Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering?

Schade veroorzaken bij een ander gaat natuurlijk nooit expres, een ongeluk zit in een klein hoekje. Met een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) ben je hiervoor verzekerd.

De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen zijn: wat dekt deze verzekering wel en wat dekt de verzekering niet en welke zaken zijn uitgesloten van de dekking. Door deze vragen te stellen voorkom je dat je appels met peren gaat vergelijken. Bijvoorbeeld als je verzekerde bedrag en de hoogte van het eigen risico niet hetzelfde zijn bij twee verschillende verzekeraars kan je niet alleen gaan vergelijken op basis van premie. Sommige verzekeraars bieden kortingen aan genaamd pakketkorting. Dit houdt in dat je verschillende verzekeringen bij één verzekeraar afsluit. Dit kan ook je keuze beïnvloeden. Blijf bij de verschillende verzekeringen ook opletten en blijf deze vergelijken. Op verzekering.nl kan je gemakkelijk en eenvoudig aansprakelijkheidsverzekering vergelijken.

Dingen die je moet weten vóór het afsluiten:

- Vervelende verrassingen voorkom je door goed te kijken wat bij jou past. Verzeker je in ieder geval voor een bedrag van minimaal 1,25 miljoen. Als er sprake is van ernstig letsel kan de schade enorm oplopen. Met een te laag verzekerd bedrag ben jij en de gedupeerde in een benaderde situatie. Het is bij voorkeur aan te raden een AVP af te sluiten zonder eigen risico. Het kost namelijk niet veel extra premie. En als je een beroep moet doen op de verzekering kom je niet alsnog voor vervelende verrassingen te staan.

- Ook als je niet aansprakelijk wordt gesteld ben je toch gedekt met een aansprakelijkheidsverzekering. Voor vriendendiensten ben je wettelijk niet snel aansprakelijk voor schade die je daarbij veroorzaakt. Bij een vriendendienst klus je namelijk op het risico van de in dienst nemer. Toch worden deze vriendendiensten gedekt, de maximale vergoeding varieert sterk tussen de verschillende verzekeraars.

- Tijdens sport-en-spel ben je minder snel aansprakelijk voor schade aan een ander. Bij het beoefenen van een sport waarbij anderen risico lopen is het handig om een verzekering af te sluiten met een sport-en-spelclausule in de voorwaarden.

- Tijdens een speelafspraak met een schoolvriendje kan er wel iets sneuvelen. Jij als ouder aanvaart dan het risico dat er iets kan kapot gaan. Als jou kind bij een ander iets kapot maakt kan je dit claimen op je AVP als je beschikt over een oppasclausule.

- Je leent de boormachine van je buurman en die gaat kapot. Natuurlijk wil je die vergoeden. De opzichtclausule van alle verzekeraars verzekert jouw van deze schade. De maximale vergoedingen kunnen erg verschillen tussen de verschillende verzekeraars.

- Besparen op je premie kan je door meer polissen onder 1 dak af te sluiten. Bij veel aanbieders krijg je korting als je meerdere verzekeringen afsluit. Bijvoorbeeld een AVP en inboedel- en opstalverzekering. Deze korting kan meespelen bij de keuze voor een aansprakelijkheidsverzekering.

- Het is aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten zonder eigen risico. Als je bereid bent om klein schades voor je eigen rekening te nemen, kan je toch besparen op de premie.

- Verzekeraars wijzigen hun premies en voorwaarden vaak. Controleer daarom regelmatig onze vergelijker om te zien of de keuze die je hebt gemaakt nog steeds de beste keuze is voor jou.

Tips als de aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten:

- 95% van de Nederlanders heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren volgens het Verbond van Verzekeraars. Maar heel sporadisch wordt een claim ingediend. Velen vergeten te claimen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt meer dan je denkt. Verzamel bij schade zoveel mogelijk bewijsmateriaal, als bonnetjes, foto’s en eventuele getuigenverklaringen. Bij schade gemaakt in het buitenland is het verstandig om eerst contact op te nemen met je verzekeraar.

- Bij schade aan je huis of spullen kan je schade beter eerst claimen op je opstal- of inboedelverzekering. Als een claim wordt ingediend bij de aansprakelijkheidsverzekering van de buren, kan je worden doorverwezen naar de eigen woonverzekeraar. In zo’n geval kan de verzekeraar vervolgens het schadebedrag verhalen (regres nemen) op de aansprakelijkheidsverzekeraar van de buren òf op de buren zelf als die geen AVP hebben. Dit is zo afgesproken onder verzekeraars op dubbele betalingen te voorkomen.

- Als de schade wordt afgewezen moet je vragen om duidelijke onderbouwing. Draag schriftelijke bewijzen aan voor dekking en om te bewijzen waarom de schade wel voldoet aan de verzekeringsvoorwaarden. Neem dan contact op met de verzekeraar, in veel gevallen zal de verzekeraar toch een bedrag uitkeren. Soms is er een coulance mogelijk, zoals bij uitzonderlijke en/of emotionele schades. Als je er echt niet uitkomt met je verzekeraar kan je naar het Klachtinstituut Financiële Dienstverleners stappen. Bij klachten over zorgverzekeringen richt je je tot de Geschillencommissie Zorgverzekeringen.

- Sinds 1 januari 2019 kan je als een naaste door iemand anders overlijdt of blijvend letsel oploopt in aanmerking komen voor een vergoeding voor jouw verdriet. Dit heet affectieschade en kan worden verhaald op de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker.

- Een kind onder de 14 jaar bekrast een auto. De ouders van het kind zijn aansprakelijk. Dit soort schades worden tot 700 euro vergoed hebben aansprakelijkheids- en autoverzekeraars afgesproken. Als de AVP van de ouders wordt aangesproken wordt de hele schade vergoed. Als de claim wordt ingediend bij de autoverzekering, wordt de schade betaalt minus het eigen risico. De schades hebben géén gevolgen voor de bonus-maluskorting.

Vragen

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright