Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Schade aan geparkeerde auto: wat dekt mijn autoverzekering?

Antwoord

Het is zeer vervelend als je terugkomt bij je geparkeerde auto en ontdekt dat er schade is. Op dit moment hoop je dat de dader een briefje heeft achtergelaten of dat er andere mensen zijn die het voorval hebben gezien.

Schade verhalen op de dader

Mocht het zo zijn dat de dader een briefje heeft achtergelaten met contactgegevens dan kan je de schade op hem/haar verhalen. De schade aan jouw auto kan op meerdere manieren ontstaan zijn, denk hierbij aan bijvoorbeeld schade door een andere auto of door een fiets die tegen jouw auto is gevallen. De schade die is veroorzaakt door een andere auto kan worden verhaald op de autoverzekering van de dader, schade door een omgevallen fiets kan worden verhaald op de aansprakelijkheidsverzekering van de dader.

Wat te doen na schade aan je geparkeerde auto?

Het is verstandig om de volgende acties uit te voeren indien mogelijk:

  • Foto’s maken van beide voertuigen
  • Het kenteken noteren
  • De datum en het tijdstip noteren
  • Meteen samen het schadeformulier invullen
  • Onderzoeken of er getuigen zijn
  • Telefoonnummers uitwisselen
  • Het schadeformulier opsturen naar je verzekeraar

Mocht je er nou niet goed uitkomen met de tegenpartij, dan kan het verstandig zijn om de hulp in te schakelen van de politie, om de situatie onder controle te houden.

Schade door onbekende dader

Het kan ook voorkomen dat je niet weet wie de schade aan jouw geparkeerde auto heeft veroorzaakt. In dit geval is het van belang dat je aangifte doet van de schade. Ook kan het slim zijn om aan omstanders te vragen of ze wellicht iets gezien hebben. Het is belangrijk om bewijs te hebben dat een andere auto schade bij jou heeft gemaakt. Alleen met bewijs kan je aankloppen bij Stichting Waarborgfonds Motorverkeer. Die stichting vergoed schade aan auto’s als de dader onbekend is. Wel zal je nog te maken hebben met een eigen risico van €250. Als deze stichting niks voor je kan betekenen, dan zal je de schade moeten claimen bij je eigen autoverzekering. Let wel op dat als je alleen een WA-verzekering hebt er niks vergoed zal worden.

Het claimen van de schade aan je geparkeerde auto kost je wel schadevrije jaren. Dit zorgt er dus voor dat je een hogere premie zult gaan betalen voor je autoverzekering. In veel gevallen is het daarom dus ook goedkoper om kleine schades te betalen uit eigen zak.

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright