Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?

Blog

Barbecue nou wel of niet verzekerd? Verzekering.nl biedt het verlossende woord!

shish-kebab-417994_1920

Afgelopen week besliste het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) dat een barbecue niet onder het tuinmeubilair valt (en daarmee dus niet onder de inboedelverzekering). Dit besluit werd genomen naar aanleiding van een zaak tussen verzekeraar Aegon en een verzekerde waarvan twee gloednieuwe Green Egg-barbecues uit de tuin werden gestolen. De gedupeerde wilde dat Aegon de barbecues zou vergoeden, maar volgens de verzekeraar vallen barbecues niet onder meubilair. Aegon hanteert de definitie van het woord meubel uit de Van Dale. Naar aanleiding van deze uitspraak rees bij veel mensen de vraag of de barbecue nou wel of niet onder hun inboedelverzekering valt. Zo ook bij Verzekering.nl. Wij zochten het voor je uit.

Bij de meeste verzekeringen valt een barbecue inderdaad niet onder de dekkingen inboedelverzekering. Er wordt vaak alleen gesproken over het tuinmeubilair (wat dus volgens het Kifid geen barbecues betreft) en het tuingereedschap. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Na een duik te hebben genomen in de polisvoorwaarden van alle 66 verzekeraars die wij aanbieden is Verzekering.nl tot de conclusie gekomen dat slechts 4 verzekeraars barbecues rekenen tot de inboedel. Grote kans dat jouw verzekering dat dus niet doet.

De verzekeraars die de barbecue wél tot de inboedel rekenen zijn: Avéro, Generali, Interpolis en Meeùs. Vaak wordt gerefereerd naar de buitenboedel, de tuininventaris of tuinaccessoires. Het woord barbecue zal je dus niet specifiek terugvinden in de polisvoorwaarden. Het barbecueseizoen is geopend en je hebt misschien net een nieuwe, dure barbecue gekocht. Het is dus handig om hier rekening mee te houden wanneer je een verzekering uitkiest.

Je inboedel goed verzekerd

Wil jij er zeker van zijn dat jouw inboedel goed verzekerd is? Sluit dan hier je nieuwe verzekering af!

Europa of Werelddekking?

vw-camper-336606_960_720

Gaat u deze zomer lekker op vakantie in Europa of een ander continent? Denk dan ook aan uw reisverzekering. Probeer altijd het dekkingsgebied van uw reisverzekering te controleren, zodat u geen vervelende en onverwachte problemen tegen komt tijdens het relaxen. Veel mensen vergeten dit en zijn niet verzekerd als ze buiten het verzekerd gebied op vakantie gaan. De reisverzekering wordt afgesloten voor als u op vakantie gaat. Dit betekend dat u verzekerd bent voor ongelukken, schade, ziekte of extra kosten. Lees verder

Zonnepanelen: inboedel- of opstalverzekering?

zonnepanelen

Nu de zomer in zicht is en het zonnetje steeds vaker tevoorschijn komt zijn zonnepanelen een lucratieve en schone vorm van energieopwekking. De zonnepanelen zijn niet goedkoop om aan te schaffen en te plaatsen, dus is het fijn als je zeker weet dat ze goed verzekerd zijn. Maar, moet je een aparte verzekering voor je zonnepanelen afsluiten of vallen deze onder jouw inboedel-of opstalverzekering?

Koopwoning

Wanneer je eigenaar bent van een koopwoning en zonnepanelen op je dak besluit te plaatsen, vallen deze meestal onder de dekkingen van je opstalverzekering. Een opstalverzekering vergoedt namelijk alles wat aan jouw huis vastzit. Bij huizen met een schuin dak zitten de zonnepanelen aan het huis gemonteerd. Bij huizen met een plat dak liggen de zonnepanelen vaak los op het dak. Sommige verzekeraars rekenen in dit geval de zonnepanelen dus niet onder de opstalverzekering.

Huurwoning

Wanneer je een woning huurt hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Dit doet de huiseigenaar. Wanneer je zelf besluit om zonnepanelen te installeren zal je deze moeten meeverzekeren met je inboedelverzekering. De zonnepanelen vallen dan onder het ‘huurdersbelang’. Onder dit huurderbelang vallen alle wijzigingen die jij aan je huis aanbrengt, zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken.

Is mijn tuinmeubilair verzekerd?

chair-827479_1920

De lente is aangebroken en dat betekent: zonder jas over straat, terrasjes pakken en natuurlijk in de tuin genieten van het zonnetje. Het tuinmeubilair wordt afgestoft en de barbecues kunnen weer uit te schuur getrokken worden. Maar zijn de spullen die in mijn tuin staan wel verzekerd?

Tuinmeubilair

Vaak zijn tuinmeubels meeverzekerd met je inboedelverzekering. Onder je tuinmeubilair vallen vrijwel altijd je meubels, parasol en verlichting in je tuin. Deze meubels zijn dan verzekerd tegen diefstal en schade. Maar, let op: sommige verzekeringen dekken helemaal geen schade aan tuinmeubels. De dekkingen staan beschreven in je polisvoorwaarden, lees deze dus goed.

Andere tuinspullen

Naast meubilair heb je vaak ook andere zaken in je tuin staan of liggen, zoals tuingereedschap, decoratie of wasgoed dat te drogen hangt. Vaak vergoedt de verzekeraar ook deze zaken tot een bepaald bedrag. Maar ook voor deze zaken geldt dat niet elke verzekering dit dekt. Dat je vaak gedekt ben voor kosten door schade aan je tuinmeubilair betekent niet dat je ze zomaar onbeheerd in de tuin mag laten liggen. Je moet, voor zowel mogelijk, de spullen die zich in je tuin bevinden altijd bewaakt of vergrendeld achterlaten. Is dit niet het geval worden de kosten van de schade vaak niet gedekt.

Inboedelverzekering afsluiten

Wil je er ook zeker van zijn dat jij met een gerust hart je tuinmeubilair kunt gaan gebruiken? Sluit dan hier een passende inboedelverzekering af!

Bestelautoverzekering

Bestelauto/bedrijfsautoverzekering
Een bestelauto of bestelwagen is een motorvoertuig dat bedoeld is voor het vervoeren van goederen tot maximaal 3500 kilo. Deze auto’s staan bekend als auto’s met een grijs kenteken. Echter hebben de auto’s gewoon gele kentekens, net als de rest van de Nederlandse auto’s. Dit soort auto’s wordt vaak gebruikt door pakketbezorgdiensten en andere bedrijven, maar moet niet verward worden met de bedrijfsauto.

Bedrijfsauto
Het verschil in de bestel- en bedrijfsauto is vaak onduidelijk. Verzekering.nl legt het verschil hieronder zo duidelijk mogelijk uit.

• Een bedrijfsauto is altijd een bestelauto, maar een bestelauto is niet altijd een bedrijfsauto;
• Een bedrijfsauto komt altijd voor in de boekhouding van een bedrijf, een bestelauto niet;
• Een bedrijfsauto kan verzekerd worden via een bedrijfsautoverzekering, een bestelauto niet.

U mag zowel zakelijk als privé gebruik maken van uw bedrijfsauto.

Dekkingen
Net als bij een ‘gewone’ autoverzekering kun je bij het afsluiten van een verzekering voor je bestelauto kiezen uit WA, WA met beperkte Casco en Casco.

• WA-verzekering houdt in dat je uitsluitend verzekerd bent voor schade die jij iemand anders aandoet.
• WA met beperkte Casco betekent dat je gedekt bent voor schade die jij een ander aandoet, maar ook voor schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of andere schade.
• Een Cascoverzekering dekt vrijwel alle schade die toegebracht kan worden door of aan jou. Voor dit soort verzekering betaal je dan ook de hoogste premie.

Deze dekkingsmogelijkheden gelden ook voor de bedrijfswagenverzekering.

Oldtimerverzekering

oldtimer

De definitie van een oldtimer is als volgt: ‘Een oldtimer is een voertuig waarvan het model al lange tijd niet meer gefabriceerd wordt’ (Bron: Wikipedia.nl). Bij auto’s is er sprake van een oldtimer als de periode waarin er geen nieuw model meer is gefabriceerd langer is dan 25 jaar. Voor andere voertuigen zoals motoren is deze periode langer, namelijk 30 jaar. Het hebben van een oldtimer wordt steeds populairder in Nederland. Naast het feit dat oldtimers vaak echte collectors items zijn, brengt het bezitten van een oldtimer ook nog enkele andere voordelen met zich mee. Zo hoeven oldtimers in tegenstelling tot gewone auto’s slechts één keer in de twee jaar gekeurd te worden. Een ander voordeel aan het hebben van een oldtimer is dat er een speciale voordelige oldtimerverzekering kan worden afgesloten.

Speciale oldtimerverzekering

De oldtimerverzekering is over het algemeen voordeliger dan een reguliere autoverzekering. Het is daarom slim om een oldtimer via een speciale oldtimerverzekering te laten verzekeren en niet via een reguliere autoverzekering. Dit kan vaak op jaarlijkse basis honderden euro’s schelen. Zoals bij de meeste verzekeringen kan er veel verschil zitten in de maandelijkse premies bij de verschillende verzekeraars. Het is daarom belangrijk om ook bij de oldtimerverzekering altijd de verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Dekkingen

Net zoals bij de reguliere autoverzekering kan er bij de oldtimerverzekering gekozen worden voor verschillende soorten dekkingen. Bij de meeste verzekeraars is er de keuze tussen twee basisdekkingen: WA (beperkt) en WA (Casco) en een volledige dekking, de allrisk dekking. Bij de basisdekkingen kan het zo zijn dat de verzekeraar in bepaalde gevallen geen schade uitkeert waardoor er hoge kosten kunnen ontstaan. Bij een allrisk oldtimerverzekering is er altijd dekking, wel is er dan maandelijks sprake van een hoge premie. Andere verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan in plaats van de allrisk dekking. De aanvullende verzekeringen zorgen ervoor dat er in meer gevallen dekking wordt verleend dan bij de basisdekkingen. Wel brengen de aanvullende dekkingen uiteraard meer kosten met zich mee.

Second opinion vergoed of niet?

arts

Soms gebeurt het dat je je twijfels hebt bij de diagnose van je arts, een second opinion kan in zo’n geval uitkomst bieden. Hoewel zo’n second opinion vaak andere uitkomsten biedt durft nog altijd 1 op de 5 mensen geen doorverwijzing aan te vragen. Veel patiënten blijken het moeilijk te vinden om tegen hun behandelend arts in te gaan, een mogelijke oorzaak hiervan is dat zij niet weten of een second opinion vergoed wordt of niet. In dit artikel wordt hier duidelijkheid over verschaft. Lees verder

Nationaal Zorgfonds nobel streven, maar onbetaalbaar

zorgfonds

Nu de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur staan is er een nationaal debat ontstaan omtrent het Nationaal Zorgfonds. Bij het fonds komt de zorg weer in handen van de overheid in plaats van bij de zorgverzekeraars. Vooral de SP heeft het zorgfonds als een belangrijk speerpunt van het partijprogramma gemaakt, ook 50plus en Partij voor de Dieren zijn voorstander van deze constructie. Verzekering.nl zet voor u de voor-en nadelen van het nationaal zorgfonds op een rij. Lees verder

Hondenbezitters niet op de hoogte van aansprakelijkheid

Uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering informatie centrum (A.I.C) blijkt dat hondenbezitters niet goed op de hoogte zijn als het gaat om aansprakelijkheid. Bijna de helft van de hondenbezitters bleek niet te weten wie er aansprakelijkheid was voor de hond wanneer deze is ondergebracht bij een hondenuitlaatservice. Het A.I.C heeft onderzoek gedaan naar meer dan 1000 hond eigenaren. Lees verder

Nog steeds veel automobilisten oververzekerd

20

Nog altijd betaald de helft van de Nederlandse automobilisten maandelijks een te hoog bedrag aan premie voor hun autoverzekering. Deze automobilisten hebben een verzekering met een te hoge dekking waardoor zij oververzekerd zijn. Hoe hoger de waarde van de auto hoe groter de kans dat de auto oververzekerd is. Vooral als je na de aankoop van je auto nooit meer naar je verzekering hebt omgekeken is de kans groot dat je maandelijks te veel premie betaald. Lees verder