gevolgen hebben voor uw verzekering.

Nalatigheid

U bijvoorbeeld kunt door haast geneigd zijn om uw auto niet zorgvuldig te ontdoen van de opgebouwde ijslaag. Afhankelijk van uw rijervaring, kunt u misschien goed rijden al is uw zicht verminderd. Maar als u vervolgens betrokken raakt bij een aanrijding terwijl uw zicht belemmerd was, kunt u geen rechten ontlenen aan uw rijvaardigheid.

Zelfs als de aanrijding duidelijk de schuld was van de tegenpartij, kunt u er alsnog op rekenen dat u aansprakelijk wordt gesteld voor een deel van de schade. Als uw ruiten namelijk voldoende ijsvrij waren geweest, had u misschien het ongeval kunnen voorkomen of de schade kunnen beperken.
U kunt het beste de ijslagen op al uw ruiten verwijderen. Zo kan er geen misverstand ontstaan over uw zicht op de weg.

Bekeuring

U riskeert ook een aantal stevige bekeuringen, als uw auto nog teveel ijs heeft op bepaalde gebieden. Zo moeten niet alleen uw ruiten voldoende ijsvrij zijn, maar ook uw buitenspiegels. Als er teveel ijs op uw spiegels zit, kunnen deze niet goed gebruikt worden.

Uw ontwasemingsinstallatie moet ook goed functioneren. Dit is de installatie die (warme)lucht op uw voorruit blaast, zodat uw beslagen voorruit weer helder wordt en blijft. Uw autoruiten beslaan vanwege de koude lucht rondom de auto in combinatie met vocht in de auto. Ook dit kan uw zicht ernstig belemmeren.

De boetebedragen m.b.t. de belemmering van het zicht zijn voor 2017 als volgt;

Overtreding Bedrag Feitcode
Geen of onvoldoende werkende ontwasemingsinstallatie €140,- N 440 a
Belemmerd zicht door voorwerpen voor of op ruiten €140,- N 420 b
Noodzakelijk vereiste spiegels ontbreken €140,- N 450 a

Deze bedragen zijn enkel voor de overtreding. Eventuele administratiekosten zijn nog niet in deze bedragen verwerkt. De boetebedragen van verkeersovertredingen kunt u raadplegen via de boetebase van het Openbaar Ministerie.

Auto ijsvrij maken

U kunt uw voertuig het snelst ontdoen van ijs, door gebruik te maken van een spray die uw ruiten ontdooit. Dit kost natuurlijk wel wat, maar u kunt dan wel sneller instappen en wegrijden. Voor meer handige tips over het ijsvrij maken van uw auto klikt u hier.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een autoverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.