Ik heb schade gemaakt aan een auto, wat nu?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Schades aan andere auto veroorzaakt; wat nu?

Zodra je een auto op jouw naam hebt staan, moet je een autoverzekering afsluiten. Op deze manier ben je altijd verzekerd als je schade veroorzaakt aan een andere auto. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kan op de snelweg een aanrijding veroorzaken of op straat per ongeluk met je auto tegen een geparkeerde auto aanrijden.

Wat te doen na schade gemaakt aan andermans auto?

Als er een ongeluk is gebeurt is het belangrijk dat je in eerste instantie jezelf en andere betrokkenen in veiligheid brengt. Als er gewonden zijn of wanneer de schade heel ernstig is, bel je de politie of de ambulance. Als de auto’s het verkeer blokkeren en kunnen rijden, zet je de auto’s aan de kant van de weg op een veilige plek neer. Ga zelf niet op de vluchtstrook staan, maar achter de vangrail of in de berm. Maak waar mogelijk is foto’s van de situatie en vraag eventuele getuigen om hun gegevens. Vul samen met de tegenpartij een schadeformulier in.

Schadeformulier invullen

Het invullen van een schadeformulier is heel belangrijk na een aanrijding. De verzekeraar kan een schadeformulier eisen voor het in behandeling nemen van de schade. Hier kan hij namelijk veel informatie uit halen. De verzekeraar beoordeelt ook of de schade te verhalen is op een eventuele veroorzaker van de schade. Door het schadeformulier samen met de tegenpartij in te vullen, voorkom je misverstanden. Op deze manier geef je de tegenpartij ook geen kans om iets anders dan de waarheid in te vullen. Zorg ervoor dat alles goed wordt vastgesteld en geregeld en probeer alert te blijven. Let er bij het invullen van het formulier op dat de voorkant én de achterkant worden ingevuld. Zet ook niet zomaar je handtekening op het schadeformulier. Zeker niet als je het niet eens bent met wat er is ingevuld. Onder het kopje ‘mijn opmerkingen’ op het formulier krijg je de kans om op te schrijven als je het niet eens bent met wat de tegenpartij beweert. Teken het schadeformulier pas als je dit hebt vermeld.

Welke dekking heeft jouw verzekering?

De dekking van jouw autoverzekering bepaalt vervolgens of en wat je uitgekeerd krijgt als je schade aan een andere auto hebt veroorzaakt. Iedereen in Nederland is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Je bent met deze verzekering verzekerd voor schade waar je aansprakelijk voor gesteld kan worden. Deze verzekering is de goedkoopste verzekering en heeft de minst uitgebreide dekking. Schade die je bij een andere auto hebt veroorzaakt wordt met de WA-verzekering gedekt.

Schade aan je eigen auto is met een WA-autoverzekering niet gedekt. Als je schade aan je eigen wil verzekeren kan je een WA-beperkt casco of een allrisk autoverzekering afsluiten. Welke dekking je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo wordt er gekeken naar de dagwaarde van jouw auto, de maandpremie, hoe afhankelijk je bent van je auto en het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Deze zaken zijn belangrijk bij het kiezen van een dekking.

Wat gebeurt er met de schadevrije jaren als ik schade heb veroorzaakt aan andermans auto?

Voor elk jaar dat je geen schade claimt op je autoverzekering krijg je één schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting op je premie. Als je schade aan een andere auto veroorzaakt en je de schade claimt verlies je vijf schadevrije jaren, ongeacht het schadebedrag. Je verliest dus je opgebouwde jaren. Schuldschade houdt in dat wanneer je per ongeluk tegen een andere auto aanrijdt, de schuld aan jou toe te rekenen is. Schade van de tegenpartij zal bij jouw autoverzekering geclaimd worden.

 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven