Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?

Aanvullende zorgverzekering mogelijk afgeschaft

De aanvullende zorgverzekering dreigt te worden afgeschaft. Aanvullende zorg zoals fysiotherapie en mondzorg worden in de toekomst mogelijk niet meer (volledig) vergoed. De Nederlandse Bank, toezichthouder op de zorgverzekeraars, laat vandaag in een rapport weten dat veel zorgverzekeraars verlies draaien op de aanvullende verzekeringen. DNB waarschuwt dat de consument straks mogelijk veel meer uit eigen portemonnee moet betalen. De toegankelijkheid van de aanvullende zorg neemt op deze manier sterk af voor de Nederlanders met een minimaal inkomen.

De laagste premie
Nederlanders die een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 2018, zijn vaker dan ooit opzoek naar de laagste premie. Veel Nederlanders sluiten alleen nog een aanvullende zorgverzekering af als ze bepaalde behandelingen verwachten. Nog maar 84% van de verzekerden heeft ook een aanvullende verzekering, dat is 9% minder dan in 2006. We hebben dus te maken met een langzame maar aanhoudende daling. Door de zoektocht naar de laagste premie wordt de aanvullende verzekering binnenkort mogelijk afgeschaft, aldus toezichthouder DNB.

physio

Besparen ano 2018
Niet alleen op de aanvullende verzekering wordt bespaard, steeds meer Nederlanders kiezen voor een hoger eigen risico. Op deze manier kunnen ze hun persoonlijke verzekeringskosten beperken, aldus DNB. Daarnaast kiest de consument steeds vaker voor een naturapolis. Deze polis is goedkoper dan de restitutiepolis, maar beperkt wel de keuzevrijheid. Het aantal verzekerden dat voor een restitutiepolis kiest, is vorig jaar gedaald van 25 tot 15 procent.

Commercieel product
In tegenstelling tot de basisverzekering is de aanvullende verzekering wél een commercieel product. Zorgverzekeraars kunnen zelf bepalen welke zorg ze wel en niet vergoeden in de aanvullende polis. DNB zegt hierover: ’’Sommige polissen zijn nu al verlieslatend voor verzekeraars. Die zien zich genoodzaakt de dekking ervan te verkleinen of een andere medische selectie toe te passen.’’. Op aandringen van de DNB moeten de verzekeraars nieuwe manieren bedenken om de wensen van de consument te vervullen en tegelijkertijd geld te blijven verdienen aan de aanvullende polissen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld verzekeringen aanbieden voor meerdere jaren.

numbers-money-calculating-calculation

Consumenten willen simpelweg niet meer betalen voor zorg waar ze waarschijnlijk geen gebruik van gaan maken. Maar let wel op: Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken. De kwaliteit van uw zorgverzekering is en blijft erg belangrijk. Bent u opzoek naar een nieuwe zorgverzekering voor 2018? Gebruik de vergelijker op www.verzekering.nl

Tags:

Terug naar het overzicht